Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Lapsille perinteinen kirja on sähköistä mieluisampi – tabletit saattavat kuitenkin lisätä vähän lukevien intoa

Sähköiset ylioppilaskirjoitukset voivat vauhdittaa digikirjojen tuloa kouluun. Uuden tutkimuksen mukaan lapset valitsevat yhä mieluiten paperikirjan.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret lukevat kirjoja mieluumin perinteisesti suoraan kirjasta, kuin esimerkiksi tabletilta e-kirjana. Sisarukset Emma Meriheinä, 10 ja Niko Meriheinä, 8v.
Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret lukevat kirjoja mieluumin perinteisesti suoraan kirjasta, kuin esimerkiksi tabletilta e-kirjana. Sisarukset Emma Meriheinä, 10 ja Niko Meriheinä, 8v. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Suomen uusi lukutaito -pilottihankkeessa tutkittiin, miten sähköinen lukeminen vaikuttaa neljäsluokkalaisten lukuintoon.

 Mukana oli Rovaniemeltä, Helsingistä ja Kontiolahdelta kaksi rinnakkaista koululuokkaa kustakin. Yhteensä tutkimukseen osallistui 122 lasta.

 Jokaisessa koulussa yhdelle luokalle jaettiin tabletit, joissa oli 10 uutta sähkökirjaa. Toinen luokka sai samat kirjat perinteisinä versioina.

 Kirjat lahjoitti WSOY-Tammi.

 Hankkeessa kokeiltiin lisäksi tunnetarroja, joita lapset voivat liimata erilliseen vihkoon kirjaan sopiviin kohtiin.

Vaikka lapsi osaisi lukea paperilta, lukutaito ei siirry samanlaisena automaattisesti sähköisille laitteille.

Sekä oppimisen että koko elämän kannalta tärkeää keskittynyttä, pitkäjänteistä lukemista on vaikeampaa harjoitella sähköisistä kuin paperisista kirjoista.

Lapset lukevat edelleen mieluummin paperisia kuin digitaalisia kirjoja. Toisaalta poikien ja vähän lukevien lasten lukuintoa saattaa lisätä mahdollisuus käyttää tablettia lukemiseen.

Tällaisia tuloksia tutkija Virpi Tarvainen sai selvittäessään 122 neljäsluokkalaisen lukemista kolmella eri paikkakunnalla. Lukemista edistävän järjestön Lukukeskuksen tutkimuksessa verrattiin kaunokirjallisuuden lukemista perinteisistä kirjoista ja tabletilta.

”Tabletilta lukeminen vaatii hyvin erilaisen lukutavan. Kirjoja ei voi vain muuntaa pdf:ksi ja siirtää tabletille”, Tarvainen sanoo.

”Tarvitaan harjoitusta ja keinojen löytämistä, jotta lukutaito saadaan siirtymään sähköiseen muotoon.”

Viimeistelyvaiheessa oleva tutkimus on määrä julkaista tänä syksynä. Se on Suomessa yksi ensimmäisiä yrityksiä ymmärtää sitä mullistusta, jonka edessä oppiminen digitalisaation myötä on. Lukeminen on kaiken oppimisen ytimessä.

Tutkimus on ajankohtainen juuri nyt, sillä esimerkiksi Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) uskoo koulujen olevan vihdoinkin ponnistamassa odotettuun digiloikkaan. Siihen kuuluu muun muassa sähköisten kirjojen laaja käyttö.

”Kyse on lähinnä siitä, miten ja kuinka nopeasti muutos tapahtuu”, sanoo OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.

”Ei ole enää vaihtoehto, että sähköistä materiaalia ei kouluissa käytettäisi.”

Kirittäjänä ovat etenkin sähköiset ylioppilaskirjoitukset, jotka alkavat portaittain eri aineissa tästä syksystä alkaen. Täysin sähköiseksi ylioppilastutkinto muuttuu 2019. Myös uusi, tänä syksynä voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma korostaa digitaalisuutta.

Hallitusohjelmassa yksi kärkihankkeista on digimateriaalien käyttöönoton vauhdittaminen kouluissa. Vaikka asiasta on puhuttu pitkään, hyvin vähän on tapahtunut. OAJ:n tammikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan noin kolmasosa peruskoululaisista ei käytä juuri koskaan tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössään.

Viime vuonna kustantajien myymistä oppikirjoista vain nelisen prosenttia oli digitaalisia.

”Meille digitaaliset kirjat ovat tällä hetkellä investointi, ei liiketoimintaa”, sanoo Otavan oppimateriaalien kustannusjohtaja Teuvo Sankila.

Kustantajat uskovat toki kasvuun, mutta jättiloikan sijaan he ennustavat pikemminkin digihypähdystä.

”Veikkaan, että digitaalisten oppikirjojen myynnissä tulee pieni hyppäys”, arvioi Sanoma Pron lukiosta ja ammatillisesta opetuksesta vastaava liiketoimintajohtaja Teemu Lehtonen. Hän ennustaa myynnin kaksinkertaistuvan tänä vuonna lukiokirjojen osalta.

Lehtosen mukaan yksi keskeisistä esteistä kovemmalle kasvulle on juuri se, jonka Lukukeskuksenkin tutkimus paljasti: oppilaat lukevat yhä mieluummin perinteistä kirjaa kuin sähköistä.

Lukukeskuksen tutkimus ei käsitellyt oppikirjoja vaan kaunokirjallisuutta, mutta ero oli selkeä perinteisen kirjan hyväksi. Koko hankkeen aikana perinteisiä kirjoja käyttäneet lapset lukivat keskimäärin lähes viisi kirjaa, kun taas sähköisten kirjojen määrä jäi alle neljään.

Alussa ja lopussa kysyttiin, lukeeko oppilas mieluummin paperikirjaa vai e-kirjaa. Alussa vastaukset kallistuivat tabletin suuntaan, mutta lopussa kirjaa pidettiin mieluisampana. Esimerkiksi tabletilta lukeneista tytöistä aluksi yli puolet sanoi mieluummin lukevansa tabletilta, mutta tablettia käytettyään tätä mieltä oli enää noin neljäsosa.

Vähän lukevien ryhmässä muutosta ei juuri tapahtunut.

Tutkija Virpi Tarvainen yllättyi siitä, miten voimakkaita tunteita lapsilla liittyi kirjoihin esineinä. Vaikka verkottuneeseen maailmaan kasvaneista lapsista, ”diginatiiveista”, puhutaan paljon, tabletti ei ollut kaikille noin kymmenvuotiaille edes tuttu laite. 70 prosenttia lapsista ei ollut koskaan lukenut kaunokirjallisuutta sähköisesti.

”Opettajat kertoivat, että oppilaat olivat aivan pähkinöinä siitä, että he saivat niin paljon uusia kirjoja. Uudet tabletit eivät tuntuneet yhtä innostavilta”, hän kertoo. ”Paperikirja on myös tuon ikäisille selkeämpi kokonaisuus. Se on helpompi käsittää ja käsitellä.”

Tutkimuksen mukaan valtaosa lapsista koki ymmärtävänsä yhtä hyvin sähköisesti kuin paperiltakin lukemaansa.

Sen sijaan keskittyminen oli tabletin parissa vaikeampaa.

”Tabletilla on mahdollista lähteä sompailemaan eri sovellusten välillä ja härvätä kaikenlaista muuta”, Tarvainen kuvaa. Osaa oppilaista tabletti innosti häiriökäyttäytymiseen siinä määrin, että opettajien piti kieltää sen vieminen kotiin.

Sen sijaan tabletista vaikutti olevan hyötyä vähän lukevien ja poikien lukuinnon sytyttelyssä. Tarvaisen mukaan he eivät ehkä liitä paperikirjaan niin voimakkaita tunteita kuin tytöt ja paljon lukevat. Siksi siirtymä e-kirjaan voi heille olla helpompi.

Otavan Teuvo Sankila sanoo, että oppikirjoissa digitaalisuuden etu on muun muassa aiempaa täsmällisemmän palautteen mahdollisuus. Oppilas näkee heti, mitä hänen pitää harjoitella lisää.

Digikirjoihin voidaan myös liittää esimerkiksi videoita ja ääntä.

Mutta millä muilla tavoin digitaalisuus voisi auttaa koululaisia oppimaan? Tätä ei Sankilan mukaan vieläkään oikein tiedetä.

”Digipedagogiikka on lastenkengissä”, hän sanoo.

”Meillä kustantamossakin on iso juttu miettiä, mikä digitaalisuudessa oikeasti auttaisi lasta.”

Pohtimista riittää kaikilla osapuolilla: kustantamoiden lisäksi myös oppilaiden, opettajien ja koulujen on sopeuduttava uudenlaiseen oppimisympäristöön. Lukukeskuksen tutkimus paljasti selvästi, että sähköisten kirjojen käyttö vaatii lapsiltakin vielä totuttelua.

Paluuta pelkkien paperikirjojen aikaan tuskin on.

”Digitaalisten oppikirjojen on pakko tulla, koska ne valmistavat oppilaita siihen maailmaan, missä monet ihmiset jo nyt ja tulevaisuudessa työskentelevät”, sanoo OAJ:n Niku Tuomisto.

HS kysyi: Mikä hidastaa e-kirjan yleistymistä?

”Paperikirjaan

liittyy esineenä voimakkaita

tunteita.”

Virpi Tarvainen, tutkija, Lukukeskus”Aika usein oppilaat sanovat, että he haluavat printtikirjoja. Vanha, perinteinen on tuttua ja turvallista.”

Teuvo Sankila, kustannusjohtaja, Otavan oppimateriaalit

”Ongelmana on ollut, että sähköiset oppikirjat olivat alussa samoja kuin printtikirjat, mutta vain sähköisessä muodossa. Ne eivät tuntuneet mielekkäiltä.”

Elli Luukkainen, Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja

”Peruskouluissa isoin este on infrastruktuuri. Laitteita ei ole riittävästi ja verkot eivät kestä.”

Teemu Lehtonen, liiketoimintajohtaja, lukio ja ammatillinen koulutus, Sanoma Pro

”Opettajille siirtymä on iso prosessi. Ne, joita on täydennyskoulutettu, käyttävät sähköisiä materiaaleja.

Niku Tuomisto, kehittämispäällikkö, OAJ

Helsingin Sanomat ja Sanoma Pro kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat