Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat ei epäile ”palikkatestien” tietovuotoa

Oulun yliopisto harkitsee selvitystä tutkimusvilpistä.

Kotimaa
 

Pääesikunnan viestinnän mukaan Puolustusvoimat ei epäile, että armeijan psykologisten testien (p-kokeet) tuloksia olisi päätynyt luvatta tutkimuskäyttöön. HS uutisoi asiasta viikko sitten.

Pääesikunnan mukaan kyse ei ole luvattomasta tietovuodosta, vaan kyseessä saattaa olla tutkimuseettinen ongelma.

”Tämä on tieteen laatukysymys”, kerrottiin Pääesikunnan viestinnästä HS:lle.

Pääesikunta ja Kansallisarkisto kiistelevät parhaillaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) siitä, mitä vuosikymmenten mittaan kerätyille p-koetuloksille pitäisi tehdä.

Pääesikunta vetoaa asevelvollisten yksityisyyden suojaan ja haluaa hävittää testitulokset. Kansallisarkisto on taas määrännyt, että tulokset pitää säilyttää pysyvästi tutkijoiden käyttöön.

Pääesikunta valitti Kansallisarkiston säilytysmääräyksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen maaliskuussa. Pääesikunta vei sen jälkeen asian KHO:een, jossa se on nyt käsiteltävänä.

Brittiläisillä tutkijoilla Edward Duttonilla ja Richard Lynnillä on epäilty olleen luvatta hallussa p-kokeiden raakatuloksia.

Pääesikunnan epäilyt saivat alkunsa Arkistolaitoksen hallinto-oikeudelle toimittamasta muistiosta. Muistiossa kerrotaan, että Dutton ja Lynn ovat käyttäneet p1-testien raakatuloksia vuosilta 1988–2001 ja 2009.

Pääesikunta pyysi tämän vuoksi Duttonilta ja Lynniltä selvitystä siitä, mistä he ovat saaneet p-testien tuloksia käyttöönsä.

Pääesikunnan oikeudellisen osaston sotilaslakimiehen allekirjoittaman asiakirjan mukaan Dutton on kiistänyt, että hänellä olisi ollut p-kokeiden tuloksia.

Dutton on ollut Oulun yliopiston antropologian dosentti vuodesta 2011 alkaen. Hän on toiminut yliopistossa kurssien opettajana.

Oulun yliopisto harkitsee tällä viikolla, käynnistääkö se esiselvityksen mahdollisesta tiedevilpistä. Tutkimus tehtäisiin tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeiden mukaisesti. Esiselvityksestä päätetään torstaina.

”Siinä on myös se mahdollisuus, että esiselvitys voidaan jättää käynnistämättä”, sanoo Oulun yliopiston hallintojohtaja Essi Kiuru.

Mahdollisen tutkimusvilpin selvittämisen taustalla on Jyväskylän yliopiston professorin Roope Uusitalon ilmoitus vilppiepäilystä Oulun yliopistolle.

Edward Dutton ja Richard Lynn viittaavat vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessaan Uusitalon, Tuomas Pekkarisen ja Sari Kerrin vuonna 2009 julkaisemaan tutkimukseen. Pääesikunnan viestinnästä kerrottiin maanantaina, että Uusitaloa, Pekkarista ja Kerriä ei epäillä tietovuodosta.

Uusitalo kertoo ilmoituksessaan Oulun yliopistolle, että hän on lukenut kaksi Duttonin artikkelia.

”Kummastakin paljastui vakavanpuoleinen tiedevilppi. Ensimmäisessä Dutton kollegoineen on kopioinut Jyväskylän yliopistossa tehdyn gradun ja esittää tämän tuloksia ominaan. Toisessa Dutton kertoo käyttävänsä aineistoa, jota ei ole olemassa. Sen sijaan epäilyssä Puolustusvoimien henkilötietojen käytöstä ilman lupaa ei onneksi näytä olevan perää”, Uusitalo perustelee tiedevilppi-ilmoitustaan.

Oulun yliopiston hallintojohtajan Kiurun mukaan tutkimusvilppiä koskeva esiselvitys on tehtävä kolmen kuukauden sisällä ilmoituksesta.

”Esiselvityksen yhteydessä kuullaan ilmoituksen tekijää, epäiltyä ja tarpeen mukaan asiantuntijoita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat