Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori suomii kameratolppia autoilijoiden häiritsemisestä

Suomen teille tulee lisää nopeuskameroita. Professori Timo Tervo arvostelee niiden käyttöä: ”Kameravalvonta ei korreloi lainkaan riskin kanssa, vaan se näyttää vain olevan keino kerätä rahaa valtiolle budjetin mukaisesti.”

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Professori Timo Tervon mielestä automaattinen liikennevalvonta ei palvele tarkoitustaan.
Professori Timo Tervon mielestä automaattinen liikennevalvonta ei palvele tarkoitustaan. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaiset autoilijat näkevät tulevaisuudessa yhä useammin kameratolppia – ja saavat yhä enemmän sakkoja kameroiden välähdellessä.

Liikennelääketieteen professorin Timo Tervon mielestä kameratolppien lisäämisen sijaan pitäisi pohtia muita ratkaisuja liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

”Piikki kameroiden hankkimiseen näyttää olevan auki loputtomiin”, hän sanoo.

Poliisi sai tänä vuonna 1,7 miljoonan euron lisärahoituksen automaattivalvonnan lisäämiseen. HS:n tietojen mukaan Poliisihallitus olisi tekemässä tilauksen noin 60 uudesta kamerasta.

Nyt valvontatolppia on teiden varsilla 930.

Tällä viikolla poliisi ylisti Kehä I:llä käyttöön otettuja automaattikameroita Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Tämä on yksi pääkaupunkiseudun onnistuneimmista liikenneturvallisuusteoista viime vuosina”, liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein sanoi.

Professori Timo Tervo on Pastersteinin kanssa osittain eri mieltä.

”Kameravalvonta ei korreloi lainkaan riskin kanssa, vaan se näyttää vain olevan keino kerätä rahaa valtiolle budjetin mukaisesti”, hän sanoo.

Suomen valtio todella tarvitsee ylinopeussakoista saatavia rahoja, sillä hallitus on korottanut sakkoja ja perustellut korotuksia juuri rahan keräämisellä.

Tervon mukaan automaattinen liikennevalvonta ei kohdistu tällä hetkellä riskikuljettajiin, eikä siten ole yksin riittävä tapa parantaa liikenneturvallisuutta.

”Automaattivalvonta häiritsee jossain määrin peruskuljettajien ajotapahtumaa ja liikennevirtaa, kun on vahdittava kameroita. Tuolla teillä on ihan järjetön miinoitus, ja se on mennyt ihan tietokonepeliksi, että pääsetkö mökille ilman sakkoja”, Tervo sanoo.

Tervo on Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen liikennelääketieteen professori ja toimii Uudenmaan onnettomuustutkintalautakunnan lääkärijäsenenä. Hänen mukaansa puhtaat ylinopeudet eivät ole keskeinen syy esimerkiksi kuolonkolareissa.

”Onnettomuustutkinnan mukaan nimenomaan suuret ylinopeudet ovat vaarallisia. Ja juuri niihin liikkuva poliisi pyrki aikaisemmin puuttumaan. Kaahaaminen on toki vaarallista, mutta en usko, että on turvallisuuden kannalta hyötyä, että pienistä nopeuksista sakotetaan. Ne vain tekevät ajamisen jopa hankalaksi.”

”Kuolonkolariaineiston perusteella riskittömän kuljettajan ylinopeus on vain harvoin onnettomuuden syynä. Merkittävin syy on kuljettajan tila.”

Eli se, onko kuljettaja päihteiden vaikutuksen alaisena, väsynyt tai sairas.

Tervon mukaan kuljettajan kannalta olennaista liikenteessä on etenkin tilannenopeus, eli se, miten kuljettaja sovittaa nopeutensa olosuhteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat