Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Media vaikuttaa paljon poliitikkojen julkisiin puheisiin, mutta vähän lopullisiin päätöksiin

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan mediajulkisuus vaikuttaa enemmän eduskunnan kyselytunnin puheenvuoroihin kuin varsinaisiin päätöksiin.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ministerit ja kansanedustajat koolla eduskunnan suullisella kyselytunnilla helmikuussa.
Ministerit ja kansanedustajat koolla eduskunnan suullisella kyselytunnilla helmikuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Media vaikuttaa suuresti siihen, mistä kansanedustajat julkisesti puhuvat, mutta varsinaisessa poliittisessa päätöksenteossa median valta on vähäistä, osoittaa Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus.

Tutkija Juho Vesa selvitti väitöstutkimuksessaan kansanedustajien käsityksiä median vallasta, ja yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista kansanedustajista oli sitä mieltä, että eduskunnan kyselytunnilla kiinnitetään usein tai erittäin usein huomioita johonkin asiaan siksi, että uutismedia on nostanut asian esille.

Sen sijaan eduskunnan valiokuntien työhön, poliittisen päätöksenteon ytimeen, media vaikuttaa selvästi harvemmin. Vain viidennes kansanedustajista koki, että valiokunnissa reagoidaan usein tai erittäin usein median esille nostamiin asioihin.

Kyselyyn vastasi 96 kansanedustajaa vuodenvaihteessa 2013–2014.

Tutkimuksen mukaan poliittisen päätöksenteon ydin on edelleen usein varsin eristetty julkisuudelta. Mediajulkisuus vaikuttaa enemmän symboliseen politiikkaan eli poliitikkojen kilpailuun äänestäjistä kuin varsinaisiin päätöksiin. Myös monet aiemmat tulokset muun muassa Belgiasta ja Yhdysvalloista tukevat tätä johtopäätöstä.

Julkista keskustelua Suomessa rajoittaa konsensuksen etsimisen perinne. Päättäjät eivät mielellään tuo neuvottelujen yksityiskohtia julkisuuteen, koska julkisuus voi lukkiuttaa neuvotteluasetelmia.

Samalla avoimuuden vaatimukset yhteiskunnassa ovat kuitenkin vahvistuneet, joten päättäjät eivät voi kieltäytyä keskustelusta. Päätöksiä tekevät tahot ovatkin kehittäneet keinoja, jotka samanaikaisesti vastaavat avoimuuden vaatimuksiin ja turvaavat valmistelulle työrauhan.

Esimerkiksi valmistelusta voidaan tiedottaa aktiivisesti, mutta niin yleisellä tasolla, että julkista keskustelua ei synny. Neutraalisti esiintyvillä virkamiehillä on usein keskeinen rooli tiedottamisessa, mikä voi kaventaa julkisuutta ja läpinäkyvyyttä, tutkimus toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat