Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ohjelma alkaa syynätä passinhakijoiden kasvokuvia – kokeile itse, tunnistatko väärät henkilöt poliisin koulutusmateriaalista

Poliisin hankkima kasvojentunnistusohjelma valvoo, ettei uudessa passikuvassa ole eri henkilö kuin aiemmassa. HS:n laatimalla testillä voit kokeilla väärien henkilöiden tunnistamista kasvokuvista.

Kotimaa
 
Kasvojentunnistustestissä voi kokeilla taitojaan nähdä, onko henkilö sama kuin henkilöllisyystodistuksen kuvassa.
Kasvojentunnistustestissä voi kokeilla taitojaan nähdä, onko henkilö sama kuin henkilöllisyystodistuksen kuvassa.
Fakta

Myönnettyjen passien määrä kasvussa

 Poliisi myönsi viime vuonna noin 775 000 passia ja 140 000 henkilökorttia. Kolmannes passihakemuksista jätettiin sähköisesti.

 Myönnettyjen passien määrä on kasvanut koko 2010-luvun. Vuonna 2010 poliisi myönsi noin 465 000 passia eli 310 000 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna.

Poliisi pyrkii paljastamaan uuden sähköisen kasvojentunnistusohjelman avulla sellaiset väärinkäytöstapaukset, joissa vilpillinen henkilö hakee passia tai henkilökorttia väärän ihmisen kuvalla.

Uusi ohjelma on tulossa käyttöön loppuvuoden aikana. Poliisi voi hyödyntää sitä myöhemmin myös rikosten tutkinnassa.

Ohjelmisto vertaa kaikkien passin tai henkilökortin hakijoiden uusia kasvokuvia heidän mahdollisiin aikaisempiin kuviinsa, jotka on tallennettu poliisin järjestelmään.

”Ohjelma tutkii molemmista kuvista kasvojen muotoja ja vertaa esimerkiksi sitä, onko silmien väli pysynyt muuttumattomana. Tiettyjä samoja asioita pitää löytyä sekä uudesta että vanhasta kuvasta”, kertoo hankepäällikkö Mika Hansson Poliisihallituksesta.

Tunnistus ei jää pelkästään koneen varaan, vaan myös lupahallinnon työntekijät vertaavat uusia ja vanhoja kasvokuvia entiseen tapaan vastaisuudessakin.

”Virkailijan tekemä kuvien vertailu ei ole jäämässä pois, vaan uusi järjestelmä tulee vain tukemaan sitä. Ihmisellä ja koneella on molemmilla omat vahvuutensa tunnistuksessa. Ne yhdistämällä syntyy paras lopputulos”, Hansson sanoo.

Poliisi tulee käyttämään uutta ohjelmaa kaikkien passi- ja henkilökorttikuvien vertailuun riippumatta siitä, onko hakija lähettänyt kuvan poliisille sähköisessä muodossa vai onko hän tuonut sen itse poliisin toimipisteeseen.

Vääriä tietoja sisältävä passi tai henkilökortti voisi avata vilpillisen henkilön käsissä monenlaisia mahdollisuuksia rikoksiin. Hanssonin mukaan on silti erittäin harvinaista, että joku yrittäisi hakea passia tai henkilökorttia väärän henkilön kuvalla.

”Tiedossani ei ole yhtään tällaista väärinkäytöstapausta. Tarkoituksena on siitä huolimatta lisätä prosessin turvallisuutta edelleen, koska kyseessä ovat henkilöllisyyttä osoittavat asiakirjat, joita käytetään myös matkustusasiakirjoina”, Hansson sanoo.

Hänen mukaansa passien ja henkilökorttien myöntämisprosessi on ”oleellisen tärkeä osa kansallista identiteetinhallintaa”.

”Molempia asiakirjoja käytetään tunnistamiseen myös muita sähköisiä tunnistusvälineitä myönnettäessä”, Hansson huomauttaa.

Hanssonin mukaan poliisi on hankkinut uuden kasvojentunnistusohjelmiston erityisesti henkilöllisyyttä osoittavien asiakirjojen myöntämisprosessia varten, mutta ohjelmistoa on mahdollista käyttää myöhemmin myös muiden lupien myöntämisessä ja rikosten tutkinnassa.

”Ohjelmiston käytöstä muihin tarkoituksiin ei ole tehty vielä mitään päätöksiä”, hän sanoo.

Kasvojentunnistusohjelmiston toimittaa poliisille ruotsalainen NEC Scandinavia.

Alla olevalla HS:n testillä voit kokeilla, tunnistatko sinä väärät henkilöt kasvokuvista. Kuvat ovat peräisin kasvojen tunnistamiseen liittyvästä poliisin koulutusmateriaalista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat