Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat puutarhat avautuvat sunnuntaina vierailijoille – ”Puutarhaa ei tarvitse suorittaa”

Biologi ja puutarhuri Catharina Hansténin puutarha on rento ja luonnollinen. Sen ja satojen muiden suomalaisten puutarhojen portit avautuvat sunnuntaina järjestettävässä tapahtumassa.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Pelargonit ovat Catharina Hansténin intohimo.
Pelargonit ovat Catharina Hansténin intohimo. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Avoimet puutarhat -tapahtuma

 Sunnuntaina on auki puutarhoja Ahvenanmaan Hammarlandista Ilomantsiin ja Hangosta Rovaniemelle.

 Puutarhat ovat auki yleisimmin kello 12–18. Joihinkin on muutaman euron pääsymaksu. Puutarhoissa voi olla myyntiä, kuten virvokkeita tai taimia.

 Vierailukohteita voi etsiä maakunnan ja kunnan mukaan osoitteesta http://www.avoimetpuutarhat.fi.

Ruusupensas kaareutuu pihaportin ylle. Pylväässä kiipeilee päivänsini. Portin takana on vehreää ja rehevää. Vanhaan omenapuuhun nousevat krassi, kurpitsa ja amurinviini. Puutarhapöydän äärestä ulottuu poimimaan kypsän omenan.

Tämän puolivillin puutarhan portti Helsingin Pirkkolassa on auki sunnuntaina Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Biologi ja puutarhuri Catharina Hansténin puutarhassa kävi 130 ihmistä viime kesän tapahtumassa.

Silloin oli kesäkuun loppu, ja vierailijat ihastelivat ruusujen ja laukkojen kukkarunsautta. Nyt kukat ovat vaihtuneet sadoksi: tomaatit tummuvat, kurkut venyvät pituutta kasvihuoneessa, päärynäpuussa on isoja vihreitä päärynöitä.

”Lada-lajike kukkii kauniisti, valkoiset kukat ja kahvinruskeat heteet”, Hanstén kuvailee.

”Hedelmä on makea ja maukas.” Vaan ei vielä kypsä.

Pirkkolassa on auki kaksi muuta puutarhaa ja koko maassa kaikkiaan 500. Ne ovat omakoti- ja rivitalopihoja, arboretumeja eli puulajipuistoja, mökki- ja siirtolapuutarhoja, useiden tuhansien neliöiden metsäisiä tontteja ja jopa kartanoita.

Mukaan on voinut ilmoittautua kuka haluaa. Kaikki kohteet ovat erilaisia, sanoo Puutarhaliiton tapahtumakoordinaattori Jaana Ojanen.

”Jokainen puutarha on tärkeä omistajalleen.”

Viidettä kertaa järjestettävä tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta. Jokaisessa kohteessa kävi viime vuonna keskimäärin sata ihmistä.

Hansténin puutarha on muuttunut melkoisesti 30 vuodessa.

”Joka paikassa oli norjanangervopensaita 1960-luvun puutarhasuunnitelman jäljiltä”, hän kertoo.

”Jäljellä on yksi.”

Muut jäljellä olevat on kerrottu nopeasti. Pihajasmike, joka ehti jo kukkia ja täyttää ilman hunajaisella tuoksullaan, ja kaksi omenapuuta, kaneliomena ja Gyllenkrokin astrakaani.

Tilalle on tullut lajien ja lajikkeiden runsaus. Maissi ja parsa kurkistavat kasvatuslaatikosta, ja takana kohoava ruusupensas on itse asiassa kolme pensasta: suviruusu, mökinruusu ja yksinkertainen juhannusruusu.

”Pidän vanhoista ruusupensaista”, Hanstén sanoo.

”En ole ihan varma, kuinka monta kymmentä niitä on.”

Tien puoleisessa aidanteessa on kahdeksan: valamonruusu, morsionruusu, olkkalanruusu, Toukoniitty, suviruusu, kerrottu juhannusruusu ja neidonruusu Maxima. Ja sisääntulossa vielä kolme, malvaruusu, norjanruusu Hurdal ja Tarja Halonen.

Kukkapenkkiä Hanstén kuvailee harkituksi kaaokseksi. Ruusuja, laukkoja, kimikkiä, tarhatyräkkiä ja keskellä kääpiöivä Melba-omenapuu.

”Opetan, että puutarhan pitää olla helppohoitoinen”, Hanstén hymyilee.

”En elä niin kuin opetan.”

Luonnontieteilijän puutarha saa olla luonnollinen ja rento. Jokaista rikkaruohoa ei kitketä heti pois, varsinkaan, jos se kukkii kauniisti.

”Ihmisten elämä on nykyään suorittamista”, Hanstén miettii.

”Puutarhaa ei tarvitse suorittaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat