Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postinjakelu ajoi valtion umpikujaan

Miten pitää valtionyhtiö kannattavana, mutta samalla huolehtia kansalaisten perustarpeista? pohtii HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Kotimaa
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Luotettava, hyvin organisoitu postilaitos oli pitkään yksi yhteiskunnan sivistystason mittareita. Postin jakelu on Suomessakin ollut valtiovallan suojeluksessa, ja sitä on pidetty kansalaisille kuuluvana peruspalveluna. Riittäväksi katsottu palvelutaso on turvattu lailla.

Nyt tätäkin käsitystä koetellaan. Jakelusta viitenä päivänä viikossa on tullut valtionyhtiö Postille taakka, josta se pyrkii eroon. Posti haluaisi keventää velvoitettaan kolmeen päivään viikossa. Ehdotus sisältyy liikenne- ja viestintäministeriön tuoreeseen muistioon.

Päättäjät ovat taas totisen paikan edessä. Miten pitää valtionyhtiö kannattavana, mutta samalla huolehtia kansalaisten perustarpeista? Vaikka varsinainen kirjeposti onkin merkittävästi vähentynyt, jakelupäivien harventaminen iskisi rajusti muun muassa sanoma- ja aikakauslehtien tilaajiin.

Postinjako on edelleen kannattavaa. Tehostustoimet ovat silti johtaneet siihen, että liian moni lehdenlukija saa aamun aviisinsa vasta myöhään iltapäivällä, kun päiväpostin kantoaikaa on venytetty kohti iltaa. Kyse ei ole vain tottumuksesta – lehdestä aamukahvipöydässä – vaan myös isommista asioista: sananvapaudesta, sivistyksestä ja yhteiskunnan osallisuudesta. Jos posti jaetaan milloin sattuu, se murentaa osaltaan luottamusta koko yhteiskunnan toimintaan.

Postinjakelun ahdinko on esimerkki tilanteesta, jossa valtio uskottelee suoriutuvansa omistajuuden ja kansalaisten tarpeiden ristipaineista. Tuloksena on umpikuja. Ei kai valtion pitäisi olla vauhdittamassa kehitystä, jossa yhden firman etu ajaa ihmisten tarpeiden edelle.

Totta kai postitoiminnankin tulee olla tehokasta, eikä jakelua lähtökohtaisesti tulisi kustantaa verovaroin.

Nyt pitää kysyä, onko viisasta jatkaa valtiomonopolin jäänteiden pönkittämistä? Esimerkiksi sote-ratkaisun ideana on hakea sosiaali- ja terveyspalveluihin ketteryyttä erottamalla tilaajan ja tuottajan roolit toisistaan. Sote-alueet ostavat tarvittavat palvelut julkisilta, yksityisiltä ja kolmannen sektorin palvelun tuottajilta.

Miksi postipalveluissa ei voida menetellä samoin? Eikö valtion Postin tehtäväksi pitäisi jättää peruspalvelun organisointi – eli kilpailutus ja osto. Varsinaisen jakelun hoitaisivat markkinoilla toimivat yritykset, järjestöt ja muut yhteisöt, joilta vaadittava palvelutaso määritettäisiin sopimusteksteissä.

Hyvä postipalvelu on osa yhteisön hyvinvointia. Yhteiskunnan kaikilla tasoilla tulisi olla vahvempi intressi säilyttää se säällisellä tasolla. Uudistus avaisi jakelun myös paikallisille vastuunkantajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat