Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni koululainen on vaarassa suojateillä

Myös pyöräilijöiden pitäisi pudottaa ajonopeuksia.

Kotimaa
 
Fakta

Koulut alkavat

 Rovaniemellä 9. elokuuta.

 Oulussa ja Jyväskylässä

10. elokuuta.

 Helsingissä, Tampereella, Porissa ja Kuopiossa

11. elokuuta.

 Vaasassa 15. elokuuta.

 Vantaalla ja Espoossa

16. elokuuta.

 Turussa 18. elokuuta.

Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koko maassa, kun koulut alkavat. Valvontaa kohdistetaan erityisesti suojateille ja koulujen läheisyyteen 17. elokuuta asti kestävän tehovalvontajakson aikana.

Helsingin poliisi pyytää koulujen alkamiseen liittyvästä liikennevalvonnan kohdistamisesta vinkkejä Facebookissa. Tähän mennessä toiveita valvontakohteista on tullut kymmeniä. Moni toivoo, että poliisi kohdistaisi valvontaa autoliikenteen lisäksi pyöräilijöihin.

”Panostamme valvonnassa ala-asteiden läheisyyteen”, sanoo komisario Heikki Kallio Helsingin poliisista.

Pienille koululaisille vaaranpaikkoja liikenteessä ovat erityisesti suojatiet. Alakoululainen jää helposti katveeseen eikä hän ole tottunut arvioimaan liikennetilanteita. Joskus taas autoilija on keskittänyt huomionsa liikenteen sijaan esimerkiksi kännykkään.

Usein suojateiden läheisyydessä ajetaan liian lujaa eikä aikaa reagoinnille jää riittävästi. Ajonopeuden pudottaminen ei ole tarpeen pelkästään autoilijoille, sillä myös pyöräilijöiden olisi hyvä pudottaa ajovauhtiaan ja lisätä valppauttaan.

”Se, etteivät autoilijat kunnioita suojateitä, on kulttuurikysymys. Esimerkiksi Tallinnassa ja Tukholmassa autoilijat kunnioittavat suojateitä täysin eri tavoin kuin Suomessa. Myös pyöräilijöiden on oltava varovaisia lähestyessään pyörätien ylittävää suojatietä”, Kallio sanoo.

Kouluaan aloittavien lasten liikenneturvallisuutta heikentää myös se, että lapsen huomio herpaantuu helposti ja kiinnittyy muualle kuin liikenteeseen. Saattajankin kanssa kulkeva pikkulapsi on altis vaaroille.

”Lapsi saattaa olla tarkkaamaton, jos hän ikään kuin luottaa liikaa edellä kulkevaan aikuiseen tai isosisarukseen”, Kallio kertoo.

Koulujen aloitus saa myös monet muut tahot kuin poliisin toimimaan, sillä kouluteitä turvaavat useat vapaaehtoiset ja järjestöt.

Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto kerää vapaaehtoisia aikuisia suojatiepäivystäjiksi. Helsingissä koulumatkoja turvaavat myös vapaaehtoiset Raitaritarit, jotka ovat pukeutuneet jääkiekkotuomarin paitoihin.

Vakuutusyhtiö Ifin YouGov Finlandilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan yhä useampi alakouluikäinen lapsi pelkää liikenteessä. Kyselyyn vastasi 265 alakouluikäistä lasta vanhempiensa avustuksella touko-kesäkuussa 2016.

Alakoululaisia pelottavat etenkin kovaa ajavat autot, rekat ja muut isot ajoneuvot, suojatien ylitykset sekä humalaiset aikuiset. Liikenteessä pelkäävien lasten määrä on kasvanut aiemmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat