Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi rahapeliyhtiö sai johtajan

Uuden Veikkauksen toimitusjohtajan Olli Sarekosken haasteena on luoda yhtiölle uusi yhtenäinen kulttuuri.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
”Tehtävämme on tuottaa iloa ja hyvää suomalaisille ja tehdä se vastuullisesti. Ja kaikki raha, minkä teemme, menee periaatteessa hyviin tarkoituksiin”, sanoo uuden Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski.
”Tehtävämme on tuottaa iloa ja hyvää suomalaisille ja tehdä se vastuullisesti. Ja kaikki raha, minkä teemme, menee periaatteessa hyviin tarkoituksiin”, sanoo uuden Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

Kuka?

 Olli Sarekoski, 51.

 Kauppatieteiden maisteri.

  Veikkauksen liiketoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

  Uuden Veikkaus-yhtiön toimitusjohtaja ensi vuonna.

  Työskennellyt aiemmin Urheilutelevision toimitusjohtajana, kulttuuriministerin erityisavustajana, Euroopan parlamentissa kansliapäällikkönä ja pääsihteerinä Kokoomuksen Nuorten Liitossa.

 Naimisissa, kolme lasta.

 Harrastukset: perhe-elämä, metsästys, kalastus ja dekkarit.

  Uusi valtion rahapeliyhtiö Veikkaus aloittaa vuodenvaihteessa 2017.

  Yhtiön muodostavat Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto.

  Yhtiön liikevaihto on noin 3,4 miljardia euroa ja sillä on 2 000 työntekijää.

  Myyntipisteitä tulee olemaan yhteensä 7 000.

Juhannusaaton aattona noin kello 14 Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo soitti yhtiön liiketoiminnasta vastaavan varatoimitusjohtajan Olli Sarekosken, 51, kotiin.

”Hallitus haluaisi tehdä kanssasi sopimuksen”, Kallasvuo sanoi.

”Yessss”, muistaa Sarekoski tuulettaneensa käsieleellä. ”Pidetäänkö 10–15 minuutin tauko? Soita sitten, kun olet valmis jatkamaan keskustelua”, Kallasvuo jatkoi.

Sarekoski myöntää kokeneensa tuolloin työuransa hienoimman ja ammatillisesti kutkuttavimman hetken. ”Pääsin unelmatyöhöni.”

Vartin aikana Sarekoski ehti kertoa 19-vuotiaalle tyttärelleen, että isän työ muuttuu. Sen jälkeen hän soitti uutiset lastentarhaopettajapuolisolleen ja sitten vielä äidilleen.

”Sitten kokosin ajatuksiani hetken, ja soitin Olli-Pekalle takaisin.”

Ei Sarekoski ollut kotona paljoa hakuprosessista puhunut. Ei kertonut edes sitä, että valintaa varten häntä oli haastateltu ja testattu jo seitsemän kertaa. Sarekoski tavoitteli tehtävää sitä paitsi hitusen takamatkalta.

Tehtävään halusivat myös kaikkien kolmen yhdistyvän peliyhteisön, eli Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja hevospeli Fintoton, vetäjät.

Pienimmän Fintoton Pertti Koskenniemi putosi loppusuoralla ensimmäisenä.

Sarekosken nimitys tarkoitti, että hän ohitti samanikäisen esimiehensä Juha Koposen, joka on johtanut Veikkausta neljä vuotta. Sarekoski ohitti myös Raha-automaattiyhdistyksen Velipekka Nummikosken, joka oli toiminut aiemmin pääministeri Jyrki Kataisen (kok) valtiosihteerinä.

Sarekosken ansioluettelossa on vuosi kulttuuriministeri Suvi Lindénin (kok) erityisavustajana 1990-luvun lopulla. Lindénin avustajaksi Sarekoski meni Brysselistä, jossa hän työskenteli kokoomusmeppien kansliapäällikkönä. Sarekoskella on yhä kokoomuksen jäsenkirja, ja hän on toiminut Kokoomuksen Nuorten Liiton pääsihteerinä.

Erityisavustajan tehtävästä Sarekoski siirtyi Urheilutelevisioon. Sinne hänet palkkasi Risto Nieminen. Kun Nieminen siirtyi Veikkauksen johtoon, Sarekoski kutsuttiin vuonna 2003 mukaan.

Vuodenvaihteessa alkava työ tarkoittaa, että Sarekosken kuukausipalkka nousee 10 000 euroa, 32 000 euroon. Jossain vaiheessa tulevat vielä bonukset. Uusi työ myös kymmenkertaistaa alaisten määrän. Kun nyt johdettavana on noin 200 ihmistä, vuodenvaihteessa johdettavia on 2 000.

Sarekoskea kuvataan dynaamiseksi liikkeenjohtajaksi ja rahapelien ammattilaiseksi.

Suurin haaste on yhdistää kolmen eri rahapeliyhteisön kulttuurit ja luoda uusi yhtiö.

”Saako Olli muut yhtiöt taakseen, ettei tule tunnetta, että muut nyt vain sulautetaan Veikkaukseen? Sitähän työntekijät pelkäävät”, määrittelee eräs valintaa seurannut.

Sarekoski tunnistaa tuskan.

”Alkuun työmäärä jopa kasvaa. Tavoite on, että vuonna 2020 yhtiö on sellainen kuin pitäisi. Päällekkäisyyttä meillä on aika vähän.”

Henkilöstö siirtyy uuteen Veikkaukseen vanhoina työntekijöinä. Ensin ohenee johto, ja jossain vaiheessa ehkä henkilöstöäkin supistetaan. Kahta Lapin mökkiäkään ei tarvita.

Sarekoski ei edes arvuuttele henkilöstöleikkauksia.

”Mahdotonta sanoa vielä mitään. Tietysti yhdistymishyötyjä pitää saada aikaan. Nyt on kolme järjestelmää kaikessa.”

Yhdistymisen syy ei ollut kuitenkaan saneeraustarve, vaan valtion halu säilyttää pelimonopoli.

Sarekoski julkistaa pikapuoliin uuden johtoryhmänsä. Uusi verkkokauppa perustetaan jo ensi keväänä, jolloin Veikkauksen, RAY:n ja Finntoton pelejä voi pelata yhdeltä luukulta.

Veikkaus saa suoranuottisen toimitusjohtajan
Veikkaus saa suoranuottisen toimitusjohtajan
Valtion uuden peliyhtiön, Veikkauksen johtoon nousee haavepelaajaksi tunnustautuva Olli Sarekoski. Sarekoski luonnehtii itseään johtajaksi, jolla on pilke silmässä, mutta joka saattaa olla joskus turhankin suoranuottinen. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus: Kimmo Räisänen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat