Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mysteerilaivan sisaralus löytyi Suomenlahden pohjasta – venäläinen Letutši upposi myrskyssä vuonna 1914

Suomalainen Badewanne-sukellustutkimusryhmä löysi laivan 80 metrin syvyydestä avomereltä Hangosta kaakkoon.

Kotimaa
 
Jouni Polkko
Sukeltaja Marcus Runeson lähestyy torpedoputkea, jossa on torpedo sisällä. Torpedon kärjessä näkyy detonaattori.
Sukeltaja Marcus Runeson lähestyy torpedoputkea, jossa on torpedo sisällä. Torpedon kärjessä näkyy detonaattori. Kuva: Jouni Polkko
Fakta

Ispolnitelnyi ja Letutši

 Venäjän sotalaivastoon kuuluvat torpedoveneet rakennettiin Ranskassa Le Havren ja La Seynen telakoilla vuonna 1905.

 56,5-metriä pitkät alukset kuuluivat 11 aluksen Lieutenant Burakov -sarjaan.

 Badewanne-sukellustutkimusryhmä on löytänyt useita tunnettuja hylkyjä kuten panssarilaiva Palladan ja saksalaisen sukellusveneen U-26:en.

 Itämeren pohjassa makaa arvioiden mukaan 100 000– 200 000 hylkyä. Museoviraston rekisterissä on 1 600 vedenalaista kohdetta, joista 700 on muinaisjäännöksiä.

Suomalainen sukellustutkimusryhmä Badewanne on tunnistanut yli sata vuotta sitten uponneen venäläisen sotalaivan hylyn Suomenlahdelta. Letutši-niminen alus makaa 80 metrin syvyydessä avomerellä Hangosta kaakkoon.

Tutkimusryhmä Badewanne löysi kaksi vuotta sitten Letutšin sisaraluksen Ispolnitelnyin hylyn. HS kirjoitti löydöstä otsikolla Sadan vuoden mysteeri selvisi.

Tänä kesänä ryhmän tavoitteena oli selvittää sisaraluksen Letutšin arvoitus. Molemmat laivat upposivat myrskyssä 12. joulukuuta 1914.

Letutšin hylyn sijaintipaikan arvioimiseen käytettiin hyväksi laivueen reittitietoja. Kahdeksan torpedovenettä käyttivät Venäjän laivaston avomeriväylää matkallaan Porkkalasta Viron Moonsundiin, eli nykyiselle Väinämerelle.

”Meidän piti miettiä, olivatko laivat pystyneet pitämään myrskyssä suunnan vai olivatko ne sortuneet reitiltä. Tiesimme, että Letutši upposi noin tunti Ispolnitelnyin jälkeen”, sukellusryhmän jäsen Jouni Polkko kertoo.

Toinen vinkki mahdollisesta uppoamispaikasta oli silminnäkijähavainto sadan vuoden takaa. Letutšin uppoamisen silminnäkijä oli kuvaillut, että he näkivät karille ajaneen saksalaisen kevyen risteilijän Magdeburgin mastot. Magdeburg oli ajanut sumussa karille Osmussaaren luona vuoden 1914 elokuussa.

Letutši ja Ispolnitelnyi lähtivät Helsingistä kuuden muun torpedoveneen kanssa miinoitustehtävään. Niiden piti mennä miinanlaskuun Pohjois-Itämerelle saksalaisten liikennöimille vesille.

Venäläisten merisotastrategia oli puolustusvoittoista ensimmäisen maailmansodan alussa. He miinoittivat Suomenlahden Pietarin turvaksi ja tekivät jonkin verran miinoitusiskuja saksalaisten vesille.

”Tässä tehtävässä tulivat luonnonvoimat vastaan. Torpedoveneet olivat jo hieman vanhentuneita, ja ne oli suunniteltu nopeiksi ja ketteriksi, ei niinkään merikelpoisiksi”, Polkko sanoo.

Kansille oli mahdollisesti kertynyt jäätä, joten miinalastissa kulkeneet alukset eivät olleet vakaita. Polkko kertoo, että arkistokuvissa näkyy, miten aallot lyövät vastaavanlaisen torpedoveneen yli. Mahdollisesti vesi pääsi siis konehuoneeseen.

Laivue kulki ensin Porkkalanniemen suuntaan käyttäen Suomen rannikon miinavapaata reittiä. Laivat kiersivät Porkkala–Naissaari-miinasulun ja jatkoivat kohti Viroa.

Aallot kaatoivat ensin Ispolnitelnyin avomerellä Porkkalanniemestä lounaaseen. Sen noin 60 hengen miehistö hukkui lukuun ottamatta kahdeksaa miestä, joista seitsemän pelastettiin Letutšin kannelle.

Letutši vajosi pohjaan tunnin kuluttua. Onnettomuuksissa kuoli 130 merimiestä.

Badewannen sukeltajat kävivät kuvaamassa Letutšin kahteen otteeseen heinäkuussa. Hylky on paremmassa kunnossa kuin sisaraluksensa.

”Aluksen perä on uponnut saveen, kuten niin monet Itämeren hylyt. Pohja on sen kaltaista, että se voi imaista puolet aluksesta. Hylyssä ei ole kiinni troolia, eivätkä sellaiset ole pahemmin sitä vahingoittaneet vuosien aikana”, Polkko sanoo.

Aluksen kevytrakenteinen komentosilta on tuhoutunut, ja siitä on jäljellä enää kasa putkia. Sukeltajat löysivät komentosillan kohdalta telegrammin mutta eivät ruoria.

Torpedolavetti oli säilynyt oikealla paikalla.

”Siellä näkyy torpedo putkessa sisällä, ja torpedon kärjessä on paikallaan detonaattori”, Polkko kertoo.

Hylyn tunnistus varmistui, kun sukeltajat näkivät konehuoneeseen johtavan luukun. Sen reunuksessa oli aluksen ranskalaisen valmistajan kilpi.

Letutšin hylky on hautapaikka. Hyvin säilyneellä hylyllä on huomattava museaalinen arvo, joten sinne sukeltavien on syytä vain katsella tai tallentaa hylkyä.

Marcus Runeson / Badewanne
Jouni Polkko tutkii torpedoveneen keulan tykkiä.
Jouni Polkko tutkii torpedoveneen keulan tykkiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat