Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt on otollisin aika pistoille ja puremille – harhauta ampiainen siirtymällä sivummalle

Ampiaiset ottavat nyt enemmän riskejä ruokaa saalistaessaan ja aiheuttavat samalla kiusaa ihmisille. Päivystyksissä on hoidettu paljon pistoksen saaneita. Valtaosa pistoista hoituu kotikonstein.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Ampiainen Hoikka ja vähäkarvainen. Siivet ovat levossa laskostetut. Selkeä musta-keltainen väritys. Saalistaa usein hyönteisiä puissa ja pensaissa. Ampiaisia näkyy myös karhunputken kukilla sekä käyvien hedelmien ja kompostien luona. Voi pistää montakin kertaa.
Ampiainen Hoikka ja vähäkarvainen. Siivet ovat levossa laskostetut. Selkeä musta-keltainen väritys. Saalistaa usein hyönteisiä puissa ja pensaissa. Ampiaisia näkyy myös karhunputken kukilla sekä käyvien hedelmien ja kompostien luona. Voi pistää montakin kertaa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Fakta

Kylmäpakkaus on hyvä ensiapu

 Ampiaisen ja mehiläisen pistos aiheuttaa yleensä kaikille lievää pistoskohdan punoitusta ja kipua. Oireet häviävät yleensä parissa vuorokaudessa. Paikallista ärsytystä ja punoitusta voi ensiapuna hoitaa kylmäpakkauksella ja hydrokortisonivoiteella. Jos piston on aiheuttanut mehiläinen, sen pistin kannattaa poistaa varovasti niin, ettei myrkkypussi tyhjene ihoon.

 Jos pistos on raajassa, sitä kannattaa lepuuttaa. Pistoskohdan raapimista tulee välttää. Tarvittaessa voi ottaa antihistamiinia, jota saa ilman reseptiä apteekista.

 Allergisen kannattaa ottaa heti antihistamiinin lisäksi kortisonitabletteja esimerkiksi kyypakkauksesta. Jos kortisoni ei laske turvotusta ja oireilu pahenee: tulee hengenahdistusta tai pahoinvointia, tulee hakeutua päivystykseen.

 Päivystykseen pitää mennä myös, jos pisto on pään tai kaulan alueella. Erityisesti suun sisäpuolelle, kieleen tai nieluun tullut pistos voi olla vaarallinen. Päivystykseen on syytä hakeutua myös silloin, jos pistoksen saanut on alle 2-vuotias tai heikkokuntoinen, iäkäs ihminen tai jos pistoksia on tullut useita.

 Kaikkein herkimmät kantavat mukana adrenaliiniruiskua, jolla hoidetaan vakavia yleisreaktioita. Vaikeaan ampiais- ja mehiläisallergiaan annetaan myös siedätyshoitoa. Se tehoaa jopa 90 prosentilla hoidetuista.

Ampiaiset tunkevat nyt joka paikkaan. Ne pörräävät eväskoriin ja hamuavat terassin pöydällä olevia grilliruokia. Moni on saanut viime päivinä tuntea nahoissaan kivuliaan tuikkaisun. Ampiaisten suuri määrä on näkynyt myös päivystyksissä ympäri Suomea. Esimerkiksi Helsingin Haartmanin sairaalan päivystyksessä päivystyskäynnit ovat lisääntyneet selvästi, kertoo apulaisylilääkäri Salla Kumpulainen. Viime viikolla on päivittäin ollut hoidettavana useampi potilas.

”Hoidettavana on ollut potilaita, jotka ovat saaneet ampiaisen pistosta allergisen yleisreaktion tai on tiedetty potilaan olevan allerginen ampiaisen pistolle, vaikka vointi olisikin hyvä päivystykseen hakeutuessa”, Kumpulainen kertoo.

Päivystyksen vastaava ylilääkäri Teemu Elomaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo, että ampiaisen pistoja on näkynyt sekä alueen päivystyksessä että myös Finn-Hems20-lääkärihelikopteriyksikön työssä, missä Elomaa työskentelee.

”Ampiaisen piston aiheuttamia hälytyksiä on tullut aika tavalla koko Varsinais-Suomen alueella muun muassa saaristoon.”

Myös Jyväskylän keskussairaalan päivystyksessä pistojen vuoksi hoidossa on tänä vuonna ollut potilaita selvästi aiempaa enemmän. Ensihoidon ylilääkäri Mikko Lintu kertoo, että useilla potilailla on ollut runsaasti pistoksia.

Useita pistoksia voi saada esimerkiksi astuessaan maa-ampiaispesään. Henkeä uhkaavia allergisia reaktioita ei ole tältä kesältä Linnun tiedossa Jyväskylän alueella.

”Monta pistosta saaneet potilaat ovat kuitenkin olleet kipeitä.”

Ampiaisen pistos tuntuu ikävältä, mutta on harvoin vaarallinen. Suomessa pistiäisallergisten määrää ei tarkasti tiedetä, mutta allergiaa arvioidaan olevan alle prosentilla aikuisista. Allerginen reaktio ei tule ensimmäisestä pistosta, vaan elimistön herkistymisen kautta aikaisintaan toisella kerralla.

Allergia voi vaihdella lievästä vaikeaan ja pahimmillaan olla henkeä uhkaava. Tällöin allerginen reaktio ei rajoitu pistospaikkaan vaan laajenee yleistyneeksi reaktioksi. Oireina voi silloin olla esimerkiksi iho-oireita, kuten laaja-alaista ihon punoitusta, kasvojen tai hengitysteiden turvotusta, astmaoireita, pahoinvointia tai verenpaineen laskua.

”Myös henkilölle, joka ei ole allerginen, useammasta pistosta voi tulla oireita. Suosituksena onkin, että jos tulee useampi pisto, täytyy huolellisesti tarkkailla oireita ja tarvittaessa hakeutua hoitoon”, kertoo HUS:n Iho- ja allergiasairaalan osastonylilääkäri Paula Kauppi.

Ampiaisia karttaakseen kannattaa pitää makeat juomat poissa niiden ulottuvilta. Apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ampiaiset hakeutuvat nyt ihmisten lähelle ruoan toivossa. Loppukesästä hyönteisravinto alkaa käydä vähiin ja ampiaiset alkavat stressaantuneena etsiä ruokaa paikoista, joihin ne eivät normaalisti tulisi.

Limsat, oluet ja siiderit ja grillattu liha tai kala kelpaavat hyvin ampiaisille, sillä ne tarvitsevat sokeripitoista hiilihydraattia omaksi polttoaineekseen. Lihasta saatavaa proteiinia ne taas syöttävät toukille.

Ampiaisen pörrätessa ympärillä alkaa helposti huitoa, mutta se ei Sorvarin mukaan kannata, sillä huitominen saattaa ärsyttää niitä. Mieluummin kannattaa vaihtaa paikkaa parin metrin päähän.

”Yleensä ne lopettavat siihen. Äkkinäisiä liikkeitä kannattaa välttää, mieluummin hitaasti pyyhkäistä ampiainen pois”, Sorvari neuvoo.

Huitominen ei auta sinnikkään paarmankaan kohdalla. Paarmat löytävät ihmisen näön ja hiilidioksidin avulla, joten huitomisella vain pahimmillaan houkuttelee kimppuunsa kauempana lenteleviä paarmoja, sanoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

”Usein ympärillä paarmoja on vain pari. Kun odottaa niiden laskeutuvan ja ottaa nirrin pois, tulee mukavan rauhallista.”

Paarman purema aiheuttaa isohkon paukaman ja kovaa kutinaa, joka useimmiten alkaa laantua jo alle vuorokaudessa. Allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia.

Vaikka pistiäisistä riesaa onkin, niistä on luonnossa paljonkin hyötyä, muistuttavat hyönteistutkijat. Ampiaiset pitävät tuhohyönteisten kantaa aisoissa saalistamalla esimerkiksi kirvoja. Kimalaiset taas ovat tärkeitä marjakasvien ja hedelmäpuiden pölyttäjiä.

Pesät kannattaa tutkijoiden mukaan hävittää vain, jos ne aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai kotieläimille. Hävitys kannattaa tehdä viileällä säällä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa keväällä tai alkukesällä, jolloin pesä on vielä pieni.

“Pesä pudotetaan kokonaisena pussiin ja tuhotaan esimerkiksi pakastamalla. Yleensä ampiaiset eivät rakenna pesäänsä samaan paikkaan perättäisinä vuosina”, neuvoo Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Juho Paukkunen.

Pesää hävittäessä kannattaa suojata itsensä kunnolla. Paras on mehiläistarhurin päähine, joka suojaa koko pään ja kaulan.

Näin pidät surisijat poissa

1 Ampiaiset pesivät räystäiden lisäksi mielellään vinteille, joten kulkuaukot sinne kannattaa tukkia.

2 Pihalla syödessä voi tehdä kauemmas terassista pistiäisbaarin. Baarissa voi tarjoilla viipaloituja hedelmiä ja makeaa nestettä. Näin ampiaiset saattavat pysyä kauempana ruokailijoista.

3 Vältä voimakkaita hajusteita ja kirkkaita värejä, jotka saattavat houkutella pistiäisiä.

4 Jos ampiaisista on paljon kiusaa pihapiirissä, voit tehdä niille erilaisia ansoja. Laita astiaan esimerkiksi olutta ja fariinisokeria tai ananasmehua ja etikkaa. Tyhjästä muovipullosta saa myös ansan leikkaamalla siitä yläosan pois ja lisäämällä alaosaan reilusti vettä, hunajaa, etikkaa ja tippa astianpesuainetta. Parhaiten ansat toimivat elo-syyskuussa.

5 Paarmoilta voi yrittää suojautua parhaiten peittävällä vaalealla vaatetuksella. Hyönteiskarkotteita voi kokeilla.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Kimalainen: Pullea ja tiheäkarvaisin pistiäisistä. Kimalaisten surina on yleensä matalampaa ja voimakkaampaa kuin ampiaisten ja mehiläisten. Kimalainen pistää vain pesää suojellakseen tai jos joutuu uhatuksi. Yleisimmin valkoapilassa mettä keräävä kimalainen pistää jalkapohjaan nurmikolla kävelijää.
Kimalainen: Pullea ja tiheäkarvaisin pistiäisistä. Kimalaisten surina on yleensä matalampaa ja voimakkaampaa kuin ampiaisten ja mehiläisten. Kimalainen pistää vain pesää suojellakseen tai jos joutuu uhatuksi. Yleisimmin valkoapilassa mettä keräävä kimalainen pistää jalkapohjaan nurmikolla kävelijää.
Tatu Paulaharju
Kukkakärpänen: Monet kukkakärpäset muistuttavat väritykseltään ampiaisia, mutta niillä on vain kaksi siipeä, kun pistiäisillä on neljä siipeä. Niillä ei myöskään ole pistintä. Kukkakärpäset ovat taitavia lentäjiä, jotka osaavat lentää jopa paikoillaan.
Kukkakärpänen: Monet kukkakärpäset muistuttavat väritykseltään ampiaisia, mutta niillä on vain kaksi siipeä, kun pistiäisillä on neljä siipeä. Niillä ei myöskään ole pistintä. Kukkakärpäset ovat taitavia lentäjiä, jotka osaavat lentää jopa paikoillaan.
Ville Myllynen / Lehtikuva
Mehiläinen: Mehiläinen on ampiaista tukevarakenteisempi ja hennon karvainen. Sen väritys on ruskehtava ilman keltaisia kuvioita. Pörrää puutarhakasveissa, apiloissa ja omenankukissa. Mehiläinen kuolee piston jälkeen, joten se pistää vain viimeisenä keinonaan.
Mehiläinen: Mehiläinen on ampiaista tukevarakenteisempi ja hennon karvainen. Sen väritys on ruskehtava ilman keltaisia kuvioita. Pörrää puutarhakasveissa, apiloissa ja omenankukissa. Mehiläinen kuolee piston jälkeen, joten se pistää vain viimeisenä keinonaan.
Juha Jantunen
Paarma: Paarmat lentelevät mielellään auringon paisteessa ja avomaastossa. Vain paarmanaaraat tarvitsevat verta. Innokkaimmin ihmisen kimpussa ovat sokko- ja suppupaarmat. Isot paarmalajit taas kiinnostuvat enemmän muun muassa hevosista.
Paarma: Paarmat lentelevät mielellään auringon paisteessa ja avomaastossa. Vain paarmanaaraat tarvitsevat verta. Innokkaimmin ihmisen kimpussa ovat sokko- ja suppupaarmat. Isot paarmalajit taas kiinnostuvat enemmän muun muassa hevosista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat