Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Kai Mykkänen haluaa Suomen mukaan vapaakauppa­sopimuksiin

Brexit ja Trump-ilmiö ovat takaiskuja globalisaatiolle. Käpertyminen olisi kohtalokasta Suomelle, uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen varoittaa HS:n Lauantaivieras-haastattelussa.

Kotimaa
 
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen, vastustaako kokoomus yritysten veroalea?
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen, vastustaako kokoomus yritysten veroalea?
Perjantaina 5. elokuuta Studio Kulmapöydän lähetyksessä vieraili ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. Häntä haastattelivat Marko Junkkari sekä Jarno Hartikainen.
Kuka?

Kai Mykkänen

 Syntynyt 31.7.1979 Espoossa

 Koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja ekonomi

 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri sekä ensimmäisen kauden kansanedustaja

 Toiminut aiemmin muun muassa EK:n Venäjä-asioiden johtajana, elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen ja europarlamentaarikko Alexander Stubbin avustajana sekä eri tehtävissä rahoitus- ja konsultointialalla

Kesäkuussa tehtäväänsä nimitetty uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) puolustaa lujasti käynnissä olevia yrityksiä uusien vapaakauppasopimusten aikaansaamiseksi.

Hänen mukaansa EU:n parhaillaan käymien neuvotteluiden onnistuminen on yksi tärkeimpiä kysymyksiä Suomen viennille ja sitä kautta talouskasvulle.

”Kyllä vapaakauppasopimuksilla on ratkaiseva merkitys.”

Kauppapolitiikka, Mykkäsen salkun ydin, on tyypillisesti ollut äänestäjäkunnan silmissä yksi epäkiinnostavimmista politiikan lohkoista. Euroopassa asia muuttui kertaheitolla, kun EU:n ja Yhdysvaltain väliset TTIP-neuvottelut herättivät ruohonjuuritason vahvan vastustuksen. Mykkänen on huolissaan globalisaation ja vapaakaupan vastaisten äänten voimistumisesta länsimaissa.

”Brexitin tai trumpismin suurin uhka ei ole siinä, mitä tapahtuu 2017 tai 2018, vaan siinä, olemmeko nyt sellaisessa saumakohdassa, jossa vapaakaupan ja integraation kehitys kääntyy globaalisti käpertymiseksi”, hän sanoo.

Käpertyminen olisi Suomelle vaarallista.

”Se on ihan kohtalonkysymys. 100 vuotta sitten Suomi oli köyhä, takapajuinen ja erittäin epätasa-arvoinen maakunta. Nyt olemme yksi kirkkaimpia menestystarinoita. Siinä yksi ydinasia on ollut viennin mahdollistuminen kasvumarkkinoille.”

Mykkäsen mukaan hänen oman työnsä onnistumisen kannalta on tärkeää saada aikaan vapaakaupan vastaisku.

Emilia Kangasluoma / HS
EU:n kauppapolitiikka on uskottavuustestissä, kun jäsenmaiden parlamentit mahdollisesti jo tänä syksynä äänestävät Kanadan kanssa tehtävän vapaakauppasopimuksen hyväksymisestä. Jos sopimusta ei hyväksytä, uskottavuus kauppakumppaneiden silmissä heikkenee, Kai Mykkänen (kok) sanoo.
EU:n kauppapolitiikka on uskottavuustestissä, kun jäsenmaiden parlamentit mahdollisesti jo tänä syksynä äänestävät Kanadan kanssa tehtävän vapaakauppasopimuksen hyväksymisestä. Jos sopimusta ei hyväksytä, uskottavuus kauppakumppaneiden silmissä heikkenee, Kai Mykkänen (kok) sanoo.

”Meidän poliitikkojen täytyy pystyä argumentoimaan paljon paremmin kuin vain sanomalla, että pieni avotalous tarvitsee ulkomaankauppaa.”

Hänen mukaansa työnjaon ja erikoistumisen kehitys selittää hyvinvoinnin kasvun. Suomen kaltaisessa pienessä taloudessa erikoistumisen mahdollisuuksia on vähän. Olisi virhe ajatella, että ulkomaankauppaa voitaisiin korvata kotimaisen tuotannon lisäämisellä.

”Me olisimme silloin paljon köyhempiä.”

Suomessa vapaakaupalle on perinteisesti vankka tuki. On esimerkiksi eurooppalaisittain poikkeuksellista, että ammattiyhdistysliikekin julkisesti tukee TTIP-neuvotteluita.

Suurimmat ongelmat ovat toisaalla. Ratkaisevaa on Ranskan ja Saksan linja. Jopa vientiteollisuudestaan ylpeässä Saksassa vapaakaupan vastainen ilmapiiri on vahvistunut huomattavasti.

Lisäksi Britannian päätös lähteä EU:sta tarkoittaa, että vapaakauppaa perinteisesti ajaneiden pohjoisten maiden koalitio menettää suurimman jäsenensä.

Mykkänen myöntää, että tilanne on hankala. Samanmielisten maiden on löydettävä toisensa.

”Pohjoismaiden on nyt oltava aktiivisempia.”

Ongelmia on myös idän suunnalla. Venäjän vastapakotteet EU:lle iskivät suomalaisten maitotuotteiden vientiin. Keskustan riveistä on jo kuulunut ääniä, joiden mukaan Suomen pitäisi pyrkiä vaikuttamaan EU:n pakotepolitiikkaan niin, että maitotilojen ahdinko helpottaisi.

”Tämä on kevyttä heittelyä vakavassa asiassa”, Mykkänen toteaa.

Hän kertoo ymmärtävänsä maitotilojen ahdingon, mutta sanoo, ettei Suomi voi neuvotella Venäjän kanssa erillisratkaisua. Hän huomauttaa, että vain viisi prosenttia Venäjän-viennistä on pakotteiden alaista ja että itäviennin supistuminen johtuu ennen kaikkea öljyn hinnan romahduksesta.

Pakotepolitiikan heikentäminen ei myöskään olisi Suomen edun mukaista.

”Oleellisin kysymys tässä on, että Suomen historia osoittaa, että kansainvälisen oikeuden noudattaminen on meidän itsenäisyytemme ja turvallisuutemme tae. Haluammeko oikeasti, että länsi hyväksyisi kansainvälisen oikeuden rikkomisen?”

 

Viisi kysymystä Kai Mykkäselle

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä?

”Noin puolenkymmentä eri ministeriöiden vahvatahtoista virkamiespäällikköä vaikuttaa maan asioihin enemmän kuin poliitikot yhteensä.

Tämä perustuu siihen, että se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa, eli poliitikot kyllä jyräävät virkamiehet, mutta virkamiehet säilyvät.

Meillä on paljon virkamiehiä, joilla ei ole kovin vahvaa omaa tahtotilaa, mutta sitten meillä on ehkä noin puolenkymmentä hyvin vahvaa virkamiesjohtajaa, jotka ovat hyvin keskeinen vaikuttajaryhmä kulissien takana.”

2 Kehu kollegaa.

Elina Lepomäellä (kok) on erittäin harvinaisella tavalla älyä ja ennen kaikkea rohkeutta sivaltaa ajatuksiaan ulos ajattelematta sitä, saako niillä kannatusta vaalipiirin äänestäjien keskuudessa saati miten se vaikuttaa hänen asemaansa puolueessa. Tällaiset poliitikot toimivat unilukkareina.

Viimeksi eilen sanoin Elinalle, että toivon, että hän jatkossakin motivoituu sparraamaan ja piikittämään meitä ministeriryhmäläisiä, jos kyynistymme liikaa.”

3 Mikä sinua innostaa juuri nyt?

”Olen yli kymmenen vuotta kirjoitellut pitkiä sähköpostimuistioita tutuille ministereille, kun he ovat olleet menossa päättämään vaikkapa energia-asioista, ja toivonut, että edes muutama lause sieltä pääsisi keskusteluun. Nyt pääsen itse esimerkiksi syksyn aikana energia- ja ilmastostrategian laadinnassa puhtaiden ratkaisuiden ministerityöryhmässä argumentoimaan ja hakemaan ratkaisuja. Koen tämän innostavana asiana tällaiselle maailmanparantajaluonteelle, joka on pitkään vaikuttanut asioihin taustalta.”

4 Mikä nyppii?

Ennakkoluuloinen kyynisyys. Se, että torpataan ajatukset muutoksesta vain siksi, että ’kyllä tuota jo kokeiltiin viisi vuotta sitten’. Kansakuntana emme saa jumiutua sellaiseen tilaan.

5 Miten aiot viettää viikonlopun?

Vietän erään ystävän polttareita, ja sen jälkeen suuntaan maalle appiukon kotitilalle. Siellä vietämme perheen kanssa vielä viimeisiä kesähetkiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat