Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Orpo tuo uutta henkeä hallituksen työhön – mutta kiistat eivät ole ohi

Kolmen puheenjohtajan päätöksenteon uskotaan piristyvän, kun kokoomuksen johdossa on uusi mies.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) toimintatyylit ovat samankaltaiset.
Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) toimintatyylit ovat samankaltaiset. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus kokoontui torstaina ensimmäiseen istuntoonsa kesätauon jälkeen. Niin hallituksen kuin trionkin – eli kolmen puheenjohtajan – päätöksenteon uskotaan paranevan nyt, kun kokoomuksen johdossa on uusi mies, Petteri Orpo.

Ainakin perussuomalaiset tuskastuivat päätöksenteon kankeuteen Alexander Stubbin aikana. Juha Sipilä (kesk), Timo Soini (ps) ja Stubb eivät kyenneet nopeisiin päätöksiin, kun Stubbilla ei ollut valtuuksia päättää. Hänen oli kierrätettävä asiat eduskuntaryhmän kautta.

Hallituksen ensimmäisen vuoden aikana Stubbin julkisuuskuva rapisi. Samaan aikaan Orpo onnistui sisäministerinä ja sai arvostusta yli puoluerajojen. Orpo oli taustalla kaikissa keskeisissä asioissa ja keskeinen toimija kokoomuksen ministeriryhmässä.

Orpoa ja pääministeri Sipilää kuvaillaan samankaltaisiksi ratkaisuhakuisiksi poliitikoiksi. ”Orpon ja Sipilän persoonat ja toimintatyylit natsaavat yhteen”, hallituslähteistä sanotaan.

Toisaalta ei Sipilän ja Stubbinkaan henkilökohtaisissa suhteissa näyttänyt olevan ongelmia.

Sujuvan päätöksenteon kannalta tärkeää on ministeriryhmän vetäjän ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan välinen luottamus ja yhteispeli. Siksi kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsi yksimielisesti tehtävään Orpon esittämän miehen, Kalle Jokisen.

Keskustassa ja perussuomalaisissa vastaava yhteistyö on sujunut hyvin. Keskustassa tosin ollaan nyt uudessa tilanteessa, kun keskustan eduskuntaryhmä valitsi kesällä uudeksi ryhmyrikseen Antti Kaikkosen.

Keskustan toimintakulttuuriin kuuluu, että puheenjohtaja ei puutu ryhmän päätöksiin. Valinnasta äänestettiin, ja siinä Kaikkonen voitti Timo Kallin.

Sipilän ja Kaikkosen yhteistyötä ei sovi epäillä, ovathan molemmat joviaaleja miehiä.

Paraneeko yhteistyö hallituksessa – sitä punnitaan jo kolmen viikon päästä budjettiriihessä.

Keskeinen yhteinen tavoite riihessä on saada työllisyys nousuun yrityselämää tukemalla. Helppoa siitä ei tule, koska kaikki rahoitusvaihtoehdot ovat huonoja: lisäleikkaukset, veronkorotukset ja velanotto.

Vaikeita asioita riittää. Hallituksen toimintakyky heikkeni loppukeväästä, kun kokoomus kävi omaa puheenjohtajataistoaan. Sipilä edellytti, että kokoomuksen vaalikamppailu ei saa vaikuttaa hallituksen työskentelyyn, mutta toisin kävi.

Muun muassa sote-uudistuksen aikataulu venyi. Lopulta syntyi puolittainen esitys siitä, miten edetään. Palvelujen valinnanvapaudesta on nyt alustava sopu, mutta hallituksen sisältä kuuluu jo myrskyvaroitus: kiistat eivät ole ohi.

Alkoholilain uudistuksessa kokoomus ja perussuomalaiset ovat löytäneet yhteisen linjan, mutta keskusta haraa vastaan. Keskustan mukaan alkoholilaki seisoo, koska perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla on kädet täynnä töitä soten kanssa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) puolestaan on joutunut digihurmoksen valtaan ja suututtanut hallituskumppaninsa. Hän ajaa täydellä höyryllä valtavaa liikennekaari-hanketta sekä liikenneverkon liiketaloudellista kehittämistä selvittävää live-hanketta, johon sisältyvät muun muassa liikenneinfran yhtiöittäminen ja väylien käyttömaksut.

Varoituksista huolimatta Berner toi keväällä julkisuuteen poliittisesti riidanalaiset esityksensä niin kiireellä, että esitystä ei ollut jaettu edes hallituskumppaneille. Perussuomalaiset saivat ladata aineiston internetistä tiedotustilaisuuden jälkeen. He pysäyttivät hankkeen.

Keskusteluyhteys on tiettävästi jo palautunut, mutta hallitus löytää episodin syksyllä edestään.

Oikaisu 5.8. klo 10.30: Liikenneverkon yhtiöittäminen ja väylämaksut kuuluvat live-hankkeeseen, eivät liikennekaari-hankkeeseen, kuten jutussa aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat