Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustikkaan kannattaa lähteä tänä viikonloppuna – metsistä löytyy nyt myös haperoita, juolukoita ja rouskuja

Kaikkiaan marja- ja sienivuodesta vaikuttaisi olevan tulossa hyvä. Etenkin sienikesä on ollut poikkeuksellinen, kun kostea keli kiritti sienirihmastojen kasvua jo heinäkuussa.

Kotimaa
 
Bo Stranden
Poimuriin kannattaa tarttua viimeistään nyt.
Poimuriin kannattaa tarttua viimeistään nyt. Kuva: Bo Stranden

Mustikanpoimijan kannattaa tarttua poimuriinsa viimeistään nyt. Poimintakausi lähenee loppuaan etenkin Etelä-Suomessa, jossa mustikkaa löytyy elokuun puoliväliin saakka, sanoo vanhempi tutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta. Sen sijaan pohjoisessa kiirettä ei vielä ole.

”Nyt, kun elämme elokuun ekaa viikkoa, niin Etelä-Suomessa mustikkaan pitää mennä kiireesti nyt tänä viikonloppuna, jos mustikoita haluaa saada”, Salo sanoo.

”Valtakunnallisesti satotaso ei ole sitä luokkaa kuin viime vuonna mutta on kuitenkin keskiarvojen yläpuolella. Kun edellisvuosina on pitänyt kierrellä kilometrikaupalla etsimässä ’hotspoteja’, nyt tavaraa löytyy paremmin.”

Poimittavaa metsissä riittää mustikkakauden ehtoosta huolimatta.

Variksenmarjat ja juolukat ovat kypsyneet, ja sienistä poimittaviksi löytyy muun muassa rouskuja, haperoita, herkkutatteja ja kanttarelleja. Myös myöhäissyksyn sientä suppilovahveroa on jo löytynyt, mutta kunnolla kausi alkanee syyskuun paikkeilla. Vadelmia voi yhä löytää Pohjois-Suomesta, ja elokuun puolivälissä kypsyvät puolukat.

”Mustikan ja puolukan sadot limittyvät toisiinsa mukavasti. Mutta kyllä nyt kerta kaikkiaan metsään kannattaisi lähteä”, Salo sanoo.

Sienistä Salo kehottaa etsimään etenkin rouskuja. Hän neuvoo, että eri rouskulajeja kannattaa etsiä puustoa tutkimalla. ”Karvarousku elää koivun kanssa symbioosissa, haaparousku kuusen kanssa ja kangasrousku männyn kanssa.”

Kaikkiaan marja- ja sienivuodesta vaikuttaisi olevan tulossa hyvä. Etenkin sienikesä on ollut poikkeuksellinen, kun kostea keli kiritti sienirihmastojen kasvua jo heinäkuussa.

Salon mukaan ruokasieniä onkin ollut metsissä paljon.

”Tämä heinäkuu on sadon puolesta vastannut tavanomaisen vuoden elo-syyskuuta. Selittävä tekijä on, että sienet tykkäävät kosteudesta ja sellaisesta 15–20 lämpöasteesta, jota nyt on ollut. Tämä oli optimaalista sienirihmastojen kasvulle.”

Marjoja ja sieniä riittää Suomen metsissä ja soilla. Vuosittainen marjasato on yli 500 miljoonaa kiloa ja ruokasienisato jopa 360 miljoonaa kiloa. Luonnonantimista korjataan lopulta vain pieni osa.

Luonnontuotteiden keräämisen ja käytön edistämisen puolesta työskentelevä Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio sanoo, että luonnontuotteet ovat paitsi terveellisiä myös oiva tapa säästää ruokakustannuksissa.

Ohessa on Moision neljä vinkkiä marja- ja sieniretkille.

Jätä auto kunnolla tiensivuun

”Luonnossa voi kulkea vapaasti, mutta saastuttavien teollisuuslaitosten lähelle ei kannata mennä keräämään. Omakotitalojen tai kesämökkien pihapiireihin kannattaa pitää 200 metriä välimatkaa. Viljelyalueiden läpi ei pidä kulkea. Autojen parkkeeraaminen on myös asia, josta voi tulla huomautuksia – ei pidä parkkeerata tien varteen niin, ettei esimerkiksi traktori tai puukuormalla varustettu auto pääse ohi.”

Poimi marjat kuivalla säällä

”Marjojen kotitalouspoiminta onnistuu parhaiten, kun ne kerätään kuivalla säällä. Tämä liittyy puhdistamiseen: jos marja on oikein märkää, se on työläämpää sada täysin puhtaaksi.”

Poimi juolukoita mustikoiden ohessa

”Itse poimin juolukan ja mustikan samaan ämpäriin. Isoja yhtenäisiä juolukkapaikkoja on vaikea löytää. Mustikka kasvaa kuusivaltaisissa metsissä mutta myös kosteammilla paikoilla, joissa on myös juolukkamättäitä. Juolukka on samankaltainen marja kuin mustikkakin. Suomalaisista marjoista juolukka sisältää erityisesti kversetiiniä, joka alentaa verenpainetta.”

Ota mukaan sekä marja- että sieniämpäri

”Puolukkakausi on lähellä. Puolukka ja männynherkkutatti kasvavat samoilla alueilla, samoin kangasrousku ja monet haperot – eli voit ottaa sekä marjaämpärin että sienikorin metsään mukaan. Jos mukana on isompi porukka, joku voi erikoistua sienien poimintaan ja toinen marjojen poimintaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat