Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsi-Niilin kuume leviää taas Euroopassa – voi laajentua ilmaston lämmetessä pohjoiseenkin

Ensimmäiset sairastumiset on todettu Italiassa ja Romaniassa.

Kotimaa
 
David Barillet-Portal / Wikimedia Commons
Länsi-Niilin kuumetta levittää Euroopassa lintuhyttynen, joka on tavallinen myös Etelä-Suomessa.
Länsi-Niilin kuumetta levittää Euroopassa lintuhyttynen, joka on tavallinen myös Etelä-Suomessa. Kuva: David Barillet-Portal / Wikimedia Commons
Fakta

Trooppiset kuumetaudit hiipivät Eurooppaan

 Trooppiset kuumetaudit voivat levitä Eurooppaan ilmastonmuutoksen ja liikenteen myötä.

 Denguekuumetta, zikavirusta ja chikungunyaa levittävä keltakuumehyttynen hävisi Euroopasta 1900-luvulla, mutta on vakiintunut uudelleen Madeiralle ja joillekin Mustanmeren ranta-alueille.

 Näitä sairauksia levittää myös Aasiasta kotoisin oleva tiikerihyttynen, jota tavataan jo suuressa osassa Etelä-Eurooppaa. Alueen arvioidaan laajenevan Pohjois-Eurooppaan asti, kun ilmastosta tulee märempi ja kuumempi.

Euroopassa on todettu kesän ensimmäiset Länsi-Niilin kuumeen tartunnat. Viime kesänä tautiin sairastui yli sata ihmistä Keski- ja Etelä-Euroopassa, useimmat heistä Italiassa, Serbiassa, Romaniassa, Unkarissa ja Itävallassa. Viimeiset tapaukset todettiin myöhään syksyllä.

Sairastumisia oli myös Israelissa ja Venäjällä. Molemmissa maissa on jo todettu ensimmäiset tapaukset tänä vuonna. EU:n alueella ensimmäiset sairastumiset on todettu Italiassa ja Romaniassa.

Länsi-Niilin kuume on hyttysten levittämä sairaus, jota on ollut Euroopassa vuosikymmeniä. Se levisi Yhdysvaltoihin 1990-luvun lopulla, ja Pohjois-Amerikassa sitä on nyt Kanadasta Venezuelaan ulottuvalla alueella.

Hyttysten levittämät sairaudet ovat kasvava terveysuhka Euroopassa, EU:n tartuntatautivirasto ECDC varoittaa. Se seuraa Länsi-Niilin kuumetta viikoittain julkaistavilla raporteilla.

ECDC arvioi, että Länsi-Niilin kuume voi laajentua uusille alueille ilmastonmuutoksen myötä. Tautia levittää lintuhyttynen, joka on tavallinen myös Etelä-Suomessa.

Tauti puhkeaa 3–14 vuorokauden kuluessa sitä kantavan hyttysen pistosta. Valtaosa sairastuneista ei saa oireita, mutta osa epäilee sairastavansa flunssaa kuumeen, päänsäryn, väsymyksen ja pahoinvoinnin takia.

Noin prosentti saa vakavan tautimuodon, joka ilmenee aivotulehduksena. Sille ovat alttiita etenkin iäkkäät.

Sairauteen ei ole täsmähoitoa eikä rokotusta. ECDC opastaa suojautumaan siltä hyttysmyrkyllä ja pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin.

Suomessa ei ole todettu toistaiseksi yhtään Länsi-Niilin kuumeeseen sairastunutta. Tauti kuitenkin vaikuttaa myös täällä, koska oireetonkin muoto voi siirtyä ihmisestä toiseen verensiirrossa tai elinsiirrossa.

Veripalvelu muistuttaa, että Euroopankin riskialueilla matkailleet voivat luovuttaa verta vasta 28 vuorokauden kuluttua paluupäivästään. Riskialueeseen kuuluvat Balkanin niemimaa, Itävalta, Unkari, Romania ja Italia, mutta eivät esimerkiksi Rooma ja Sisilia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat