Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulli huutokauppaa jälleen rajalle hylättyjä autoja – ”Harrastajan näkökulmasta Sallan-huutokauppa oli kiintoisampi”

Raja-Joosepin rajavartioasemalla huutokaupataan syyskuussa 36 turvapaikanhakijoiden rajalla hylkäämää ajoneuvoa.

Kotimaa
 
Janne Järvinen / HS
Turvapaikanhakijoiden itärajan yli tuomia autoja väliaikaisella säilytyspaikalla Sallassa huhtikuun alussa.
Turvapaikanhakijoiden itärajan yli tuomia autoja väliaikaisella säilytyspaikalla Sallassa huhtikuun alussa. Kuva: Janne Järvinen / HS

Tulli huutokauppaa jälleen turvapaikanhakijoiden itärajalle hylkäämiä autoja. Tällä kertaa huutokauppaluettelossa on kaikkiaan 36 ajoneuvoa. Niistä 21 on Ladoja ja 6 Volgia. Huutokauppapaikkana toimii Raja-Joosepin rajavartioasema Inarissa.

Huutokauppa järjestetään 3. syyskuuta.

Huutokauppa on kohteiden määrässä mitattuna selvästi pienempi tapahtuma kuin heinäkuussa runsaasti mediahuomiota ja satoja kävijöitä houkutellut itäautojen Sallan-huutokauppa. Tuolloin huudettavana oli 128 kohdetta. Huutokauppa keräsi noin 23 000 euroa myyntituloa.

Houkuttelevia kohteita näyttäisi nyt olevan tarjolla Sallan-huutokauppaa vähemmän. Harrastajia kiinnostavat perinteisesti vanhat, pyörälamppuiset – etenkin tuplalampuilla varustetut – Ladat, joita on tällä kertaa kuitenkin myynnissä vain yksi: keltainen 1300-tyypin Lada.

”Sekin on todennäköisesti näitä uudempia malleja, joita tehtiin 2000-luvun puolelle saakka Venäjällä vanhan Neuvostoliiton alueelle”, sanoo Lada-kerhon puheenjohtaja Jarno Pajari.

”Harrastajan näkökulmasta Sallan-huutokauppa oli kiintoisampi. Siellä oli esimerkiksi myytävänä vanhempaa volgaa. Tästä satsista en usko, että olisi mahdollista saada yhtään autoa Suomessa rekisteriin. Mutta hankala sanoa, kun ei ole vuosilukuja.”

Autoja alkoi kertyä Sallan ja Raja-Joosepin rajavartioasemille sen jälkeen, kun rajan ylittäminen polkupyörällä kiellettiin viime joulukuussa. Aiemmin turvapaikanhakijoita oli saapunut Suomen polkupyörillä.

Ensimmäiset turvapaikanhakijoiden autot jäivät rajanylityspaikalle joulun ja uudenvuoden välillä, kertoo Tornion tullin päällikkö Juha Heikkilä. Viimeiset jäivät rajalle helmikuun lopussa.

”Seuraavaa huutokauppaa ei ole tiedossa, sillä loput turvapaikanhakijoiden autot ovat Rajavartiolaitoksen rikostutkinnassa, ja tuomioistuinkäsittelyt on kesken”, Heikkilä sanoo.

Tulli huutokauppaa käytöstä poistamaansa ja valtiolle tuomittua tavaraa eri puolilla Suomea muutaman kerran vuodessa.

Tulli muistuttaa, ettei se vastaa myytävien autojen kunnosta tai ilmoitettujen tietojen, kuten mittarilukeman tai vuosimallin, oikeellisuudesta.

Huudettuun hintaan lisätään 24 prosenttia arvonlisäveroa. Tulli huomauttaa myös, ettei ajoneuvoa saa käyttää liikenteessä tai merkitä rekisteriin ennen autoveron maksamista.

Huutokauppaamatta jääneet ajoneuvot jäävät valtiolle ja ne hävitetään.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat