Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksi on parisuhteissa edelleen vaikea puheenaihe – ”Ei ole tapahtunut minkäänlaista edistystä nuoremmassa sukupolvessa”

Rakentavaa puhumista voi kuitenkin harjoitella, sanoo tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Kotimaa
 
Adriana Dobrin / HS
Pienet asiat parisuhteessa voivat kasvaa suuriksi, jos niistä ei puhu.
Pienet asiat parisuhteessa voivat kasvaa suuriksi, jos niistä ei puhu. Kuva: Adriana Dobrin / HS

Parisuhteessa jätetään usein sanomatta asioita, koska ajatellaan, että niistä ei voi puhua toiselle. Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan esimerkiksi seksistä puhuminen ei näytä olevan suomalaisille yhtään sen helpompaa kuin ennenkään.

Alle 30-vuotiaille suomalaisille seksi on yhtä vaikea puheenaihe kuin heidän vanhemmilleen, hän sanoo.

”Pitkän seuranta-aineiston perusteella siinä ei ole tapahtunut minkäänlaista edistystä nuoremmassa sukupolvessa. Vieläkään ei rohjeta puhua avoimesti siitä mitä halutaan edes omalle kumppanille, vaikka se olisi hyvin tärkeää parisuhteen kannalta.”

Seurantatutkimusta on tehty 1970-luvulta lähtien.

Väestöliiton psykologi Anna Salmi kertoi sunnuntaina HS:n kolumnissa, että puolisoiden osaamattomuus puhua toisilleen on yleisin syy hakea apua parisuhteeseen.

Kontulan mukaan suhde voi usein toimia aivan hyvin arjen tasolla: lastenhoito, harrastukset ja viikon ruokalistojen suunnittelu sujuu, mutta vaikeista asioista ei rohjeta puhua.

”Parisuhteen arki on kuin työpaikka, jossa tehtävänä on hoitaa käytännön asiat. Se on kuitenkin rutiinia, jossa ei ole pelissä tunteita eikä kunnon kommunikaatiota.”

Vaikeatkin asiat pitäisi Kontulan mukaan ottaa puheeksi ennen kuin pienistä asioista kasvaa suuria.

Väestöliiton mukaan kaksi kolmesta avioerosta tapahtuu naisen aloitteesta. Kontulan mukaan suunnilleen joka kolmas mies ei ymmärrä, miksi puoliso haluaa erota, koska miehen mielestä suhteessa ei ole ollut mitään vikaa.

”Tämä on vahva todiste puhumattomuudesta, joka monia suhteita vaivaa. Sen sijaan, että olisi tuotu kipeät asiat esille, puoliso jätetään – jos ei nyt ihan tekstiviestillä mutta hyvin yllättäen kuitenkin. Toiselle jää ihan käsittämättömäksi, mitä oikeasti tapahtui.”

Miten sitten osaisi puhua niistäkin asioista, joista tekee mieli vaieta?

”Niin, helppoahan se on sanoa, että puhukaa keskenänne”, Kontula huokaisee.

Kaikilta puhuminen vaikeista asioista ei kuitenkaan luonnistu samalla tavalla. Kontulan mukaan helposti käy niin, että asiaa käsitellään vain omasta näkökulmasta, unohdetaan parisuhde ja se miltä kumppanista tuntuu.

”Itsestään saa tietenkin puhua, mutta jos keskittyy vain omiin ongelmiinsa eikä suhteeseen ja kumppaniin, toisen mielipiteet saattavat jäädä omien ongelmien jalkoihin. Jos kumppani jää kuulematta, ei se paljon suhdetta auta.”

Rakentavaa puhumista voi kuitenkin harjoitella. Lähtökohtana on Kontulan mukaan se, että miettii parisuhteen tilaa: olisiko siinä asioita, joista haluaisi puhua kumppanille.

”Etenkin sellaisia, joista voi tuntua, ettei kumppani ole niitä joko ymmärtänyt tai ottanut huomioon.”

Tärkeintä on se, miten keskustelun aloittaa. Kumppanille kerrotaan omista tunteista ja ajatuksista, mutta pehmeästi, neuvoo Kontula.

”Positiivinen avaus on toivottava ja sen sanominen, että haluan puhua ja tehdä jotain suhteen hyväksi. Pahin mahdollinen tapa on syyttely ja haukkuminen. Se saa toisen siirtymään heti puolustuskannalle. Et taaskaan ymmärrä minua -avauksella ei saavuteta mitään.”

Vaikeistakin asioista on Kontulan mukaan helpompi puhua, jos tuntee, että kumppani arvostaa ja ihailee. Suhteen on myös tunnuttava olevan vakaalla pohjalla.

”Kun nämä kulmakivet ovat kunnossa, on helpompi puhua kumppanin kanssa rakentavaan tyyliin. Jos taas alkaa epäillä sitä, ettei olekaan enää arvostettu kumppanin silmissä, alkaa arvioida häntä uudella tavalla ja vaikeista asioista voi olla yllättävän vaikea kertoa.

”Ihminen myös arvioi rakkautta sen perusteella, haluaako kumppani viettää yhteistä aikaa hänen kanssaan sen sijaan, että roikkuu koko ajan somessa tai tekee paljon ylitöitä”, Kontula lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat