Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parhaat lomasäät ovat tilastojen mukaan nyt – Ilmatieteen laitoksen meteorologi laski todennäköisimmät poutapäivät

Jos haluaa lämpimiä ja sateettomia lomapäiviä, otollisin aika lomalle on heinä–elokuun vaihde.

Kotimaa
 
Lehtikuva
Vielä 1960-luvulla koulujen kesäloma kesti syyskuuhun asti. Lapset nauttivat helteestä Munkkiniemen uimarannalla Helsingissä elokuussa vuonna 1958.
Vielä 1960-luvulla koulujen kesäloma kesti syyskuuhun asti. Lapset nauttivat helteestä Munkkiniemen uimarannalla Helsingissä elokuussa vuonna 1958. Kuva: Lehtikuva

Suosituin loma-aika alkaa olla ohi, ja monen ajatukset ovat siirtyneet koulun alkuun ja syksyn harrastuksiin.

Sää olisi sen sijaan otollisin lomailuun juuri nyt. Sen havaitsi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela. Hän etsi tilastoista todennäköisintä ajankohtaa ihanteelliselle lomasäälle, eli säälle, joka olisi lämmin ja poutainen.

”Luulisi, että meillä meteorologeilla olisi jonkinlainen etulyöntiasema loma-ajan ja ihanteellisen lomasään sovittamisessa yhteen”, hän perusteli Ilmatieteen laitoksen julkaisemassa Ilmastokatsaus-verkkolehdessä huhtikuussa.

”Tosiasiassa keskikesän räntäsade voi helposti yllättää myös lomailevan meteorologin.”

Kesälomakausi alkaa vapun jälkeen ja päättyy syyskuun lopussa, mutta suosituin loma-aika osuu yhteen kuukauteen: heinäkuuhun.

Silloin lomailee neljä suomalaista kymmenestä. Tämän ovat todenneet Tilastokeskuksen työvoimatutkimus ja ajankäyttötutkimus, ja sen näkee myös arjessa. Esimerkiksi liikenne ja työpaikat hiljenevät.

Heinäkuu on lomailijoiden vankkumaton suosikki, vaikka sekä kesäkuun että elokuun suosio on tutkimusten mukaan nousussa. Työvoimatutkimuksen mukaan noin 15 prosenttia työntekijöistä lomailee kesä- tai elokuussa. Ajankäyttötutkimus taas näyttää, että kesäkuu on elokuuta suositumpi loma-ajankohta.

Suurin todennäköisyys lämpimille ja poutaisille lomasäille on heinä–elokuun taitteessa, Korpela havaitsi.

Yli 21 asteen lämpötila saavutetaan todennäköisesti ensimmäisen kerran heinäkuun 10. päivän tienoilla ja uudelleen heinä–elokuun vaihteessa. Sateiden todennäköisyys taas kasvaa kesän edetessä, mutta vähenee heinäkuun loppupuolella. Elokuun toisella viikolla sateiden todennäköisyys alkaa taas kasvaa.

Kuluvalla viikolla pitäisi siis olla vähäsateista ja lämmintä. Ilmatieteen laitos kuitenkin ennustaa lähipäiville epävakaista säätä. Perjantaille ennustetaan paikoin yli 21 asteen lämpötiloja.

Ilmatieteen laitoksen tilastoista ilmenee, että moneen kesään on osunut kaksi hellejaksoa: ensimmäinen kesä–heinäkuun vaihteeseen ja toinen heinäkuun loppuun ja elokuun alkuun.

Viime kesä oli pitkään viileä ja epävakainen, mutta heinäkuun loppupuolella säätyyppi muuttui. Helteet alkoivat elokuun 6. päivänä ja jatkuivat kaksi viikkoa.

Hellejakso on todettu heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa jossakin päin Suomea lähes joka vuosi kuluneen vuosikymmenen mittaan. Näin on käynyt vuosina 2014, 2013, 2012, 2011, 2009, 2008, 2007 ja 2006.

Poikkeus olivat vuoden 2010 ennätyshelteet, jolloin vähintään 25 asteen päiviä oli heinäkuussa 30 ja elokuussa 13 kappaletta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat