Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiky-sopimukseen haetaan lisää kattavuutta

Muutamasta liitosta riippuu antaako hallitus ylimääräisen 100 miljoonan euron kevennyksen verotukseen

Kotimaa
 
Fakta

Kilpailukykysopimus

  Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä palkansaajien etuja.

  Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse 2017.

  Sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille.

  Työaikaa pidennetään 24 tunnilla vuodessa.

  Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017-2019.

Hallituksen kilpailukykysopimuksen (kiky) lopullinen kattavuus selvinnee elokuun aikana. Hallitus toivoo myönteisiä neuvottelutuloksia budjettiriiheen mennessä, joka alkaa elokuun viimeinen päivä.

Neuvottelut ovat kesken muun muassa farmaseuteilla, rahoitusalalla ja ICT-alalla. Jos nämä kaikki tulevat elokuun loppuun mennessä sopimukseen mukaan, sen kattavuus ylittää 90 prosenttia palkansaajista. Silloin laukeaa hallituksen lupaama 100 miljoonan euron ylimääräinen veroale.

Jos 90 prosenttia palkansaajista on sopimuksen piirissä, hallitus on luvannut alentaa ensi vuonna verotusta 515 miljoonalla eurolla.

Tällä hetkellä mukana on 87 prosenttia palkansaajista. Jos kattavuus jää tähän, verotusta alennetaan 415 miljoonalla eurolla.

Osapuolet palaavat neuvottelupöytiin näinä päivinä. Avainasemassa ovat STTK:laiset ammattiliitto Nousu ja ammattiliitto Pro.

Olennainen veroalen kannalta on rahoitusalan sopimus, koska se koskisi noin 30 000 palkansaajaa.

Nordealaisia edustava ammattiliitto Nousu ei ole allekirjoittanut kiky-sopimusta, koska palkansaajien ja pankin välillä on riita eläkesäätiön piirissä olevien työntekijöiden lisäeläkkeistä. Ammattiliiton mukaan ratkaisu lisäeläkkeisiin on saatava nyt, koska vuodenvaihteessa eläkejärjestelmä muuttuu ja työntekijöiden on saatava sitä ennen tietää miten työehtosopimuksen mukaisille lisäeläkkeille käy.

Apteekkialalla kiista koskee työajan pidentämisen toteuttamista. Farmaseutit haluavat 24 tunnin työajan pidennyksen määräaikaiseksi, vaikka kiky-sopimus on tarkoitettu pysyväksi.

ICT-alan auki oleva sopimus koskee noin 12-14 000 työntekijää. Riitaa on vuokratyövoiman käytöstä, jota ICT-alalla on selvästi toimihenkilöistä keskimääräistä enemmän. Ammattiliitto Pro toivoo, että operaattorit ottaisivat vuokratyöläisiä enemmän työsuhteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat