Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulut alkavat, poliisi valvoo liikennettä tehostetusti – ”On kulttuurikysymys, etteivät autoilijat Suomessa kunnioita suojateitä”

Myös pyöräilijöiden pitäisi pudottaa ajonopeuksia.

Kotimaa
 
Touko Hujanen / HS
Pienille koululaisille vaaranpaikkoja liikenteessä ovat erityisesti suojatiet.
Pienille koululaisille vaaranpaikkoja liikenteessä ovat erityisesti suojatiet. Kuva: Touko Hujanen / HS
Fakta

Koulut alkavat

 Rovaniemellä 9. elokuuta.

 Oulussa ja Jyväskylässä

10. elokuuta.

 Helsingissä, Tampereella, Porissa ja Kuopiossa

11. elokuuta.

 Vaasassa 15. elokuuta.

 Vantaalla ja Espoossa

16. elokuuta.

 Turussa 18. elokuuta.

Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koko maassa, kun koulut alkavat. Valvontaa kohdistetaan erityisesti suojateille ja koulujen läheisyyteen 17. elokuuta asti kestävän tehovalvontajakson aikana.

Helsingin poliisi pyytää koulujen alkamiseen liittyvän liikennevalvonnan kohdistamisesta vinkkejä Facebookissa. Tähän mennessä toiveita valvontakohteista on tullut kymmeniä. Moni toivoo, että poliisi kohdistaa valvontaa autoliikenteen lisäksi pyöräilijöihin.

”Panostamme valvonnassa ala-asteiden läheisyyteen”, sanoo komisario Heikki Kallio Helsingin poliisista.

Pienille koululaisille vaaranpaikkoja liikenteessä ovat erityisesti suojatiet. Alakoululainen jää helposti katveeseen eikä hän ole tottunut arvioimaan liikennetilanteita. Joskus taas autoilija on keskittänyt huomionsa liikenteen sijaan esimerkiksi kännykkään.

Usein suojateiden läheisyydessä ajetaan liian lujaa, eikä aikaa tarvittavalle reagoinnille jää riittävästi. Ajonopeuden pudottaminen ei ole tarpeen pelkästään autoilijoille, sillä myös pyöräilijöiden olisi hyvä pudottaa ajovauhtiaan ja lisätä valppauttaan.

”Se, etteivät autoilijat kunnioita suojateitä, on kulttuurikysymys. Esimerkiksi Tallinnassa ja Tukholmassa autoilijat kunnioittavat suojateitä täysin eri tavoin kuin Suomessa. Myös pyöräilijöiden on oltava varovaisia lähestyessään pyörätien ylittävää suojatietä”, Kallio sanoo.

Kouluaan aloittavien lasten liikenneturvallisuutta heikentää myös se, että lapsen huomio herpaantuu helposti ja se kiinnittyy muualle kuin liikenteeseen. Saattajankin kanssa kulkeva pikkulapsi on altis vaaroille.

”Lapsi saattaa olla tarkkaamaton, jos hän ikään kuin luottaa liikaa edellä kulkevaan aikuiseen tai isosisarukseen”, Kallio kertoo.

Koulujen aloitus saa myös monet muut tahot kuin poliisin toimimaan, sillä kouluteitä turvaavat useat vapaaehtoiset ja järjestöt. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto kerää vapaaehtoisia aikuisia suojatiepäivystäjiksi. Helsingissä koulumatkoja turvaavat myös vapaaehtoiset Raitaritarit, jotka ovat pukeutuneet jääkiekkotuomarin paitoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat