Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaaliset ahdistelut lisääntyneet – uusi pikasakko jäänyt silti vähälle käytölle

”Yksinkertaisia ja selkeitä tapauksia ei ole tullut partioiden eteen”, Helsingin poliisin ylikomisario kertoo.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Rikoslakiin lisättiin pykälä seksuaalisesta ahdistelusta syyskuussa 2014.
Rikoslakiin lisättiin pykälä seksuaalisesta ahdistelusta syyskuussa 2014. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Rangaistuksena sakko tai enintään puoli vuotta vankeutta

 Seksuaalinen ahdistelu lisättiin rikoslakiin vuoden 2014 syyskuussa.

 Lakipykälän mukaan toisen henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavasta koskettelusta tuomitaan sakkoa tai enintään puoli vuotta vankeutta.

Helsingin poliisin uusi ohje seksuaaliseen ahdisteluun syyllistyneiden sakottamisesta on jäänyt varsin vähäiselle käytölle, vaikka poliisi on saanut aiempaa enemmän ilmoituksia ahdistelusta.

Poliisipartiot antoivat talven ja alkukesän välisenä aikana kuudet tai seitsemät sakot ahdistelusta, mutta keskikesällä sakkoja ei ole kirjoitettu yhtään, kertoo ylikomisario Jere Roimu.

Helsingin poliisilaitoksen uusi ohje tuli voimaan helmikuussa. Sen mukaan poliisi voi sakottaa selvissä tapauksissa ahdistelijoita heti paikan päällä.

Siten kaikkia tapauksia ei tarvitsisi tutkia raskaammassa esitutkintaprosessissa ja käsitellä käräjäoikeudessa, mutta tekijä saisi silti rangaistuksen.

Roimun mukaan epäillyt ahdistelutapaukset ovat olleet harvoin niin selviä, että poliisipartio voisi sakottaa ahdistelijaa heti paikan päällä.

Jos kyse on sana vastaan sana -tilanteesta, poliisi kirjaa Roimun mukaan tapauksesta tyypillisesti rikosilmoituksen eikä sakota heti. Sen sijaan jos tapaukselle on esimerkiksi silminnäkijöitä, poliisi voi kirjoittaa sakot.

”Yksinkertaisia ja selkeitä tapauksia ei ole tullut partioiden eteen”, Roimu sanoo keskikesän tilanteesta.

Ohjeen mukaan poliisi voi kirjoittaa 15–40 päiväsakon rangaistuksen heti tapahtumapaikalla, jos kyse on esimerkiksi suutelemisesta, takapuolesta puristelusta tai käden laittamisesta reidelle.

Edellytyksenä on, että uhri vaatii tekijälle rangaistusta. Jos ahdistelusta epäilty henkilö vastustaa sakkoa, asia voidaan viedä tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Ensimmäisen sakon poliisi antoi eräälle miehelle naisen takapuolen puristamisesta uimahallissa helmikuun lopussa.

Vaikka poliisipartiot eivät ole kirjoittaneet ahdistelusta sakkoja viime kuukausina, helmikuinen sakotusohje on edelleen voimassa.

”Ohjeet eivät ole muuttuneet. Niillä mennään edelleen”, Roimu sanoo.

Poliisi on kirjannut tänä vuonna selvästi aiempaa enemmän ilmoituksia seksuaalisesta ahdistelusta niin Helsingissä kuin koko Suomessa.

Helsingin poliisin tietoon tuli tammi–kesäkuussa 71 epäiltyä ahdistelutapausta. Viime vuoden vastaavana aikana tapauksia oli 18.

Koko maassa poliisi kirjasti ensimmäisellä vuosipuoliskolla 258 ilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta. Se on 155 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat