Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiovarainministeri Orpo HS:lle: Yhteisövero ei ole kasvun este

Petteri Orpon johtamassa budjettiriihessä on tiedossa kova poliittinen vääntö investointivarauksesta ja varainsiirtoverosta.

Kotimaa
 
Kalle Koponen HS
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) työhuoneessaan Helsingissä maanantaina.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) työhuoneessaan Helsingissä maanantaina. Kuva: Kalle Koponen HS
Fakta

Ensi vuoden budjetti

 10.–11.8. valtiovarainministeriön (vm) sisäiset budjettineuvottelut. Ministeriön ehdotus julkaistaan perjantaina.

  Hallituksen budjettiriihi on 31.8.–1.9. Kesärannassa.

  Hallituksen budjettiesitys julkistetaan 19.9. Sen jälkeen eduskunta ryhtyy käsittelemään sitä. Ensi vuoden budjetti hyväksytään eduskunnassa joulun alla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) toppuuttelee puheita yhteisöveron alentamisesta.

”Kasvun ja työllisyyden näkökulmasta yritysverotus ei ole se suurin pullonkaula”, Orpo sanoo. Hänen mukaansa Suomen yritysverotuksen taso ja rakenne ovat kilpailukykyisiä.

”Ennemmin yritykset haluavat ennustettavuutta ja vakautta”, hän sanoo.

Suomessa yritysten maksama yhteisöveroprosentti on 20. Se on alle EU:n keskiarvon ja muita Pohjoismaita alhaisempi.

Keskusta haluaisi, että budjettiriihessä elokuun lopussa päätettäisiin niin sanotusta investointivarauksesta. Kokoomus ei halua hötkyillä asian kanssa.

”Hallitus on sopinut, että syksyllä tehdään perusteelliset selvitykset yritysverotuksen uudistamisesta ja ensi keväänä tehdään päätökset. Haluan pitää kiinni aikataulusta”, Orpo sanoo.

Investointivaraus tarkoittaa sitä, että yritys saisi tehdä verotettavasta voitostaan varauksen, josta se ei maksa veroa. Jos yritys käyttää varauksen tietyn ajan kuluessa investointiin, sen ei tarvitse maksaa varaukseen liittyvää yhteisöveroa jälkeenpäin.

”Kokoomus on valmis keskustelemaan siitä, miten työn ja yrittämisen verotusta voidaan saada kannustavammaksi. Meidän pitäisi löytää keinoja, jotka edistävät kasvua mahdollisimman nopeasti. En ole ihan vakuuttunut siitä, että investointivaraus on paras mahdollinen keino”, Orpo sanoo.

Keskiviikkona alkaa valtiovarainministeriön sisäinen kaksipäiväinen budjettiriihi. Investointivaraus ei ole mukana valtiovarainministeriön esityksessä, sillä siitä ja muista hallituksen kasvu- ja työllisyyspaketin linjauksista päätetään vasta elokuun lopussa koko hallituksen budjettiriihessä.

Orpon mukaan kasvu- ja työllisyyspaketin keskeinen kysymys on kohtaanto-ongelman helpottaminen.

”Avoimien työpaikkojen määrä on trendinomaisesti lisääntynyt jo pitkään. Samaan aikaan työttömyys on lisääntynyt”, Orpo sanoo.

Kohtaanto-ongelma tarkoittaa avoimien työpaikkojen vaatimusten ja työnhakijoiden osaamisen heikkoa yhteensopivuutta. Työpaikat ja työnhakijat saattavat myös sijaita maantieteellisesti kaukana toisistaan.

Ongelmaa pitää Orpon mukaan hoitaa purkamalla kannustinloukkuja, helpottamalla työn perässä muuttamista, kehittämällä koulutusta ja parantamalla työvoimahallinnon kykyä auttaa työttömiä.

Hallituksen piirissä on pohdittu asunnon varainsiirtoveron alentamista, jotta muuttaminen toiselle paikkakunnalle helpottuisi. Kaikki kolme hallituspuoluetta suhtautuivat tiettävästi myönteisesti varainsiirtoveron alennukseen vielä keväällä.

Maanantaina keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) oli yllättäen STT:n haastattelussa toista mieltä. Kaikkosen mukaan varainsiirtoveron alennus ei välttämättä ole kovin tehokas keino uusien työpaikkojen luomiseen.

Orpon mukaan varainsiirtoveron alennus olisi ”oikeansuuntainen toimi”. Hän ei kuitenkaan lupaa asiasta päätöstä budjettiriihessä. ”Meidän pitää katsoa kaikki pöydällä olevat verotoimet.”

Orpon mukaan budjettiriihessä ei olla näillä näkymin tekemässä uusia merkittäviä menoleikkauksia. Mutta mikäli työllisyystilanne ei parane, ensi keväänä hallituskauden puolivälin kehysriihessä voidaan joutua palaamaan uusien leikkausten tielle, Orpo sanoo.

Hallituksen mahdollisuudet tehdä isoja työllisyystoimia on aika pieni. Julkisessa taloudessa ei juurikaan ole liikkumavaraa. Keväällä syntynyt kilpailukykysopimus puolestaan rajaa ison määrän työelämää koskevaa lainsäädäntöä työkalupakin ulkopuolelle.

Orpon mukaan kokoomus ei ole tuomassa budjettiriiheen asioita, jotka olisivat ristiriidassa kilpailukykysopimuksen kanssa. ”Haluan kunnioittaa sopimusta.”

Orpo muistuttaa, että työttömyyteen vuosittain käytettävät menot ovat lisääntyneet vuositasolla kolme miljardia euroa vuoden 2008 jälkeen. ”Meidän pitää katsoa, teemmekö me nyt asioita oikein. Jos edellytämme työttömiltä aktiivisuutta, pitää katsoa, että myös työvoimapalvelut toimivat kunnolla.”

Työnvälitystä ja työvoimapalveluita pitäisi Orpon mukaan uudistaa ja ottaa lisää yksityisiä toimijoita mukaan.

Heinäkuussa kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi pamfletin, jossa ehdotettiin muun muassa sunnuntaikorvausten leikkaamista. Työmarkkinajärjestöt älähtivät.

”Olen pahoillani sunnuntaikorvauksista syntyneestä keskustelusta. Niiden leikkaaminen ei ole kokoomuksen linja. Sunnuntaikorvaukset ovat merkittävä osa monen suomalaisen palkanmuodostusta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat