Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ huolissaan opettajien ”valtavista paineista” ja osaamisesta: ”Täydennyskoulutus on monissa paikoin retuperällä”

OAJ myös vaatii yhä kansallisen opettajarekisterin perustamista. Järjestön mukaan opetustehtävissä työskentelevistä keskimäärin 90 prosenttia on päteviä.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / LEHTIKUVA
Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen lukuvuoden avausinfossa Helsingissä torstaina.
Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen lukuvuoden avausinfossa Helsingissä torstaina. Kuva: Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Alkavan lukuvuoden alla Opetusalan ammattijärjestö OAJ toisti vaatimuksensa opettajien täydennyskoulutusvelvoitteesta ja kansallisen opettajarekisterin perustamisesta.

Uudet opetussuunnitelmat ja yhä suurempiin yksikköihin keskittyvä koulutus luovat opettajien osaamiseen ”valtavia paineita” tilanteessa, jossa opettajien työolot ovat muutenkin heikentyneet, OAJ katsoo. Täydennyskoulutuksen lisäksi järjestö penää henkilökohtaisia kehityssuunnitelmia, joiden mukaan osaamista kehitetään.

”Opettajien täydennyskoulutus on kansainvälisesti vertaillen monissa paikoin retuperällä. Vain hieman yli puolet opettajista pääsee vuosittain täydennyskoulutukseen, kun me haluaisimme, että kaikki pääsisivät”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, jonka mukaan koulutuskenttä on ”myllerryksessä”.

”Neljä konkreettista asiaa, joita pitäisi käsitellä, ovat uusien opetussuunnitelmien toimeenpano, digitalisaatio, erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden kohtaaminen sekä maahanmuuttajat.”

Uusien opetussuunnitelmien piirissä on 400 000 lasta ja nuorta perusopetuksessa ja lukioissa. Opetussuunnitelmissa säädetään muun muassa oppiaineet, tuntijaot, opetuksen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain. Uudistuksessa painottuu aiempaa enemmän opetuksen toiminnallisuus.

Uutena opetukseen tulee esimerkiksi koodauksen eli ohjelmoinnin hyödyntäminen osana opetusta.

Tammikuussa OAJ lausui tekemänsä kyselyn perusteella, että opettajien tieto- ja viestintäteknologian täydennyskoulutus on ”täysin riittämätöntä”. Viiden viime vuoden aikana opettajat ovat tyypillisesti saaneet täydennyskoulutusta yhteensä alle työpäivän, ja koulutus on keskittynyt laitteiden ja perusohjelmistojen tekniseen käyttöön.

Maahanmuuttajataustaisten huomioiminen opetusputkessa puolestaan vaatii Luukkaisen mukaan entistä enemmän ”tekeviä käsiä, kuulevia korvia ja näkeviä silmiä”.

”Tarvitsemme valmistavaa opetusta, jotta saamme yhteistä kielitaitoa. Meidän näkemyksemme kieli on [valmistavassa opetuksessa] tärkeintä, koska sillä lähdetään opiskelemaan”, Luukkainen sanoo.

Maahanmuuttajataustaisten lasten osuus 4–16-vuotiaista oli vuonna 2014 valtakunnallisesti noin neljän prosentin ja Helsingissä peräti 16,5 prosentin tuntumassa. Määrä on kahdessa vuodessa kasvanut.

”Pääkaupunkiseudulla joka viides rupeaa olemaan varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa maahanmuuttajataustaisia. Siellä opettajien haasteet ovat kovat”, sanoo OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

OAJ myös toisti vaatimuksensa kansallisen opettajarekisterin perustamisesta. Sen avulla kuka tahansa voisi tarkistaa opettajan kelpoisuuden. Järjestön mukaan opetustehtävissä työskentelevistä keskimäärin 90 prosenttia oli tehtävään muodollisesti kelpaavia vuonna 2013.

”Koskaan emme voi päästä sataan, koska aina tulee sijaisia. Mutta lyhyempiäkin työsuhteita pitäisi entistä enemmän tarjota kelpoisuuden omaaville, ja rekisteri auttaisi myös siinä. Se lisäisi opetuksen tasa-arvoisuutta ympäri Suomea, kun kouluihin otettaisiin kelpoisia sijaisia”, Luukkainen sanoo.

Peruskoulussa aineenopettajista kelpoisia oli 96 prosenttia, luokanopettajista ja esiluokanopettajista 94 prosenttia ja erityisopettajista 78 prosenttia. Lukiossa lehtoreista kelpoisia oli 97 prosenttia. Ammatillisessa opetuksessa opettajista kelpoisia yhteensä 79,8 prosenttia.

Opetushallitus ja Tilastokeskus tekivät tuoreen selvitykset opettajien pätevyydestä opetusaloittain tänä keväänä, ja tuloksia se julkistaa vuodenvaihteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat