Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on nyt yli 5,5 miljoonaa asukasta

Väestörekisterikeskuksen näyttötaulu ilmoittaa Suomen ohittaneen yhden rajapyykin väkiluvussa.

Kotimaa
 
Jonne Heinonen
Väestörekisterikeskuksen näyttötauluun päivitetään Suomen väkiluku väestörekisterin perusteella kerran vuorokaudessa.
Väestörekisterikeskuksen näyttötauluun päivitetään Suomen väkiluku väestörekisterin perusteella kerran vuorokaudessa. Kuva: Jonne Heinonen

Sörnäisten rantatien kupeessa sijaitsee Väestörekisterikeskuksen Helsingin toimipaikka. Rakennuksen seinällä on näyttötaulu, joka ilmoittaa Suomen väkiluvun väestötietojärjestelmän perusteella.

Keskiviikkona näyttötaulu näytti lukemaa 5 500 149.

Väestörekisterikeskuksen rekisterin mukaan Suomi on siis nyt lähempänä kuutta miljoonaa kuin viittä miljoonaa asukasta.

Suomen väkiluku saattaa vielä muuttua, kun Tilastokeskus ilmoittaa virallisen luvun elokuun puolivälissä. Kuolemantapaukset ja osa muutoista päivittyvät rekisteriin hieman jäljessä, joten näyttötaulun luku ei ole vielä täysin tarkka kuvaamaan Suomen väkilukua.

Lisäksi väestötietojärjestelmän väkilukuun lasketaan mukaan tiedot parista tuhannesta henkilöstä, jotka ovat muuttaneet pois maasta muuttoilmoitusta tekemättä. Tilastokeskus ei ota näitä tapauksia mukaan omaan laskelmansa.

Väestönkasvu on takkuillut Suomessa viime vuosina verrattuna korkean kasvun vuosiin. Tilastokeskuksen mukaan nettomaahanmuutto pieneni selvästi viime vuonna ja syntyneiden määrän väheneminen kiihtyi edellisvuosiin verrattuna.

Suomen väestö kasvaa enemmän maahanmuuton voiton takia kuin luonnollisen väestönlisäyksen seurauksena. Luonnollinen väestönlisäys tarkoittaa sitä, että ihmisiä syntyy enemmän kuin kuolee.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Matti Saaren mukaan luonnollinen väestönlisäys laskee trendinomaisesti, mikä johtuu ikärakenteesta.

”Kun suuret ikäluokat tulevat iäkkäiksi vanhuksiksi, sille ei oikein mitään voi”, Saari sanoo.

Luonnollinen väestönlisäys on viime talvina käynyt miinuksen puolella, eli kuolleita on ollut syntyneitä enemmän.

Nettomaahanmuutto, eli maahanmuuton enemmyys maastamuuttoon nähden, piti väkiluvun kuitenkin kasvussa vuosien ajan, mutta viime talvena nettomaahanmuutto ei riittänyt ylläpitämään väestönkasvua ja Suomen väkiluku pieneni muutamalla sadalla tammikuussa.

Se oli Tilastokeskuksen mukaan suurin kuukausittainen väkiluvun väheneminen 23 vuoteen.

Nettomaahanmuutosta tuli luonnollista väestönlisäystä tärkeämpi tekijä väestönkasvun kannalta viime vuosikymmenen puolivälissä. Silloin EU laajeni ja sen alueella tuli voimaan työvoiman vapaa liikkuvuus, minkä seurauksena Suomeen tuli maahanmuuttoaalto.

Maastamuutto oli maahanmuuttoa suurempaa vielä 1970-luvun loppupuoliskolla. Silloin varsinkin Ruotsiin muutettiin työn perässä.

Nyt Suomen nettomaahanmuutto on pysynyt plussan puolella. Väestönlisäystä tuli muuttoliikkeenä eniten viime vuonna Virosta, Venäjältä ja Irakista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat