Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karhu ”ajettiin korpeen” – päivän kestänyt karhun etsiminen päättyi Lahdessa

Pienikokoisesta karhusta tehtiin poliisille useita ilmoituksia maanantain aikana. Metsähallituksen ylläpitämällä suurpedot.fi-sivustolla kehotetaan suhtautumaan karhun kohtaamiseen aina vakavasti, sillä vaaratonta karhua ei ole.

Kotimaa
 
LASSI KUJALA
Haminassa liikkui karhu toukokuussa. Karhun kohtaaminen Suomen metsissä on harvinaista. Jos karhun kohtaa, paikalta kannattaa perääntyä rauhallisesti.
Haminassa liikkui karhu toukokuussa. Karhun kohtaaminen Suomen metsissä on harvinaista. Jos karhun kohtaa, paikalta kannattaa perääntyä rauhallisesti. Kuva: LASSI KUJALA
Fakta

Karhuja esiintyy ympäri Suomen

 Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi, että Suomessa on vähintään 1 720–1 840 karhua ennen syksyn metsästyskautta.

 Karhukanta on kasvanut noin 15 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan arvioon (1 450–1 590). Kanta kasvoi erityisesti vuosina 2005–2010. Enimmillään, vuonna 2010, karhuja oli noin 2 000. Kantaa on sen jälkeen kuitenkin pienennetty metsästyksellä.

 Karhuja esiintyy koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Eniten karhuja on itäisessä Suomessa ja Lapissa, mutta karhuja tavataan säännöllisesti myös Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Maanantaiaamuna Lahden Ahtialasta alkanut karhun etsintä päättyi iltapäivällä kello 17:n jälkeen, kun eläin ajettiin Alasenjärven rantojen kautta Takkulaan ja edelleen Soltinjärven yli korpeen, Hämeen poliisilaitos tiedottaa.

Alun perin etsinnät käynnistyivät maanantaiaamuna, kun poliisi sai tiedon mahdollisesta karhuhavainnosta kello 6.50. Etsinnät keskeytettiin ensimmäisen kerran puolipäivän jälkeen. Etsintöjä kuitenkin jatkettiin iltapäivällä uuden havainnon myötä. Päivän aikana poliisi sai karhuhavainnoista useita ilmoituksia.

Poliisipartioiden lisäksi karhua etsimässä on maanantaina ollut myös paikallisia metsästäjiä koiriensa kanssa.

Aamupäivällä poliisin avuksi oli kutsuttu kymmenkunta miestä, jotka olivat koirineen paikalla tunnin sisällä kutsusta, kertoo toiminnanohjaaja Lasse Perttola Lahden seudun riistahoitoyhdistyksestä. Perttola korostaa, että tapaus ei ollut metsästystilanne vaan virka-aputehtävä.

”Itse olin 20 minuutin päästä soitosta paikalla. Lähetimme viestin myös suuremmalle porukalle, mutta heitä ei vielä käsketty paikalle.”

Harmaan norjanhirvikoiransa kanssa karhun etsimiseen aamupäivällä osallistunut Joni Virta kertoo käyttäneensä tapaukseen neljä tuntia, josta puolitoista tuntia oli varsinaista etsimistä. Maastossa Virta liikkui arvionsa mukaan 2–3 kilometriä.

”Siitä vain lähdettiin jäljittämään, mistä viimeinen silminnäkijähavainto oli. Koira menee jälkeä pitkin niin kauan, kun jälkeä riittää. Noin 400 metrin matkalla oli ihan selvää ja koira oli karhun jäljillä. Karhu oli esimerkiksi pyörinyt marjapensaassa”, Virta kertoo.

Karhun jäljitys osoittautui koirista huolimatta hankalaksi muun muassa siksi, että asfaltoiduilla teillä jäljet olivat heikkoja, asutus tiheää ja alueella liikkui ihmisiä.

”Alue oli niin tiheästi asuttu, että emme löytäneet kohtaa, mistä karhu oli varsinaisesti poistunut. Karhu sai niin paljon etumatkaa. Mutta ei se enää siellä ole.”

”Onhan kaupunkialueella aina eri tilanne kuin varsinaisessa metsästystilanteessa, mutta samoja asioita yritetään tehdä. Tosin koiralle on paha, kun on paljon häiriötekijöitä, joita metsässä ei yleensä ole.”

Poliisin ensisijainen tavoite oli alkujaankin karkottaa karhu pois alueelta. Virta kertoo, että karkottamista varten on olemassa erityisiä, kumiluoteja ampuvia karkotusaseita, mutta ensisijaisesti karhua pyritään ohjaamaan muilla keinoin.

”Yleensä koira rupeaa haukkumaan, ja melkein se miehin on karkotettava ennen kuin mitään karkotusaseitakaan käytetään.”

Kaksikymmentä vuotta metsästänyt Virta kertoo, että karhun jäljittäminen oli Lahden seudulla hänen ensimmäisensä.

Karhujen liikuskelusta uutisoitiin edellisen kerran sunnuntaina, kun poliisi varoitti pentujensa kanssa liikkuneesta karhusta Vierumäellä noin 17 kilometriä Lahden Ahtialasta koilliseen.

Karhusta tehtiin useita ilmoituksia iltapäivällä Vierumäen taajamasta. Illansuussa ainakin yksi karhu oli havaittu valtatie 4:n varrella matkalla Lahteen päin.

Hämeen poliisin tilannekeskuksen mukaan Lahdessa havaittu pienikokoinen karhu saattoi olla Vierumäen alueella liikkuneen karhupesueen ylivuotinen pentu.

Mahdollisuus törmätä suurpetoihin Suomen metsissä on pieni mutta olemassa. Karhulla on hyvä kuulo- ja hajuaisti, ja se pyrkii yleensä välttelemään ihmisiä.

Virtakin muistuttaa, että usein karhu pelkää ihmistä enemmän kuin ihminen karhua.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos karhun kohtaa? Metsähallituksen ylläpitämällä suurpedot.fi-sivustolla kehotetaan suhtautumaan karhun kohtaamiseen aina vakavasti, sillä vaaratonta karhua ei ole.

Karhun kohdatessa kannattaa pysyä rauhallisena. Karhulle voi esimerkiksi jutella, mutta huutaa ei kannata. Näin eläimelle voi osoittaa, ettei uhkaa sitä millään tavalla.

Paikalta kannattaa perääntyä rauhallisesti. Selkää karhulle ei kannata kääntää, jotta näkee, mitä se tekee. Etumatkaansa voi parantaa jättämällä karhulle marjaämpärin, vaatteen tai repun haisteltavaksi.

Jos karhu kaikesta huolimatta käy päälle, kannattaa heittäytyä maahan sikiöasentoon ja suojata käsillä päätä ja niskaa.

Kaikista petohavainnoista, myös pelkistä jäljistä ja ulosteista, tulisi ilmoittaa myös paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat