Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suojeltu idänkirsikorento lisääntyi tekokosteikossa Haminassa – entinen lisääntymislammikko jäi ohikulkutien alle

Esa Korkeamäki odotti idänkirsikorennon leviämistä kosteikkoon kaksi vuotta.

Kotimaa
 
Suojellun korennon pesintä onnistui tekolammikossa
Suojellun korennon pesintä onnistui tekolammikossa
Idänkirsikorento uhkasi jäädä Haminassa ohikulkutien alle. Sitä varten rakennettu kosteikko kuitenkin toimi, ja korento on nyt alkanut jälleen lisääntyä. Kuvaus ja leikkaus: Juha Metso ja Mika Rokka

EU:n luontodirektiivillä suojeltu idänkirsikorento (Sympecma paedisca) onnistui kesän aikana lisääntymään Haminan Husulaan rakennetussa tekokosteikossa. Liikennevirasto rakensi kosteikon vuonna 2014 sen jälkeen, kun Haminan ohikulkutie vedettiin kolmen kilometrin päässä idänkirsikorennon lisääntymislammikon ylitse.

Kymijoen vesi ja ympäristö -yhdistyksen toiminnanjohtaja Esa Korkeamäki teki ensimmäiset havainnot korennosta 27. heinäkuuta. Tuolloin niin sanotulta kompensaatioalueelta löytyi kaksi vastakuoriutunutta idänkirsikorentoa ja yksi kuoriutumisnahka. Korkeamäki on seurannut korennon levittäytymistä uudelle alueelle kaksi vuotta.

”Ensimmäisen havainnon jälkeen näitä on löytynyt lisää. Kyllä tämä on hieno asia. Rauhoitetulle lajille on pystytty rakentamaan uusi elinympäristö.”

Suomen ensimmäiset havainnot idänkirsikorennosta tehtiin vuonna 2002, minkä jälkeen laji on levittäytynyt pitkin etelärannikkoa ja paikoin sisämaahan. Noin neljän senttimetrin mittainen idänkirsikorento on keijukorentojen heimoon kuuluva sudenkorentolaji, joka talvehtii Suomessa. Korkeamäki jatkaa seurantaa noin 450 neliömetrin alueella vielä kaksi vuotta.

Haminan ohitustiehankkeen projekti-insinöörinä toiminut Jetro Matilainen Liikennevirastosta kertoo, että kompensaatioalue rakennettiin paikalle, johon olisi joka tapauksessa rakennettu hulevesikosteikkoja.

”Muutimme vain hieman kosteikkojen kasvillisuusrakennetta ja teimme sinne allikoita, jotka tukevat korennon lisääntymistä.”

”Idänkirsikorento on direktiivilaji. Ely-keskus antoi [tien rakentamiselle] poikkeusluvan sillä ehdolla, että saamme korennon leviämään.”

Juha Metso
Idänkirsikorento.
Idänkirsikorento.
Juha Metso
Esa Korkeamäki etsi lisää todisteita idänkirsikorennon leviämisestä Husulaan elokuun alussa.
Esa Korkeamäki etsi lisää todisteita idänkirsikorennon leviämisestä Husulaan elokuun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat