Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasiliassa ruokabaaria pitänyt ruokaintoilija: Tällaista ruokaa nautitaan brasilialaisessa kotikatsomossa

Kuivalihaa, papumuhennosta ja grilliruokaa – tätä on brasilialainen keittiö.

Kotimaa
 
Janiko Kemppi
Emilia Kangasluoma / HS
Jose Reinaldo Santos Soares nostaa maljan kisojen alkamiselle brasilialaisessa Brasileira-ravintolassa Helsingissä.
Jose Reinaldo Santos Soares nostaa maljan kisojen alkamiselle brasilialaisessa Brasileira-ravintolassa Helsingissä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

5.8. alkaviin Rion olympialaisiin voi valmistautua kokkaamalla kisakatsomoa varten brasilialaisia herkkuja.

Brasiliassa urheiluun suhtaudutaan täydellä sydämellä, kertoo vuonna 2008 Suomeen tullut Jose Reinaldo Santos Soares, kutsumanimeltään Bom Cabelo. Yhtä tärkeää on kuitenkin hyvä ruoka, jota syödään urheilua katsoessa läpi päivän.

Soaresin mukaan sopeutuminen maamme kulttuuriin on sujunut hyvin. Soares päätyi Suomeen ystävänsä kautta, joka kutsui Soaresin pohjolaan opettamaan tanssia ja kamppailulajia sekä tanssia yhdistävää capoeiraa.

Brasilian alempien sosiaaliluokkien asuinalueella favelassa omaa ruokabaariakin pitänyt Soares kertoo, että urheilua seurataan Brasiliassa yleensä kotoa käsin. Ystävien kanssa kokoonnutaan yhteen, valmistetaan hyvää ruokaa, juodaan viileää olutta ja nautitaan urheilusta.

”Favelassa grillataan usein suorilla, betonisilla katoilla. Urheilua katsotaan kotona, koska halutaan tehdä ruokaa itse. Grillaaminen on tärkeä osa brasilialaista ruokakulttuuria”, Soares kertoo.

Jos viikonloppuna on luvassa jalkapalloa tai muuta mieleistä urheilua, valmistelut aloitetaan jo edeltävänä päivänä. Ruokaa ja olutta ostetaan valmiiksi, jotta kokkaaminen voidaan aloittaa heti aamusta.

Brasilialainen ruoka on usein grilliruokaa, ja liha kuuluu tärkeänä osana ruoanlaittoon. Grillissä valmistuvat niin täyslihamakkarat kuin suuretkin lihapalat.

”Pieniä pihvejä ei käytetä, vaan on normaalia, että grilli täytetään monien kilojen painoisilla lihapaloilla, joiden annetaan paistua rauhassa meheviksi”, Soares sanoo.

Brasilialaiseen grilliin sopivat myös monenlaiset sisäelimet kuten possun munuaiset, naudan sydän, maksa, mahalaukku ja jopa suolet. Kaikki ruhon osat siis käytetään hyväksi.

Grillatun lihan lisukkeena brasilialaiset nauttivat esimerkiksi perunasalaattia.

”Brasilialaista perunasalaattia varten keitetään perunaa ja porkkanaa, jotka kuutioidaan niiden viilennettyä. Joukkoon sekoitetaan kuutioitua omenaa ja majoneesia – ja salaatti on valmis.”

Brasiliassa syödään paljon riisiä, mutta myös perinteinen farofa-lisuke sopii lihan kanssa nautittavaksi. Soares neuvoo helpon tavan valmistaa farofaa:

Hakattu valkosipuli paistetaan öljyssä tai voissa. Joukkoon sekoitetaan sipulia, kevätsipulia, kananmunaa, juustokuminaa, mustapippuria, korianteria ja lopuksi maniokkijauhoa. Jauhon paahtamista jatketaan, kunnes koostumus on tasaisen paksu.

Tärkeä ruoka brasilialaisille on Soaresin mukaan myös kansallisruoka feijoada. Se on hyvin ruokaisa papupata, josta löytyy niin makkaraa kuin possunlihaakin. Myös kuivattua lihaa käytetään usein ruoan valmistamiseen. Soares kertookin valmistavansa itse kotona erilaisia kuivattuja lihoja.

Sitruuna ja limetti näyttelevät tärkeää roolia brasilialaisessa maustamisessa. Lisäksi perinteisiä mausteita ovat valkosipuli, suola, mustapippuri, juustokumina, kevätsipuli ja korianteri. Chiliä lisätään vasta lopuksi, sillä kaikki eivät pidä sen tulisuudesta. Sitä on kuitenkin ruoassa melkein aina.

Soaresin mielestä suomalaiset eivät oikein osaa maustaa ruokaansa. Hän vinkkaa kokeilemaan juustokuminan käyttämistä, sillä sen avulla saa ruokaan paljon makua. Soares kertoo itse käyttävänsä kaikessa ruoanlaitossa juustokuminaa.

Vaikka suomalainen ruoka eroaa paljon brasilialaisesta ruoasta, Soaresilla on yksi herkku yli muiden: savukala.

”Brasiliassa kalaa ei savusteta. Maistoin Suomessa ensimmäistä kertaa savukalaa ja tykästyin siihen heti. Sittemmin olen opetellut savustamaan kalaa itse kotona”, Soares kertoo.

Kisakatsomoon naposteltavaksi sopii muun muassa rapeaksi paistettu kana.

”Paloiksi leikattu kana on erinomaista sormiruokaa. Kananliha maustetaan merisuolalla, limetillä, valkosipulilla ja juustokuminalla ja paistetaan öljyssä rapeaksi”, Soares vinkkaa.

Ruokajuomaksi valitaan usein olut ja sokeriruokoviinasta, limetistä ja sokerista valmistettu caipirinha-drinkki.

Soaresin mukaan melkein kaikki brasilialaisen ruoan valmistamiseen tarvittavat ainekset löytyvät myös Suomesta. Kannattaa käydä kiertelemässä etnisiä kauppoja, joiden valikoimat ovat usein erittäin hyvät, hän vinkkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat