Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperajuhlista kuuluisaan Olavinlinnaan matkailtiin jo 1800-luvulla – ”Vastaavaa ei maailmassa ole”

Suomen linnat, osa 2: Saimaasta kohoava Olavinlinna on maailman­kuulu kulttuurikohde ja savolaisten ylpeys. Linnan erikoisuutena on se, ettei sieltä ole koskaan löydetty kaivoa.

Kotimaa
 
Viholliseen rakastuneen linnanneidon sydänverestä kasvoi pihlaja
Viholliseen rakastuneen linnanneidon sydänverestä kasvoi pihlaja
Olavinlinnassa kerrotaan yhä tänäkin päivänä vanhaa tarinaa linnanherran tyttärestä, joka rakastui linnaa piirittävien vihollisjoukkojen upseeriin ja tuomittiin kuolemaan. Toimittaja: Ossi Mansikka, kuvaus: Juha Metso
Fakta

Olavinlinna

 Olavinlinnan rakentaminen alkoi vuonna 1475. Linnalla haluttiin torjua Moskovan suurruhtinaskunnan laajentumisuhkaa Ruotsin valtakunnan itärajalla. Linna on nimetty norjalaispyhimyksen Pyhän Olavin mukaan.

 Linna oli ensimmäinen varta vasten tuliaseita vastaan rakennettu linna Suomessa. Pyöreät tornit kestivät suorakaidetta paremmin tykkitulta. Linna on yhä kallioluodolla veden ympäröimänä. Sen viidestä tornista jäljellä kolme.

 Ruotsalaiset ja venäläiset taistelivat Olavinlinnan ympäristössä usein. Vuonna 1713 suuren Pohjan sodan aikana Olavinlinna puolustautui yksin venäläisiä piirittäjiä vastaan, vaikka Ruotsi oli jo menettänyt lähes koko Etelä-Suomen.

 1700-luvun lopulla venäläiset aloittivat linnassa mittavat laajennustyöt, jolloin linna sai nykyisen ulkoasunsa, kuten pyöreillä tykkiaukoilla varustetut tornien ylimmät kerrokset.

 Vuonna 1890 senaatti päätti, että Olavinlinnaa hoidetaan valtiollisena muinaismuistona. Noihin aikoihin linnasaaren läpi oli suunniteltu jopa rautatietä.

 Vuonna 2015 Olavinlinnassa kävi 72 000 vierailijaa. Sen lisäksi Savonlinnan Oopperajuhlilla oli 58 500 kävijää. Kuluvan vuoden oopperajuhlat päättyivät lauantaina.

Savonlinna

”Laetetaanko omennoo vai vaniljjoo?”

Kauppatorin lörtsykauppiaan kojulla käy vilske, kun Savonlinna valmistautuu viettämään Pyhän Olavin päivää ja kaupungin 377. syntymäpäivää.

Norjalaispyhimyksen nimeä kantaa tietenkin myös kaupungin ylpeys ja tunnetuin nähtävyys Olavinlinna, jonka ympärille kehittyneestä yhdyskunnasta 35 000 asukkaan kaupunki aikanaan syntyi.

Vajaan kilometrin päässä Suur-Saimaan Pihlajavedestä ylös puskeva Olavinlinna pyöreine torneineen on yhä tänäkin päivänä sekä taloudellisesti että henkisesti merkittävä noja Savonlinnalle.

”Todella merkittävä. Tämä liittyy savonlinnalaisten identiteettiin, mutta myös kaupungin matkailuvetovoimaan ja imagoon”, sanoo Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine, joka kertoo käyneensä Olavinlinnassa jo kahdesti tällä viikolla.

”Se tuo kymmeniä miljoonia euroja matkailutuloa ja satoja matkailualan työpaikkoja, kun huomioidaan myös oopperajuhlat. Olavinlinna on esimerkki vanhan sotalinnan muuttamisesta monipuoliseksi matkailunähtävyydeksi.”

Juha Metso
Virtasten perhe osallistui opastetulle keskiaikakierrokselle Olavinlinnassa.
Virtasten perhe osallistui opastetulle keskiaikakierrokselle Olavinlinnassa.

Suomen- ja englanninkielisten opaskierrosten kulkijat uhkaavat sekoittua, kun kymmenet turistit pujottelevat Kellotornin kapeana kiertyvässä portaikossa kohti Neitojen kamaria. Opas Susanna Elenius kehottaa etenkin pitkiä ihmisiä liikkumaan varovasti – ennen vanhaan ihmiset kun olivat lyhyempiä ja linnan tilat nykymittapuulla ahtaita.

”Isä, varo sun päätä”, opastaa myös viisivuotias Lauri Virtanen isäänsä Mikael Virtasta, joka joutuu taittamaan 191-senttistä varttaan portaikon yläpäässä aukeavan matalan oviaukon kohdalla.

”Varon, varon”, isä vakuuttaa. Olavinlinnan keskiaikaisella opastuskierroksella mukana ovat myös perheen tytär Salla Virtanen, 8, ja äiti Kati Virtanen. Lapsia kiehtovat korkea torni sekä sinne vievät jykevät askelmat. ”Ne olivat niin jyrkät”, Salla perustelee.

”Niin, sulla taisi portaat mennä ihan kahdella jalalla, Lauri joutui käyttämään käsiä apuna”, äiti jatkaa.

Espoosta kotoisin olevat Virtaset poikkesivat Olavinlinnaan osana viikon mittaista Suomen-matkaansa.

Juha Metso
Järven pohjasta löytyi tykinkuulia vuoden 1714 piirityksestä.
Järven pohjasta löytyi tykinkuulia vuoden 1714 piirityksestä.

Virtasten ohella Olavinlinnassa vierailee tänä vuonna yli satatuhatta ihmistä, kun oopperakävijät lasketaan mukaan joukkoon.

Linnalla on poikkeuksellisen pitkä historia turistikohteena. Sitä markkinoitiin matkailijoille jo 1800-luvun jälkipuoliskolla sen jälkeen, kun Venäjän sotaväki jätti linnan.

”Olavinlinna tarjoaa kesäpäivänä maalauksellisen näyn, jota vastaavaa ei maailmassa ole”, kirjoitti Gustaf Philip Armfelt ranskankielisessä Suomen- oppaassaan vuonna 1873. Savonlinna hyötyi etenkin Saimaan kanavan liikenteestä.

”Olavinlinnassakin alettiin käydä, kun höyrylaivaliikenne alkoi. Tiedämme, että [1800-luvulla] siellä kävi paikoin noin tuhat ihmistä vuodessa ja linnaan oli palkattu vartija. Olavinlinna on pisin turistikäytössä ollut linna”, kertoo intendentti Jouni Marjamäki Museovirastosta.

Juha Metso
Legendan mukaan myrskyisenä iltana muurille kavunnut pässi pelasti linnan sitä uhanneilta hyökkääjiltä. Pässin kerrotaan pelästyneen salamaa ja ponkaisseen takajaloilleen, jolloin hyökkääjät näkivät pässin piirtyvän muurin harjalta taivasta vasten. Hyökkääjät luulivat, että linnassa asui paholainen, ja he pakenivat paikalta.
Legendan mukaan myrskyisenä iltana muurille kavunnut pässi pelasti linnan sitä uhanneilta hyökkääjiltä. Pässin kerrotaan pelästyneen salamaa ja ponkaisseen takajaloilleen, jolloin hyökkääjät näkivät pässin piirtyvän muurin harjalta taivasta vasten. Hyökkääjät luulivat, että linnassa asui paholainen, ja he pakenivat paikalta.

Tunnettuudestaan linna saa tietenkin kiittää myös Savonlinnan oopperajuhlia, joiden myötä vanhasta Ruotsin etuvartiosta muovautui maailmankuulu oopperakaupunki.

Vuonna 1907 suomalainen laulajatar ja Pariisin Suuren Oopperan sopraano Aino Ackté näki heti, että ”yliluonnollisen ihanan järvimaiseman” keskellä kohoava Olavinlinna sopisi hyvin säveltaiteen näyttämöksi. Ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa pidettiin vuonna 1912, ja Acktén perintö on leimannut Savonlinnaa jo vuosisadan verran.

Oopperajuhlat nielaisevat arviolta puolet linnan pinta-alasta. Linnan kaakkoisnurkassa sijaitsevan Paksun bastionin päältä näkee, kuinka katsomon päälle rakennettu suuri katos kätkee Ison linnanpihan alleen. Sinne on rakennettu 2 300 istuimen katsomo.

Oopperajuhlien tiloja on paljon myös bastionin ja esilinnan itäsiiven sisällä. Rakenteissa polveilevat käytävät, portaikot ja erimuotoiset huoneet on muutettu esimerkiksi ompelimoksi, maskeeraushuoneeksi ja pukuhuoneiksi. Esilinnan kerroksia yhdistävät jyrkät teräsportaat, eikä vanhassa kivilinnassa kulkeminen ole aivan vaivatonta.

Italialaiset esiintyjät eivät kaikkiin portaikkoihin ole edes suostuneet.

”Esimerkiksi ravennalaisille mietimme vaihtoehtoisia kulkureittejä lavalle hankalien reittien sijasta”, kertoo oopperajuhlien lehdistötoimiston päällikkö Katriina Koivisto.

Juha Metso
Torniin rakennettu keskiaikainen vessa kurkottaa Pihlajaveden ylle.
Torniin rakennettu keskiaikainen vessa kurkottaa Pihlajaveden ylle.

Oopperajuhlien katveeseen jää paljon linnan historiaa. Täällä on esimerkiksi esilinnan yhteyteen 1700-luvun lopussa rakennettu vesikanava, jota ennen linnan käyttövesi haettiin rannasta. Linnan erikoisuus onkin, ettei sieltä ole koskaan löydetty kaivoa – sellaista ei olisi voinut kalliosaarelle edes rakentaa.

”Tätä asiaa moni ihmettelee. Piiritystilanteissa veden hakeminen järvestä on ollut hankalaa”, Jouni Marjamäki kertoo.

Vedenottopaikan lähellä on myös legendaarinen Martti Talvelan ikkuna, johon oopperalaulaja ja oopperajuhlien entinen taiteellinen johtaja väitetysti juuttui kesken esityksen joskus 1970-luvulla. Yhä tänä päivänä taiteilijat kulkevat bastionin ahtaan aukon kautta esiintymislavalle.

Jutussa on hyödynnetty C. J. Gardbergin teosta Suomen keskiaikaiset linnat (Otava, 2000).

Suomen linnat -juttusarjassa tutustutaan Suomen keskiaikaisiin linnoihin.

Juha Metso
Olavinlinna rakennettiin aikanaan kallioluodolle strategisesti tärkeään salmeen. Linna on yhä tänä päivänä veden ympäröimä, ja sisälle pääsee ponttonisiltaa pitkin.
Olavinlinna rakennettiin aikanaan kallioluodolle strategisesti tärkeään salmeen. Linna on yhä tänä päivänä veden ympäröimä, ja sisälle pääsee ponttonisiltaa pitkin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat