Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pettymys komission talouspolitiikan linjaan sai entisen sisäpiiriläisen siirtymään EK:n leipiin

Komission huippupaikalta vetäytynyt Taneli Lahti siirtyy Elinkeinoelämän keskusliittoon.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Taneli Lahti harmittelee julkisen Eurooppa-keskustelun tilaa Suomessa. ”Lähinnä viesti on ollut sitä, että EU sääntelee liikaa. Pitäisi miettiä pidemmälle meneviä tavoitteita.”
Taneli Lahti harmittelee julkisen Eurooppa-keskustelun tilaa Suomessa. ”Lähinnä viesti on ollut sitä, että EU sääntelee liikaa. Pitäisi miettiä pidemmälle meneviä tavoitteita.” Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kuka?

Taneli Lahti

 Syntynyt: Helsingissä

29. joulukuuta 1969

 Kotipaikka: Bryssel

 Koulutus: Taloustieteen tohtori Erlangen-Nurnbergin yliopistosta

 Ura: Komissiossa vuodesta 2004 muun muassa komissaari Olli Rehnin kabinetin jäsenenä, puoli vuotta komissaari Jyrki Kataisen kabinettipäällikkönä ja viimeksi komissaari Valdis Dombrovskisin kabinettipäällikkönä. Ennen komissiota työskenteli Suomen EU-edustustossa Brysselissä, Suomen suurlähetystössä Moskovassa ja ulkoministeriön kauppapoliittisella osastolla.

 Harrastukset: Jääkiekko, miekkailu ja muu urheilu töiden salliessa

Euroopassa joudutaan jo lähivuosina käymään perusteellinen keskustelu siitä, mihin suuntaan Euroopan unionia ollaan viemässä. Suomen pitää valmistella oma linjansa huolella, eikä elinkeinoelämällä ole varaa pysyä tässä keskustelussa vaiti, sanoo komission huipputehtävistä syrjään jättäytynyt Taneli Lahti.

Juuri mahdollisuus osallistua keskusteluun ja vaikuttaa Suomen kantoihin oli syy, miksi Lahti, joka vielä keväällä oli komission vaikutusvaltaisin suomalaisvirkamies, päätti tarttua Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen tarjoukseen ja siirtyä EK:n Eurooppa-asioiden johtajaksi. Runsaan kahden vuoden pesti alkaa lokakuussa.

”EK:lla ja teollisuudella on perinteisesti ollut iso rooli Suomen Eurooppa-politiikan muotoilussa, ja sellaiselle on taas tarvetta”, Lahti sanoo.

Lahti on työskennellyt 12 vuotta EU-päätöksenteon ytimessä.

Eurokriisin synkimpinä hetkinä hän oli keskeisellä paikalla muovaamassa kriisin hoitoa talouskomissaari Olli Rehnin kabinetin jäsenenä. Talouspolitiikan parissa hän jatkoi viimeisimmässä tehtävässään, rahaliitosta vastaavan komissaarin Valdis Dombrovskisin kabinettipäällikkönä.

Kun Lahti kuvaa EU:n nykytilaa, sävy on pessimistinen. Venäjän ja Turkin kehitys huolettaa, pakolaiskriisi koettelee Euroopan yhtenäisyyttä, talous- ja rahaliiton ongelmat ovat ratkaisematta, Britannian lähtö lisää epävarmuutta. Lisäksi yleinen EU-vastaisuus lisääntyy, osin aiheettakin.

Lahti huomauttaa, että vuoden sisään Euroopassa on nähty useita kansanäänestyksiä, jotka kaikki ovat olleet tulokseltaan tappioita komissiolle.

Kreikkalaiset hylkäsivät hätälainojen ehdot, hollantilaiset EU:n ja Ukrainan välisen lähentymissopimuksen ja britit EU-jäsenyyden.

”Tyytymättömyyttä on selvästi eri puolilla Eurooppaa.”

Siksi on välttämätöntä, että EU:n suunnasta käydään kunnollinen keskustelu, Lahti sanoo. Edessä on isoja päätöksiä. Esimerkiksi rahaliiton rakenteiden osalta komissio on tehnyt varsin kunnianhimoisia suunnitelmia.

Lahti hakee vertailukohtaa 1980-luvun lopusta, jolloin unionissa tehtiin pitkälle tulevaisuuteen meneviä linjauksia: ryhdyttiin rakentamaan eurooppalaisia sisämarkkinoita, aloitettiin laajentuminen ja päätettiin luoda yhteinen valuutta.

”Linjaukset toteutettiin seuraavan 15 vuoden aikana. Nyt se polku on tullut päätökseen.”

Toisin kuin 25 vuotta sitten, tällä kertaa suomalaiset ovat osallisina keskustelussa. Lahden mukaan hänen tehtävänsä EK:n leivissä on herätellä suomalaisia edessä oleviin kysymyksiin.

”Kaikissa jäsenmaissa on pohdittava, kuinka pitkälle ollaan valmiita menemään ja halutaanko olla johtamassa tiettyä kehitystä.”

Emilia Kangasluoma / HS
”Tyytymättömyyttä on selvästi eri puolilla Eurooppaa”, Taneli Lahti sanoo.
”Tyytymättömyyttä on selvästi eri puolilla Eurooppaa”, Taneli Lahti sanoo.

Hän harmittelee julkisen Eurooppa-keskustelun tilaa Suomessa.

”EU:sta puhutaan kolmannessa persoonassa. Suomi jäsenenä aina tarkkailee, arvioi ja kommentoi. Oikeasti Suomi voi vaikuttaa siihen, mitä EU:ssa päätetään. Siitä on hyvää näyttöä.”

Elinkeinoelämä, joka keskeisenä voimana oli viemässä Suomea unioniin, on niin ikään ollut keskustelussa hiljaa. Tämän Lahti haluaa muuttaa.

”Lähinnä viesti on ollut sitä, että EU sääntelee liikaa. Pitäisi miettiä pidemmälle meneviä tavoitteita.”

Lahti jätti Dombrovskisin kabinetin yllättäen huhtikuussa ja siirtyi ensin komission talouspääosastolle, nyt edelleen EK:n palvelukseen. Hän kertoo lähdön syyksi erimielisyydet talouspolitiikan suunnasta.

Kriisin seurauksena euromaille luotiin julkisen talouden säännöt ja komissio roolia niiden vartijana vahvistettiin.

”Se tarkoittaa, että komission pitää olla ikävien uutisten tuoja ja ilonpilaaja poliittisista sykleistä huolimatta”, Lahti sanoo.

”Tästä ollaan selvästi lipsuttu. Poliittinen harkinta on mennyt pidempiaikaisten tavoitteiden edelle.”

Komissiota on syytetty lepsuilusta muun muassa Ranskan, Portugalin ja Espanjan velkarikkeiden suhteen. Lahti on tilanteesta huolissaan.

”Tämä ei aiheuta tässä tilanteessa välittömiä ongelmia, mutta on selvää, että jossain vaiheessa korot taas nousevat. Toivon, ettei nyt toisteta finanssikriisiä edeltäneitä virheitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat