Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korpihotellin retrohuone on kuin aikakone – Ähtärin ainoa hotelli aiotaan remontoida entiseen loistoonsa

Menneen ajan loma-Suomi, osa 5: Korpien Kalastajatorppa tarjoaa yllätyksen suoraan 1970-luvulta. Moni hotelli Mesikämmenessä lapsuudessaan vieraillut muistaa korpihotellista kallion ja luonnon tuoksun.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Retrohuone on pääosin vuodelta 1976. Vihreäksi petsattu puu ja sointuva kokolattiamatto kertovat aikakauden tyylistä.
Retrohuone on pääosin vuodelta 1976. Vihreäksi petsattu puu ja sointuva kokolattiamatto kertovat aikakauden tyylistä. Kuva: Reijo Hietanen

Ähtäri. Hotellikäytävän viimeisen oven takana on aikakone. Sitä sanotaan retrohuoneeksi, ja siltä se tosiaan näyttää.

Ensin huomaa järvimaiseman ison ikkunan takana, sitten huomio kiinnittyy yksityiskohtiin sisäpuolella. Vihreä kokolattiamatto on täyttä 70-lukua, tummat puupaneelit ja vessan kaakelit samoin. Parvekkeella on puutarhakalusteet, joita näkee rintamamiestalojen omenapuiden alla.

Ähtärin hotelli Mesikämmenen huone on vuodelta 1976, mikä on myös hotellin valmistumisvuosi.

Sen yksi ainoa huone on säästetty pääosin sellaisessa kunnossa kuin se oli valmistuessaan. Sen voi saada huonetta hotellista varatessaan.

Mesikämmen on poikkeus ketjuhotelleista. Retrohuoneen lisäksi on helppo huomata, miten koko hotellissa 70-luvun loma-Suomi sekoittuu nykyaikaan.

Tämä myös jakaa mielipiteet. Moni tykkää, moni ei. Kaikenlaisia otteita löytyy arviointipalvelu Tripadvisorista, jossa matkailijat ovat hotellia luonnehtineet:

”Paikan ainutlaatuisuus mykisti. Alkuperäisyys plussaa. Kuin aikamatka lapsuuteen 70–80-luvulle.”

Reijo Hietanen
Hotelli Mesikämmenen maskotti on tietysti karhuhahmo.
Hotelli Mesikämmenen maskotti on tietysti karhuhahmo.

”Mesikämmen on jämähtänyt valmistumisajankohtaan. Tunkkainen ilma koko hotellissa, alkuperäiset kokolattiamatot niin käytävillä kuin huoneissa.”

”Hotelli on vain pahasti jäänyt 80-luvulle, jolloin se varmasti on ollut loistokas, mutta 30+ vuotta näkyy liian selvästi läpi.”

Juuri ennen koulujen alkua paikkakunnan ainoa hotelli on melkein viimeistä paikkaa myöten täynnä. Se täyttyy, koska aivan vieressä on suosittu Ähtärin eläinpuisto.

Lapsiperheet ovat valloittaneet melkein jokaisen pöydän tummasävyisessä ravintolassa. Buffetpöydässä on varmoja hittejä: nakit, ranskalaiset ja lohi.

Asiakkaat viipyvät usein vain yhden yön ja jatkavat sitten kesäretkeään.

Pysäköintialueella tila-autoa pakkailee puolankalainen Ville Korhonen, joka on hotellikäyntiinsä tyytyväinen. Lapset olivat päässeet eläintarhaan.

”Siellä on katto päällä ja seinät ja suihkut paikallaan. Se on yöpymispaikka. En edes miettinyt, miten se oli sisustettu”, hän sanoo.

Mesikämmen oli valmistuessaan ajalle tyypillinen korpihotelli, mutta sen toteutus oli kunnianhimoisempi: hotelli rakennettiin vähintään kymmeniksi vuosiksi. Arkkitehtikilpailun voitti Timo ja Tuomo Suomalaisen ehdotus, jossa kalliorinteeseen nousi ikään kuin mäntykanto juurineen. Päärakennus on kanto ja siitä irtoavat juuret huoneistosiipiä.

Reijo Hietanen
Mesikämmenen portaikon kivi- ja kallioseinämät sekä betonirakenne sykähdyttävät vuosienkin jälkeen.
Mesikämmenen portaikon kivi- ja kallioseinämät sekä betonirakenne sykähdyttävät vuosienkin jälkeen.

Se, mistä hotelli muistetaan, avautuu, kun lähtee vastaanotosta kohti huoneita. Eteen tulee valtava, kallioon louhittu ja paljaalla betonilla ja kivillä rakennettu portaikko, joka vie alas. Se mykisti 70-luvulla ja tekee sitä yhä. Töölöläinenkin tuntee olonsa hotellissa kotoisaksi, sillä samat arkkitehdit piirsivät aiemmin Temppeliaukion kirkon.

Hotellin ensimmäinen johtaja Lasse Waris muistaa, miten näkymä syntyi.

”Minä olin jo rakennusvaiheessa mukana vuonna 1975. Kun olin ensimmäisen kerran paikalla, siinä oli reikä kalliossa eikä oikeastaan muuta. Heti valkeni, että siitä tulee arkkitehtonisesti hyvin kiinnostava, mikä oli arkkitehtikilpailun tarkoituskin”, Waris sanoo.

Varsinkin alussa tulijoita hämmästytti se, että edestä päin yksikerroksinen rakennus avautuu alaspäin neljä kokonaista kerrosta.

”Muistan tilanteen, kun kerran olin vastaanoton vieressä. Vanha rouva sai avaimen ja hänelle sanottiin, että tuossa on hissi ja kolme kerrosta alaspäin. Hän kysyi varovasti, onko siellä lainkaan ikkunoita.”

Reijo Hietanen
Toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo, että hotellissa tehdään lähiaikoina iso remontti. Vanha ilme pidetään silti näkyvissä.
Toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo, että hotellissa tehdään lähiaikoina iso remontti. Vanha ilme pidetään silti näkyvissä.
Timo ja Tuomo Suomalainen voittivat hotellin arkkitehtikilpailun kalliorinteeseen suunnitellulla työllään.
Timo ja Tuomo Suomalainen voittivat hotellin arkkitehtikilpailun kalliorinteeseen suunnitellulla työllään.

Alkuvaiheessa hotellia verrattiin toiseen helsinkiläiseen kohteeseen, Kalastajatorppaan. Ähtärissäkin valkoisten pöytäliinojen äärellä liekitettiin jälkiruokia, ikkunasta aukesi maisema Hankavedelle.

”Sen on täytynyt olla mittava investointi silloin keskelle ei mitään. Olisihan silloin voitu tehdä myös laatikkomainen rivitalohotelli, mutta onneksi ei tehty. Moni osaa arvostaa arkkitehtuuria, osa ei ollenkaan”, nykyinen toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi sanoo.

Haapaniemi sanoo, että hotelli saa pääosin hyvää palautetta. Jos pinnat ovat vanhat, niin ainakin ne koetetaan pitää puhtaina. Jotkin huoneet saattavat olla kuumia, mutta samassa rakennuksessa on myös minikylpylä.

Jos on vieraillut hotellissa aiemmin tai lapsuudessaan, saattaa muistaa erityisen piirteen. Kallio tuoksuu – tai toisen näkökulman mukaan kallio haisee.

Paljailla kalliopinnoilla valuva vesi piirtää reittejään, ja paikoin näkyy myös hentoa vihreää sammalta. Tästä kokonaisuudesta syntyy hotellille ominainen orgaaninen tuoksu, joka jättää muistijäljen.

Jotkut hotellit tuoksuvat hajustetuilta pesuaineilta, Mesikämmen tuoksuu luonnolta. Luonto näkyy myös hotellikäytävien muodostamilla sisäpihoilla, sillä käytävät on rakennettu väistelemään valtavia siirtolohkareita.

Hotelli on eri vaiheissa kuulunut moniin jo unohdettuihin ketjuihin. Se oli aluksi osa Kantaravintoloita, sitten Arctiaa, sitten Scandicia ja välillä Hiltonia. Kunnan tytäryhtiö eläinpuisto osti sen yksityiseltä viime keväänä.

”Minäkin jäin eläkkeelle Hiltonin alaisuudesta. Kun tapaan vanhoja tuttuja, kerron olevani Hiltonin eläkeläinen”, Waris nauraa.

”Koko sen lähes 30 vuotta, jonka olin siellä, pidin tärkeänä, että mitään alkuperäistä ei peitellä, vaan ainoastaan korjataan. Oikeastaan ainoat muutokset on tehty ravintolan sisustukseen. On tärkeää, että hotelli yhä säilyy mahdollisimman alkuperäisenä.”

Nyt 101-huoneinen hotelli on monien miljoonien eurojen remontin edessä. Aika väkisinkin alkaa ajaa sen ohi, vaikka paikkaa katselisi nostalgialasien läpi.

Valtaosa pinnoista menee uusiksi, samoin koko talotekniikka. Korpihotelli on tarkoitus nostaa entiseen loistoonsa. Myös eläinpuisto saattaa saada uusia eläimiä, jättiläispandoja.

”Rakenteiden peruskunto on ihan hyvä, mutta tämä vaatii ison saneerauksen, että saamme päivitettyä hotellin tämän ajan perhehotelliksi. Kaikki mennään läpi”, Haapaniemi sanoo.

Vielä ei ole päätetty, säilyykö retrohuone vai saako sekin päivityksen 2010-luvulle.

Jos ensimmäiseltä johtajalta kysyy, huone säilyisi ehdottomasti ennallaan.

HS on tänä kesänä esitellyt viime vuosikymmenten suosittuja lomakohteita kotimaassa. Lisäksi teemme listauksen lomakohteista. Onko sinulla mielessäsi takavuosien kesälomakohde, kuten hotelli, ravintola tai tapahtuma, joka on vaipunut unohduksiin tai joka edelleen voi hyvin? Kirjoita sellaisesta sähköpostitse osoitteeseen: jukka.harju@hs.fi.

Menneen ajan loma-Suomi -juttusarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä, toisen täältä, kolmannen täältä ja neljännen täältä.

Markku Bärman / HS
Näkymä hotelli Mesikämmenen pihalle vuonna 1978.
Näkymä hotelli Mesikämmenen pihalle vuonna 1978.
Reijo Hietanen
Hotelli Mesikämmen on lapsiperheiden suosiossa, sillä sen vieressä sijaitsee Ähtärin eläintarha.
Hotelli Mesikämmen on lapsiperheiden suosiossa, sillä sen vieressä sijaitsee Ähtärin eläintarha.
Reijo Hietanen
Jyväskyläläiset Henna ja Timo Louhivaara kertoivat eläintarhan parantuneen edelliseltä kerralta neljä vuotta sitten. He arvostivat myös sitä, että viereen on noussut seikkailuhuvipuisto Flowpark.
Jyväskyläläiset Henna ja Timo Louhivaara kertoivat eläintarhan parantuneen edelliseltä kerralta neljä vuotta sitten. He arvostivat myös sitä, että viereen on noussut seikkailuhuvipuisto Flowpark.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat