Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksyn budjettirutistus alkaa – ja sen käsittely leimaa eduskunnan koko syyskautta

Vuodesta 2009 lähtien joka vuosi budjettia on jouduttu tasapainottamaan lisävelanotolla.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Vuoden 2017 talousarvioesityksen käsittely aloitetaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (vas.) johdolla ensi keskiviikkona.
Vuoden 2017 talousarvioesityksen käsittely aloitetaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (vas.) johdolla ensi keskiviikkona. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Budjetinteon vaiheet

 Vuoden 2017 talousarvioesityksen käsittely aloitetaan valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla ensi keskiviikkona.

 Seuraavalla viikolla on valtiovarainministeriön ja ministeriöiden väliset talousarvioneuvottelut.

 Elo-syyskuun vaihteessa hallituksen budjettiriihi.

 Budjettiesitys annetaan eduskunnalle 19. syyskuuta. Lähetekeskustelu alkaa seuraavana päivänä.

 Opposition vaihtoehtobudjettien lähetekeskustelu on 26. lokakuuta.

 Budjetin palautekeskustelu eduskunnassa alkaa 14. joulukuuta ja budjetti hyväksytään lopullisesti 21. joulukuuta.

Valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvio ottaa tärkeän harppauksen tällä viikolla, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) päättää valtiovarainministeriön ehdotuksesta. Esitystä hierotaan vielä muiden ministeriöiden kanssa, minkä jälkeen se menee hallituskumppanien ruodittavaksi niin sanottuun budjettiriiheen.

Jos hallitus hyväksyy budjetin, se esitellään eduskunnalle 20. syyskuuta. Eduskunta käy esityksestä perusteellisen lähetekeskustelun. Sen jälkeen se lähetetään valtiovarainvaliokuntaan, joka tekee budjetista mietinnön. Asia palaa saliin joulukuussa.

Budjettivallan käyttäminen on eduskunnan keskeinen tehtävä lainsäädännön ohella. Talousarvion käsittely leimaa eduskunnan koko syyskautta.

Syksyn aikana käydään myös lähetekeskustelu oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista. Käytännöksi on muodostunut, että jokainen oppositiopuolue tekee oman vaihtoehtonsa.

Joulun alla eduskunta käy budjetin läpi hallinnonaloittain. Esittelyn tekevät asianosaiset ministerit.

Budjettikäsittely huipentuu jopa satoihin äänestyksiin oppositiopuolueiden muutosesityksistä. Ne kuitenkin hylätään hallituspuolueiden äänin.

Valtion budjetissa arvioidaan valtion tulot ja menot. Vuoden aikana arvioita täydennetään lisäbudjeteilla.

Verojen osuus valtion tuloista on noin 84 prosenttia. Muita tuloja ovat muun muassa osinkotulot, tuloutukset valtionyhtiöistä ja omaisuuden myyntitulot.

Vuodesta 2009 lähtien joka vuosi budjettia on jouduttu tasapainottamaan lisävelanotolla. Tällä hetkellä tämän vuoden lisävelka on 5,6 miljardia, mutta se voi vielä kasvaa.

Hallitus on sitoutunut valtiontalouden kehysjärjestelmään, mikä rajoittaa valtion talousarvioissa budjetoitavien menojen määrää. Kehykset asettavat enimmäismäärän noin 80 prosentille valtion talousarviomenoista. Määrärahoja voidaan siirrellä hallinnonalojen välillä.

Kehykseen kuuluvien menojen taso on ensi vuonna noin 44,4 miljardia euroa, mikä on hieman vähemmän kuin tälle vuodelle budjetoidut menot. Kehysmenojen tason aleneminen on hallituksen tavoitteena. Menot yritetään vähentää 43,4 miljardiin euroon vuonna 2020.

Kehyksen ulkopuolelle jäävien menojen, kuten suhdanneluonteisten työttömyysturvamenojen, arvioidaan olevan noin 10,7 miljardia vuonna 2017. Se on hieman enemmän kuin tälle vuodelle budjetoidut menot. Ensi vuoden budjetin loppusumma on suunnilleen tämän vuoden tasossa. Talousarvioesityksen loppusumma tälle vuodelle oli 53,8 miljardia euroa, joka lisäbudjettien jälkeen noussee yli 55 miljardiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat