Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulet toivat helpotuksen sinilevätilanteeseen

Saaristomerellä ja esimerkiksi Helsingissä Lauttasaaren edustalla sinilevää on vielä runsaasti.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Vaarallista eläimille, saunassa ja kukinnan jälkeen
Vaarallista eläimille, saunassa ja kukinnan jälkeen
Vesirakennusinsinööri Tapio Salminen Saloy oy:stä kiertää ympäri Suomea mittaamassa järvivesien leväpitoisuuksia. Turun kauppatorilla hän kertoi kolmesta sinilevän haitasta, joista puhutaan yleensä vähemmän. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Toni Lehtinen

HS

Ympäristökeskuksen valtakunnallisen leväkatsauksen mukaan sinilevähavainnot ovat vähentyneet huomattavasti viime viikosta sekä merellä että sisävesillä.

Runsaita esiintymiä on vielä havaittu muun muassa Saaristomerellä sekä pienempiä esiintymiä jonkin verran Rauman, Turun ja Sipoon edustoilla.

Sinilevähavaintoja oli vielä viime viikolla runsaasti johtuen lämpimästä ja tyynestä säästä. Kun sää muuttui epävakaisemmaksi, vähenivät myös sinilevähavainnot. Pilvisyys ja tuulen vettä sekoittava vaikutus estävät levän kasvua ja pintalauttojen muodostumista.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Johanna Oja kertoo, että kukinnot voivat kuitenkin kertyä rantoihin nopeastikin, jos sääolosuhteet muuttuvat.

"Yksi lämmin päivä ei ehkä ihan vielä riitä aiheuttamaan runsaita sinileväkertymiä, mutta nopeasti ne ilmestyvät, jos sää suosii. Vedethän ovat lämpimiä edelleen", Oja sanoo.

Helsingissä Lauttasaaren edustalla levää on runsaasti, mutta millään muulla kaupungin uimarannalla ei.

Järvissä sinilevää on ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän. Runsaita pintakukintoja on havaittu vain neljällä järvellä. Hieman sinilevää on taas havaittu 23 havaintopaikalla. Esiintymät olivat pääosin Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Hämeen ja Uudenmaan alueella.

Tomi Peurakoski HS
Sinilevätilanne oli vielä viime viikolla huolestuttava. Nyt tuulet ovat hajottaneet levälauttoja.
Sinilevätilanne oli vielä viime viikolla huolestuttava. Nyt tuulet ovat hajottaneet levälauttoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat