Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hotellit täynnä ja kauppojen hyllyt tyhjinä – Kesätapahtumat kannattelevat monia pikkukuntia

Kesätapahtumien aikana hotellit täyttyvät ja kauppojen hyllyt tyhjenevät.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Harri Nurminen
Keskiaikatapahtuma houkutteli sankoin määrin kävijöitä Hollolan kirkonkylään viime viikonloppuna. Hollolan kunnassa asuu 24000 asukasta, joista vain noin 600 kirkonkylässä.
Keskiaikatapahtuma houkutteli sankoin määrin kävijöitä Hollolan kirkonkylään viime viikonloppuna. Hollolan kunnassa asuu 24000 asukasta, joista vain noin 600 kirkonkylässä. Kuva: Harri Nurminen

Hollola

Kesätapahtumat ovat pienille kunnille ja kylille monella tavalla tärkeitä. Yrityksille ne voivat nousta taloudellisesti vuoden merkittävimmäksi ajaksi.

Tutkittua tietoa aiheesta on vain vähän. Heinäkuun keskipaikkeilla vietettävän Kuhmon kamarimusiikkifestivaalien taloudellista merkitystä selvitettiin opinnäytetyöllä toistakymmentä vuotta sitten, kertoo Kuhmon kaupunginjohtaja Eila Valtanen.

Tuolloin Valtanen arvioi, että 35 000 myytyä lippua ja 8 000–10 000 kävijää toisivat Kuhmoon kaikkiaan noin kaksi miljoonaa euroa.

”Kyseessä on arvio, ja selvitys kannattaisi uusia. Vieraat viipyvät jopa viikon. Kauppojen ja ravintoloiden liikevaihto kasvaa, mikä osaltaan vaikuttaa kunnan verotuloihin”, Valtanen kommentoi.

Hollolan kirkonkylässä palataan kahden vuoden välein vuosisatojen taa. Viimeksi Keskiaikatapahtumaa vietettiin viime viikonloppuna.

Kuivunut heinä taittuu jalkojen alla, kun ihmiset kiertävät markkinakojuja ja suuntaavat seuraamaan näytöksiä. Kun noin 600 asukkaan kylään tulee yhtäkkiä iso tapahtuma, se näkyy kaikkialla.

Kylänraitin varrella kiemurtelee jono puiselle kioskirakennukselle. Myös viereisessä kahvilassa on tungosta. Hyvinkääläinen Raili Pihkala ja Lopella asuvat Helena Jääskeläinen ja Raine Klippi ovat istahtaneet Vanhan Kunnantuvan nurkkapöytään pullakahveille.

”Tulimme Lahdesta veneellä varta vasten markkinoille. Olemme monesti käyneet kirkonkylässä lauantaisin, kun kirkossa on ollut häitä. Ei ole koskaan ollut näin paljon ihmisiä”, he kertovat.

Joutsassa on vietetty Joutopäivät-kesätapahtumaa heinäkuun alkupuolella jo vuosikymmeniä. Kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan tapahtuman yleisö käyttää runsaasti rahaa muun muassa ravintoloissa, markkinoilla ja päivittäistavarakaupoissa.

”Hyvä merkki siitä on, että vuosittain käteinen raha loppuu Otto-automaateista. Emme ole selvittäneet rahan käyttöä, mutta todennäköisesti se on satojatuhansia euroja”, Nissinen arvioi.

Kaustisella puolestaan kansanmusiikkijuhlien aikaan heinäkuussa Pelimanni-ravintola myi tänä vuonna lähes kaksinkertaisen määrän lounaita verrattuna tavalliseen viikkoon.

Hollolassa Sale-ruokakaupassa on Keskiaikatapahtuman aikaan lauantaina iltapäivällä vielä rauhallista.

Myymäläpäällikkö Minna Heleniuksen mukaan jonoja muodostunee viimeistään silloin, kun tapahtuman yleisö lähtee kohti kotia.

”Hyllyt on täytetty niin täyteen kuin tänne pieneen kauppaan mahtuu”, Helenius sanoo.

Virvoitus- ja alkoholijuomia sekä jäätelöä menee kolmin–nelinkertaisia määriä verrattuna tavalliseen.

Lähempänä kirkkoa Pian makasiini -sisustustavaraliikkeen ovi käy tasaiseen tahtiin.

”Kyllä sen kassassakin huomaa, että tuona vuonna oli keskiaikatapahtuma”, kertoo yrittäjä Pia Toivanen.

Hänen mukaansa monet kertovat ajavansa yleensä kirkonkylän läpi pysähtymättä. Kun he kerran pysähtyvät markkinoiden takia, tulevat he usein uudestaankin.

Kesätapahtumat tuovat usein merkittävästi tuloja myös majoitusliikkeille. Kuhmon kamarimusiikkijuhlien aikaan Hotelli Kainuu on täynnä.

”Lähtiessään asiakkaat varaavat jo seuraavalle vuodelle majoitusta. Jonotuslistalla on tulijoita ympäri vuoden”, kuvailee toimitusjohtaja Kirsi Piirainen.

Alle 9 000 asukkaan Sodankylässä puolestaan on vilkasta kesäkuussa, kun tuhannet ihmiset kokoontuvat elokuvajuhlille. Esimerkiksi Hotelli Karhuun eivät kaikki halukkaat edes mahdu majoittumaan.

Eri kesätapahtumien kävijämääriä on vaikea verrata keskenään. Järjestäjät laskevat yleisön eri tavoin. Monet tapahtumista ovat ilmaisia, jolloin osallistujien määrä jää usein suuntaa antavaksi arvioksi. Tuhansien kävijöiden tapahtumat kuitenkin helposti moninkertaistavat pienen paikan väkimäärän.

Hollolassa Keskiaikatapahtuman taisteluesitys on päättynyt kovaan pamaukseen. Lähistön kylästä tulleet Anneli ja Eija Nummela tutkivat markkinakojulla kompasseja ja tiimalaseja.

”Kiva, kun on paikallinen tapahtuma, joka elävöittää kylää”, naiset kommentoivat.

”Ja kun näkee muitakin kuin tuttuja”, Eija Nummela lisää.

”Imagollinen arvo on korvaamaton”

Kesätapahtumien anti varsinkin pienille paikkakunnille ja taajamille ei rajaudu pelkästään festivaalin järjestäjien ja alueen yrittäjien tuloihin.

Suonenjoen kunnanjohtaja Juha Piiroinen arvioi, että Mansikkakarnevaalien imagollinen arvo on korvaamaton. Samaa sanovat oman kuntansa tapahtumista muutkin Helsingin Sanomien haastattelemat kunnanjohtajat ja yrittäjät. Imagohyöty voi välillisesti tuoda myös tuloja.

”Tunnelman osalta voi sanoa, että Sulkavalla on Suursoutujen myötä kaksi ajanjaksoa: ennen ja jälkeen soutujen. Ennen soutuja tunnelma on aina jännittynyt. Alkukesä menee monilla yrittäjillä siihen, että valmistaudutaan Suursoutuihin”, kuvailee Sulkavan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Ditte Winqvist nostaa esiin myös sosiaalisen pääoman, jota tapahtumat luovat paikkakunnille. Festivaalien, markkinoiden ja juhlien järjestäminen vahvistaa yhteishenkeä.

Tapahtumat houkuttelevat kävijöitä kauempaa mutta antavat myös paikallisille ja mökkiläisille mahdollisuuden tavata toisiaan.

”Pienille kunnille tapahtuma voi olla vuoden kohokohta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat