Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapin matkailukesä jää yhä talven varjoon – ruska-aika houkuttelee lähinnä kotimaan matkailijoita

Kesäkausi on Lapissa edelleen paljon talvea hiljaisempi, vaikka sen vetovoimaa yritetään kasvattaa.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Ilkka Mäkinen
Ruskan hehkua Inarissa viime vuoden syyskuussa.
Ruskan hehkua Inarissa viime vuoden syyskuussa. Kuva: Ilkka Mäkinen

Viime talvi oli Lapin turismille erityisen onnistunut. Kesäkausi sen sijaan on yhä hiljainen talveen verrattuna, mutta sekin on sujunut tänä vuonna kohtalaisen vilkkaasti.

”Vaikuttaisi siltä, että kesä on mennyt ihan hyvin: ainakin viime kesän malliin ellei paremmin”, sanoo matkailuasiantuntija Satu Luiro Lapin liitosta.

Lapin matkailussa kesäkausi kestää toukokuusta lokakuuhun. Matkailustrategiassa tavoitteena on, että kesästä muodostuu toinen vahva matkailusesonki talven rinnalle.

”Silloin yritykset voisivat toimia nykyistä kannattavammin ja työllistää ihmisiä ympäri vuoden”, Luiro sanoo.

Heinäkuisena iltapäivänä joukko koskenlaskijoita on vetänyt ylleen sadetakit ja kumisaappaat Muoniossa Harrinivan lomakeskuksessa. Tuotepäällikkö Jouni Pietikäinen ohjaa laskijat rannalle kahteen kumiveneeseen.

Koko Pietikäisen lapsuudenperhe työskentelee yrityksessä, jonka hänen isoisänsä perusti 1970-luvulla. Harriniva aloitti majoitustoiminnalla ja tarjoaa nykyään lisäksi erilaisia aktiviteetteja ja ravintolapalveluja.

Emilia Kangasluoma / HS
Perheensä yrityksessä työskentelevä Jouni Pietikäinen vetää koskenlaskureissuja.
Perheensä yrityksessä työskentelevä Jouni Pietikäinen vetää koskenlaskureissuja.

”Meidän kesätoimintamme on hyvin marginaalista. Talvella tehdään töitä, ja kesä on vähän tällaista harrastamista”, Pietikäinen kuvailee.

Kosken kuohuihin on lähtöjä tarjolla pääsääntöisesti kaksi kertaa päivässä. Nykyään valtaosa laskijoista on suomalaisia.

Yöpymistilastojen valossa Lapin kesäturismi nojaakin vahvasti juuri kotimaisiin matkailijoihin. Esimerkiksi viime vuoden heinäkuussa Lapissa yöpyi reilut 226 500 matkailijaa. Heistä noin kolmasosa oli ulkomaalaisia.

Tilastoja saattaa kuitenkin vääristää se, että arviolta vain kolmasosa koko majoituskapasiteetista on mukana rekisteröidyissä yöpymisissä. Kesällä pohjoisessa matkustaa myös paljon omatoimimatkailijoita, jotka yöpyvät luonnossa.

Kesäkaudella suosituin ajankohta on heinäkuu. Toiseksi eniten houkuttelee syyskuun ruska-aika, joka tosin on lähinnä suomalaisten suosiossa.

Koskenlasku päättyy puiselle ulkorakennukselle, jonka katolla kasvaa sammalta, jäkälää ja itsepintaisia puuntaimia. Ikkuna-aukkoja peittää paikoin kulunut sääskiverkko.

Emilia Kangasluoma / HS
Koskenlaskijat kuohujen vietävänä 23. heinäkuuta.
Koskenlaskijat kuohujen vietävänä 23. heinäkuuta.

Kosken kuohuissa kastuneet laskijat istahtavat sisälle nauttimaan pannukahvista ja kekseistä. Tilaa riittäisi paljon isommallekin joukolle. Koskenlaskijoita käy nyt vuosittain parituhatta, kun 1990-luvulla joen pauhuissa kastui jopa 24 000 matkaajaa kesässä.

”Parhaimmillaan saattoi olla 15 venettä kerralla joessa”, Pietikäinen muistelee.

Hänen mukaansa huippulukuihin siivittivät etenkin saksalaiset, jotka Berliinin muurin murruttua innostuivat matkustamaan bussilla Suomen halki Pohjois-Norjaan Nordkappiin.

”Alun perin Lapin kesä oli Saksassa vetovoimaisempi kuin talvi. Kun talvimatkailua lähdettiin kehittämään, se ajoi reippaasti kesäsesongin ohi”, kertoo matkailuasiantuntija Luiro.

Myös kilpailu on kiristynyt, sillä erilaisia aktiviteetteja on entistä enemmän tarjolla.

Ulkomaalaisista kesäturisteista suuri osa on edelleen saksalaisia. Esimerkiksi viime vuoden heinäkuussa heiltä tilastoitiin yli 17 000 yöpymistä. Valoisa pohjoinen houkuttelee myös muun muassa norjalaisia, sveitsiläisiä, hollantilaisia, ruotsalaisia ja ranskalaisia.

Lapin kesästä ovat etenevissä määrin kiinnostuneita myös aasialaiset.

”Heille riittää usein puhtaan luonnon ja valoisien öiden kokeminen, eikä tarvita mitään erityisiä aktiviteetteja”, Luiro sanoo.

Luiron mukaan on mahdollista, että jatkossa Lapin markkinoinnissa korostuisi myös ruskamatkailu. Nyt katseet alkavat kuitenkin suuntautua jo kylmään vuodenaikaan.

”Ensi talvi näyttää oikein hyvältä, kun Lappiin aukeaa monta uutta lentoreittiä Keski-Euroopasta ja Britanniasta.”

Esimerkiksi Berliinistä pääsee ensi talvena suoraan Rovaniemelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat