Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko hyperloop vallankumous vai vitsi?

Uudenlaisessa hyperloop-joukkoliikenne­välineessä ihmisiä kuljetettaisiin putkessa äänen nopeudella.

Kotimaa
 
Hyperloop One
Tältä näyttäisi hyperloopin asemalla.
Tältä näyttäisi hyperloopin asemalla. Kuva: Hyperloop One
Fakta

Elon Muskin idea

 Tesla-sähköautojen ja Space-X-avaruusliikenneyhtiön kehittäjä Elon Musk esitti kolme vuotta sitten idean alipaineistettua putkea käyttävästä hyperloop-liikennevälineestä.

 Putkessa kulkeva kapseli nousee ilmapatjan päälle ja voi liikkua jopa 1 200 kilometriä tunnissa.

 Musk ei lähtenyt kehittämään teknologiaa itse, vaan tarjosi vapaasti hyödynnettäväksi. Hyperloop One on yksi yhtiöistä, jotka ovat tarttuneet ideaan.

 Sijoittajat ovat investoineet yhtiöön sata miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Edessä on liikenteen totaalinen vallankumous.

Näin meille yleensä kerrotaan hyperloopista, uudenlaisesta joukkoliikennevälineestä, jollaista kaavaillaan ensimmäisten joukossa Suomeen. Hyperloop-putkessa äänen nopeudella kiitävät kapselit tekevät etäisyyksistä merkityksettömiä ja pistävät junat ja lentokoneet telakalle.

Suomessa yhteyttä kaavaillaan aluksi Salon ja Turun välille. Esimerkiksi Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan ja Roviolta lähtenyt Peter Vesterbacka ovat kehuneet hyperloopia.

Hyperloopin visioidaan kuljettavan ihmisiä jopa 1 200 kilometrin tuntivauhdilla putkessa Helsingistä Tukholmaan tai Tallinnaan, Itämeren ali. Näin Tukholmasta ja Helsingistä tulisi yksi suuri kaupunki.

Hyperloop on kuitenkin vasta suunnitelma. Sitä ei ole kunnolla vielä edes testattu.

Hyperloop syntyi Elon Muskin visiosta. Musk on teknologiauskon kultapoika, jonka keksintöjen uskotaan muuttavan maailmaa. Musk perusti ensin Paypalin, sitten maailman halutuimpia sähköautoja tekevän Tesla Motorsin ja johtaa yksityisiä avaruuslentoja tekevää SpaceX:ää.

Musk kehitti hyperloopin konseptin vuonna 2013. Musk julkisti ideansa ja sanoi, että kuka tahansa voi lähteä sitä toteuttamaan – hänellä ei olisi aikaa.

Mikä hyperloop siis oikein on?

Yksinkertaisesti sanottuna se on putki, joka on pumpattu lähes tyhjäksi ilmasta. Näin päästään eroon ilmanvastuksesta.

Putken sisään laukaistaan kapseleita, joihin suunnitelmien mukaan mahtuisi 30–90 matkustajaa tai vastaava määrä rahtitavaraa. Kapselit leijuvat magneettikentän päällä ja kiitävät jopa 1200–1300 kilometrin tuntivauhtia. Putken seinämissä on sopivin välein moottoreita, jotka tuuppivat kapseleita eteenpäin, kun vauhti alkaa hiipua.

Periaatteessa kyse on samasta tekniikasta kuin 1980-luvun toimistoissa suositussa putkipostissa. Putkipostia käytetään edelleen esimerkiksi apteekeissa, isoissa kaupoissa ja tehtaissa.

Hyperloopin kehityksen kärjessä on kaksi amerikkalaista yritystä, Hyperloop One ja Hyperloop Transportation Technologies. Ne tarttuivat Muskin ideaan.

Suomessa on oma yrityksensä, Ahvenanmaahan viime vuoden lopulla perustettu FS Links. Sen tarkoitus on edistää Suomeen ja Ruotsiin suunnitteilla olevia hyperloop-hankkeita. Helsingin ja Tukholman välille suunnitellaan putkea, jossa matka taittuisi jopa 28 minuutissa.

FS Links on ensimmäisten joukossa maailmassa ajamassa hyperloopin toteutusta. Se tekee yhteistyötä Hyperloop Onen kanssa.

Kiinnostusta on myös esimerkiksi Hollannissa ja Australiassa.

Koko hankkeen isoin kysymysmerkki on se, että hyperloopia ei ole vielä olemassa missään. Se on hypoteettista tekniikkaa.

Kolmen Aalto-yliopiston professorin mukaan hyperloop on periaatteessa mahdollinen toteuttaa, mutta siihen liittyy suuria käytännön ongelmia.

Ongelma on esimerkiksi se, että hyperloop maksaa valtavasti.

”Hyperloop on mielenkiintoinen hanke, joka on kuitenkin vasta konseptiasteella”, sanoo konetekniikan professori Petri Kuosmanen.

”Tähän mennessä nähdyt demot eivät tuo esiin ratkaisuja keskeisiin haasteisiin. Jos raha ja aika eivät ole rajoittavia tekijöitä, sellaisen pystyy kyllä tekemään.”

Useimmilla yrityksillä aika ja raha ovat rajoittavia tekijöitä. Joidenkin liikennetekniikan tutkijoiden keskuudessa projektia pidetään niin epärealistisena, että siitä on tullut vitsi.

Liikennetekniikan apulaisprofessori Milos Mladenovic kertoo, että hyperloopin vitsaillaan olevan ”ratkaisu määrittelemättömään ongelmaan”.

”Vitsi on siinä, että hyperloop on kiva hypoteettinen idea, mutta käytännössä ei ole määritelty, miksi sitä ylipäätään tarvitaan ja miten se parantaisi asioita.”

Hyperloopissa on Mladenovicin mielestä kolme keskeistä ongelmaa – kapasiteetti, turvallisuus ja kustannukset. Hän ei ole nähnyt niistä vakuuttavia faktoja.

”Vitsailemme aiheesta, koska olemassa olevat luvut ja faktat eivät ole tarpeeksi kattavia.”

FS Links on esittänyt hurjia arvioita Suomen ja Ruotsin sisäisten sekä maiden välisen hyperloop-yhteyden käyttökapasiteetista. Yhtiön talousarvio perustuu 42 miljoonaan matkaan vuodessa. Suomessa ja Ruotsissa on yhteensä noin 15 miljoonaa asukasta. Arvion matkojen määrästä on tehnyt KPMG-konsulttiyritys.

”En ole nähnyt kunnon laskelmia siitä, kuinka monta ihmistä tekniikka voi siirtää”, Mladenovic sanoo.

”Olen lukenut ajatuksesta, että kapseleita lähetettäisiin putkeen 30 sekunnin tai minuutin välein. Jos on todella nopeasti liikkuva kulkuväline omalla kulkuradallaan, kuten junaradalla, niin lähtöjen aikavälin täytyy olla tätä pidempi. Jarrutus vie aikaa, koska vauhdin hidastumisen pitää tapahtua sopivassa tahdissa. Tämä on ihan perusliikennetiedettä.”

Jos kysyy hyperloopin myyjiltä, on puoli minuuttiakin liikaa.

”Hyperloop Onen mukaan kapseleita voidaan lähettää putkeen jopa kymmenen sekunnin välein. Sillä nopeudella kapselien väliin jäisi kolmen kilometrin etäisyys”, sanoo suomalaisen FS Linksin hallituksen puheenjohtaja Otto Hojar.

Toinen kysymys on turvallisuus.

Hyperloop olisi Itämeren yli tai ali kulkeva 500 kilometriä pitkä putki, jonka sisällä on lähes tyhjiö. Sen sisällä ihmiset matkustaisivat kapseleissa 1 200 kilometrin tuntinopeudella. Asetelma sisältää Aalto-yliopiston professorien mukaan monia turvallisuusriskejä.

Jo routa aiheuttaa hienorakenteiselle matalan ilmanpaineen putkelle suuria haasteita.

Satojen kilometrien mittainen alipaineistettu putki on myös hyvin altis esimerkiksi terroristi-iskuille.

Mladenovicin mukaan on epävarmaa, saisiko hyperloopin suunniteltu tekniikka tarvittavia turvallisuuslupia. Uusien liikennevälineiden on noudatettava hyvin tiukkoja turvallisuussäädöksiä, ennen kuin ne saavat toimintaluvan.

Kolmas ongelma-alue ovat kustannukset.

Koko hanketta sekä sen todellisia kustannuksia on Mladenovicin mukaan hyvin vaikea arvioida, sillä todellista, riittävän pitkää ja toimivaa hyperloopia ei ole vielä rakennettu.

”Tarvitaan noin 10 kilometrin mittainen testimalli, jotta voidaan puhua todellisesta hyperloopista. Vasta kun sitä on testattu, voimme alkaa arvioida kustannuksia ja hyötyjä.”

FS Linksin hallituksen puheenjohtajan Otto Hojarin mukaan Hyperloop One rakentaa Yhdysvaltojen Nevadaan neljän kilometrin mittaista testirataa. Ensi vuoden alussa siellä on tarkoitus päästä 1 200 kilometrin tuntinopeuteen. Jos kokeet onnistuvat, hyperloop ottaa ison askeleen kohti toteutumista ja sen todellisia kustannuksia on paljon helpompi arvioida.

Mladenovic vertaa hyperloopia yliäänilentokoneisiin. Niistä tunnetuin oli ranskalainen Concorde. Yliäänikoneiden odotettiin mullistavan lentoliikenteen juuri niiden nopeuden takia. Viimeinen kaupallinen yliäänilento tehtiin kuitenkin jo vuonna 2003.

Keskeinen ongelma oli, että yliäänilentokoneiden kustannukset arvioitiin aivan liian alakanttiin.

”Alun perin niiden arvioitiin maksavan kymmeniä miljardeja dollareita, mutta todellinen hinta oli kymmenkertainen, 100–150 miljardia.”

Kustannusten seurauksena menopaluu Atlantin yli Concordella maksoi noin 10 000 euroa. Konetta käyttivät käytännössä vain rikkaat julkkikset ja poliitikot.

Mladenovicin mukaan suunnitteilla olevien hyperloop-yhteyksien hinta tulee olemaan useita kymmeniä miljardeja. FS Linksin mukaan Helsingin ja Tukholman välisen yhteyden rakentaminen maksaa riskimarginaaleineenkin 19 miljardia euroa. Arvio nojaa tässäkin konsulttiyhtiö KPMG:n tekemään selvitykseen.

Elon Muskin visiossa hyperloop on osa kokonaan sähköllä pyörivää liikennejärjestelmää, jossa olemme päässeet eroon öljystä. Näin torjumme ilmastonmuutoksen ja parannamme samalla elämänlaatua. Toteutuskin onnistuu.

”Vannon, ei se ole kovin vaikeaa”, keksijä totesi CNN:n haastattelussa viime vuoden lopulla.

Mladenovicin mielestä hyperloopin kaltaisia suunnitelmia pitäisi kuitenkin lähestyä ihmisten tarpeista käsin.

”Lähtökohtana pitäisi olla, että uutta tekniikkaa tarvitaan, koska ihmiset tarvitsevat sitä. Lähtökohdan ei pitäisi olla, että tämä kuulostaa siistiltä, joten tehdään se. Piilaaksossa joskus katsotaan asioita tällä tavalla.”

Piilaaksosta on peräisin myös startup-henkinen ajatus jatkuvasta tuotekehittelystä. Mladenovicin mukaan se olisi tässä yhteydessä paitsi ongelmallista, jopa erittäin vaarallista. Startup-henki asettuisi ihmishenkiä vastaan.

”Piilaaksossa ajatellaan, että tehdään tuote ensin valmiiksi ja ratkotaan ongelmat myöhemmin. Mutta tässä puhutaan ihmishengistä ja valtavista kustannuksista.”

FS Linksin hallituksen puheenjohtaja Otto Hojar luottaa hyperloop-teknologiaan. Hänen mielestään on selvä syy sille, miksi ihmiset haluaisivat käyttää sitä.

”Monet kuluttajat haluavat nopeita, tehokkaita ja helposti saatavilla olevia liikenneyhteyksiä. Hyperloopilla ei tarvitse odotella aikatauluja. Se on myös hyvin energiatehokas tapa matkustaa.”

Turvallisuusriskejä Hojar ei hankkeessa näe – päinvastoin.

”Hyperloop tulee oleman turvallisempi kuin mikään muu liikennemuoto, esimerkiksi siksi, että putken sisällä on täysin kontrolloitu ympäristö ja järjestelmä on täysin tietokonekoneohjauksessa.”

Hojar on varma, että hyperloop toteutuu. Suomen ja Ruotsin sisäiset yhteydet ovat häneen mukaansa käytössä 8–10 vuoden kuluttua ja maiden välinen yhteys 12–15 vuoden päästä.

Totuutta hyperloopista on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida. Näyttäisi siltä, että hyperloop on ainakin periaatteessa mahdollista rakentaa. Jos turvallisuuskysymykset ratkaistaan ja toiminnalle löytyy kannattava liiketoimintamalli, jäljelle jää kuitenkin vielä yksi kysymys: onko hyperloopille kysyntää?

Unelmalle löytyy vertailukohta Shanghaista, Kiinasta. Shanghaissa kaupungin keskustan ja lentokentän välillä kulkee yli 500 kilometrin tuntivauhtiin pääsevä maglev-junayhteys. Siitä on tullut Mladenovicin mukaan turistikohde, jota paikalliset pitävät liian kalliina.

Mladenovic on varma siitä, että tarvitaan vielä paljon tutkimusta, ennen kuin hyperloopin voi julistaa joko mahdolliseksi tai mahdottomaksi toteuttaa. Siltikään ei ole varmaa, löytyykö kysyntää.

Hyperloopin piirroskuvia.
Hyperloopin piirroskuvia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat