Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp: Julkisten palveluiden yhtiöittämisessä piilee riski korruption kasvuun

Asiantuntijoiden mukaan lainsäädäntöä pitäisi tarkastella uudelleen, kun entistä enemmän julkisia palveluita siirtyy yhtiöiden hoidettaviksi

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Rikoskomisario Juha Lalli koordinoi korruptioasioita valtakunnallisesti keskusrikospoliisissa.
Rikoskomisario Juha Lalli koordinoi korruptioasioita valtakunnallisesti keskusrikospoliisissa. Kuva: Mika Ranta / HS
Tästä on kyse

Julkisia palveluita yhtiöitetään

 Julkisia palveluita on siirretty ja aiotaan siirtää jatkossakin aiempaa enemmän osakeyhtiöiden hoidettaviksi. Osa yhtiöistä on esimerkiksi kuntien omistamia.

 Asiantuntijoiden mukaan muutoksen myötä useat eri lait vaativat tarkastelua, jotta hyvä hallinto, julkisuus ja virkavastuu turvattaisiin julkisissa palveluissa myös jatkossa. Muuten korruptioriski saattaa kasvaa.

 Tällä hetkellä suurin osa Suomen korruptiojutuista tutkitaan virkarikoksina.

 Myös esimerkiksi rikoslain lahjuspykälät ovat erilaiset riippuen siitä, onko lahjottu virkamies vai elinkeinoelämän toimija.

Julkisten palveluiden yhtiöittämisessä piilee riski korruption lisääntymiseen, varoittaa keskusrikospoliisi (krp).

Krp:n mukaan julkisten palveluiden siirtyminen osakeyhtiöiden hoidettavaksi tuo mahdollisesti mukanaan haasteita, jotka lainsäätäjän olisi hyvä ottaa huomioon. Ongelmat ovat tulleet esiin, kun jo nyt monia julkisia palveluja on siirtynyt yhtiöiden hoidettaviksi.

”Riskit liittyvät erityisesti hankintoihin, kilpailutuksiin ja läpinäkyvyyden vähentymiseen”, sanoo rikoskomisario Juha Lalli krp:stä.

Lallin mukaan ensimmäinen ongelma liittyy siihen, että tehtäviä, joita on aiemmin hoidettu virkavastuulla, hoidetaan osakeyhtiöissä.

Mika Ranta / HS
Rikoskomisario Juha Lalli koordinoi korruptioasioita valtakunnallisesti keskusrikospoliisissa.
Rikoskomisario Juha Lalli koordinoi korruptioasioita valtakunnallisesti keskusrikospoliisissa.

Silloin toimintaan eivät päde sen enempää viranomaistoimintaan liittyvät käyttäytymissäännöt kuin virkarikospykälätkään. Asia on merkittävä, sillä tällä hetkellä suurin osa Suomen korruptiojutuista tutkitaan erilaisina virkarikoksina.

Lisäksi lahjusrikokset on säädelty eri tavalla riippuen siitä, onko lahjottava virkamies vai elinkeinoelämän toimija.

”Näyttökynnys on merkittävästi korkeampi, jos lahjonta on tapahtunut elinkeinotoiminnassa”, Lalli kertoo.

Lalli muistuttaa myös, ettei elinkeinotoiminnan lahjuspykäliä ole luotu takaamaan reilua kilpailua, vaan suojaamaan työnantajaa työntekijöiden väärinkäytöksiltä.

Lalli kertoo, että äskettäin hovioikeus antoi päätöksen, jonka mukaan lahjusrikoksen tunnusmerkistö ei elinkeinotoiminnassa täyty, jos työnantaja on edes hiljaisesti hyväksynyt työntekijän saaman edun.

Oman ongelmansa muodostaa myös se, että julkisuuslaki ei koske osakeyhtiöitä, vaikka yhtiö käyttäisi pelkästään veronmaksajien rahaa.

”Medialla on ollut suuri rooli korruptiotapausten paljastamisessa. Lisäksi täytyy huomata, ettei myöskään luottamushenkilöillä ole oikeutta tietoihin”, Lalli sanoo.

Osakeyhtiöiden pitää toki antaa julkinen tilinpäätös, mutta niistä tiedoista ei Lallin mukaan pysty päättelemään paljoakaan.

”Kyllä kansalaisilla ja luottamushenkilöillä pitäisi olla oikeus tietää, mihin verovaroja käytetään”, Lalli sanoo.

Erityisasiantuntija Juuso Oilinki oikeusministeriöstä sanoo, että rikoslain lahjuspykäliä pitäisi muuttuneessa tilanteessa tarkastella uudelleen. Samaa ehdotti myös apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen HS:n haastattelussa viime viikon sunnuntaina.

Oilingin mukaan korruption torjuntaan liittyvä sääntely pitäisi ylipäätään käydä kokonaisvaltaisesti läpi, myös julkisuus- ja virkamieslain osalta.

”Päätöksenteon pitäisi jatkossakin olla läpinäkyvää ja ymmärrettävää ja kansalaisilla pitäisi olla mahdollisuus sitä kritisoida”, Oilinki sanoo.

Suomi on saanut useita huomautuksia OECD:ltä, koska Suomen korruptionvastaiset järjestelmät eivät ole ajan tasalla.

Myös siinä Suomi laahaa kansainvälisesti perässä, ettei vaikutusvallan väärinkäyttöä ole vielä säädetty rangaistavaksi. Lakiesitys on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Myös Suomen Transparencyn mielestä Suomen lainsäädäntöä pitäisi kehittää, kun julkisia palveluja yhtiöitetään.

Suomen Transparencyn puheenjohtaja Tommi Niinimäki huomauttaa, että Transparency Internationalin korruption tasoa mittaavaa CPI-indeksiä käytetään Suomessa väärin.

”Indeksiin vedotaan ja sanotaan, että Suomi on korruptiosta vapaa maa, vaikka indeksi mittaa vain julkisella sektorilla esiintyvää lahjontaa. Täällä tyypillisempää korruptiota ovat epäeettiset käytännöt ja rakenteellinen korruptio paikallis- ja kuntatasolla”, Niinimäki sanoo.

Niinimäki muistuttaa myös, että CPI-indeksissä pohjoismaista pärjäävät parhaiten Suomi ja Tanska, vaikka ne panostavat korruption torjuntaan kaikkein vähiten.

”Ovatko ne todella kärkimaat, vai onko korruption paljastamisessa ongelmia?” Niinimäki pohtii.

Niinimäen mukaan kehitettävää olisi sekä rikoslaissa että julkisuuslaissa. Hän huomauttaa myös, että esimerkiksi esteellisyyssäännökset eivät ole osakeyhtiölaissa yhtä tarkkoja kuin kunta- ja hallintolaissa.

”Julkisesti omistetut osakeyhtiöt pitäisi saada julkisuuslain piiriin. Osakeyhtiölaki ei nytkään käytännössä estäisi laajempaa julkisuutta, mutta jostain syystä tietoja ei haluta antaa”, Niinimäki sanoo.

Niinimäen mukaan esimerkiksi Ruotsissa julkisuuslakia sovelletaan myös osakeyhtiöihin, jos julkinen taho omistaa niistä yli puolet.

Pelkkä lainsäädännön kehittäminen ei kuitenkaan riitä, jos valvontaan ei ole riittäviä resursseja. ”Kaikessa kehittämisessä pitäisi ottaa huomioon myös se, että lainvalvontaviranomaisilla olisi riittävät resurssit paljastaa ja tutkia korruptiota”, Niinimäki sanoo.

Niinimäen mukaan Suomen lainsäädäntö on kehittynyt korruption torjunnassa hitaasti. ”Meidän ymmärrys on, että poliitikoilla ei ole ollut siihen riittävää tahtoa.”

Niinimäki kertoo myös, että parhaillaan tekeillä olevan korruptionvastaisen strategian valmistelussa on todettu, ettei sellaisia uudistuksia voida saada läpi, jotka pintapuolisessa katsannossa lisäävät julkisen sektorin kustannuksia.

”Samalla unohdetaan, että epäeettisiä käytäntöjä vähentävällä voidaan edistää valtiontaloutta sekä markkinoiden toimivuutta ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksia”, Niinimäki sanoo.

Suunnitteilla olevassa sosiaali- ja terveysalan (sote) uudistuksessa korruptioriski on otettu huomioon lakiluonnoksissa, jotka ovat lähdössä piakkoin lausuntokierrokselle.

Alustavien suunnitelmien mukaan jatkossa sote-palveluja tuottaisi sosiaali- ja terveyskeskus, jonka tuottaja voisi olla maakunnan omistama yhtiö, yksityinen yritys tai kolmannen sektorin toimija.

Sosiaali- ja terveysministeriössä sote-uudistusta vetävä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoi Ylen haastattelussa viime keskiviikkona, että elo–syyskuun aikana selvitetään, voitaisiinko sote-tehtäviä hoitavissa maakuntien yhtiöissä soveltaa julkisuusperiaatetta ja julkisuuslakia.

Pöysti kertoo HS:lle, että lakiluonnokseen ei ole kirjattu ainoastaan julkisuuslain ulottamista kaikkiin sote-palveluita tuottaviin yrityksiin. Niihin halutaan lisäksi ulottaa hallintolain vaatimukset hyvästä hallinnosta sekä rikosoikeudellinen virkavastuu.

”Tämä ei pätisi ainoastaan maakuntien omistamiin yhtiöihin vaan myös yksityisiin yrityksiin siltä osin, kun ne toteuttavat julkisia palveluita”, Pöysti kertoo.

Pöystin mukaan pykälät on hyväksytty ministeriryhmässä, joten niiden läpiviemiseen on selvää poliittista tahtoa.

Pöystin mielestä nyt on hyvä hetki tarkastella asiaa myös muita julkisia palveluita kuin sote-palveluja tuottavien yhtiöiden osalta. Hänen mukaansa asiaa pohditaan syksyllä.

”Laajemmasta muutoksesta ei ole vielä keskusteltu. Se on vasta työn alla. Sote-uudistuksessa julkisuus ja virkavastuu halutaan joka tapauksessa turvata riippumatta siitä, mitä laajemman lakipaketin kanssa tehdään”, Pöysti kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat