Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiosihteeri Hetemäki: ”Suomalaisten pitää hyväksyä palkkaerojen kasvu, jotta työllisyys paranisi”

Valtiovarainministeriö (VM) aloittaa tänään keskiviikkona ensi vuoden budjetin kasauksen poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Valtiosihteeri Martti Hetemäki kehottaa kaikkia valmistautumaan myös ikäviin päätöksiin.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
”Joko laitetaan työllisyys kuntoon, tai tehdään lisää sopeutustoimia tai luovutaan velkaantumisen taittamisesta”, määrittää valtiosihteeri Martti Hetemäki talouden tilannekuvan.
”Joko laitetaan työllisyys kuntoon, tai tehdään lisää sopeutustoimia tai luovutaan velkaantumisen taittamisesta”, määrittää valtiosihteeri Martti Hetemäki talouden tilannekuvan. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Budjettikäsittely alkaa tänään

  Valtiovarainministeriö aloittaa tänään Espoon Moisniemessä oman

kaksipäiväisen riihensä.

  Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johdolla valmisteltava budjettiehdotus julkistetaan perjantaina 12.8. kokonaan netissä.

  Valtiovarainministeriö neuvottelee ehdotuksesta eri ministeriöiden kanssa 17.–18. elokuuta.

  Koko hallituksen budjettiriihi järjestetään Kesärannassa 31.8. ja 1.9.

Valtiovarainministeriö (VM) aloittaa tänään keskiviikkona ensi vuoden budjetin kasauksen poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa.

VM:n valtiosihteeri Martti Hetemäki, 59, kehottaa kaikkia valmistautumaan myös ikäviin päätöksiin. Uusia työpaikkoja ei ole syntynyt alkuunkaan toivotulla tavalla, rahat ovat niukassa ja maailmalta vyöryy huonoja uutisia.

”Tilanne on paljon pahempi kuin yleisesti ajatellaan. Meillä on pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, sen etuudet ja palvelut, mutta työllisyysaste on eteläeurooppalainen”, Hetemäki tiivistää.

”Työttömiä työnhakijoita on 350 000. Työttömyys on noussut erityisesti 2010-luvulla ja työttömyys on pitkittynyt. Meillä on jopa 105 000 nuorta, siis 20–29-vuotiasta kokonaan vailla työtä tai opiskelupaikkaa.”

Aloitetaan silti hyvillä uutisilla:

”Meillä on valinnan mahdollisuus. Ihan hyvin voimme pärjätä ja on perusteltua olla optimisti.”

”Ja ratkaisut ovat omissa käsissämme. Kaikki keskeiset poliitikot ja työmarkkinajohtajat tietävät ongelmien vakavuuden, ymmärtävät ne ja ovat vastuullisia”, Hetemäki jatkaa.

Ja sitten huonot uutiset.

”Jos ei kyetä ratkaisuihin, joilla työllisyysaste nousee, joudutaan sopeuttamaan lisää: jatkamaan leikkauksia tai korottamaan veroja. Tai sitten luovutaan tavoitteesta taittaa velkaantuminen.”

Hetemäki muistuttaa, että koko hyvinvointiyhteiskunta perustuu siihen, että työikäisistä riittävän moni käy töissä. Nyt ei käy. Työllisyysaste on vain 68,5 prosenttia. Tavoite on 72 prosenttia, jotta velkaantuminen pysähtyisi.

”Tarvitsemme 120 000 uutta työpaikkaa. Aikaa on vuoteen 2019”, Hetemäki linjaa.

Enteellistä tilanteen vakavuudesta on ehkä sekin, että valtiovarainministeriössä Hetemäen kerroksen aulaan sijoitettu kahviautomaatti on maksullinen. Se vaatii toimiakseen 20 sentin kolikon.

Hetemäki uskoo, että valtaosa ymmärtää talouden nykytilan.

”Kyllä tavallinen valveutunut ihminen tajuaa, että kun väestö vanhenee, eikä riittävän moni työikäinen käy töissä, niin rahat loppuvat.”

”Työllisyysasteemme on ainakin viisi prosenttiyksikköä matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Meillä on rahoittajia liian vähän rahoitettaviin nähden.”

Hetemäen mukaan Ruotsissa ja Tanskassa työllisyysaste on pysynyt korkealla osin siksi, että palkka- ja tuloerot ovat kasvaneet kummassakin viime vuosina paljon.

Suomalaistenkin pitää hänen mukaansa hyväksyä palkkaerojen kasvu, jotta työllisyys paranisi.

Se tarkoittaa enemmän matalapalkkaisia töitä, joka on myös maailman trendi. Moni työpaikka on jyräytynyt globalisaation ja teknologian alle.

”Toki muutakin tarvitaan. Pitää ottaa oppia kuitenkin muista Pohjoismaista, koska niissä työllisyysaste on niin paljon korkeampi.”

”Vain kyllin korkealla työllisyysasteella voimme maksaa palvelut ja kaikki tulonsiirrot, jotka ovat tärkeitä tuloerojen kaventamiseksi.”

Hetemäki painottaa, että Suomi voi vaikuttaa työllisyysasteeseen pitkälti omilla päätöksillään.

”Eihän ole työttömien vika, että työ ei kannata. Turha tässä on syyllistää ketään. Pitää olla järjestelmät, joilla työnteko kannattaa ja pitää myös puuttua syihin, joiden vuoksi työttömyys pitkittyy.”

”Toimenpiteiden pitää olla kuitenkin oikeassa suhteessa ongelman vakavuuteen ja tavoitteen vaativuuteen nähden. Hyvinvointiyhteiskunta seisoo tai kaatuu työllisyysasteen mukana.”

Talouden pohjan pitää kestää myös yllätykset, brexitit ja eurokriisit.

”Taloutta täytyy hoitaa niin, että vaikka tulee vastoinkäymisiä, pystymme rahoittamaan luvatut eläkkeet, palvelut ja etuudet sekä huolehtimaan väliinputoajista.”

VM:n budjettiesityksen yksityiskohdista ei Hetemäki sano mitään, vaan jättää sen poliitikkojen heiniksi.

”Ei ole olemassa mitään salattua uutta tietoa. Faktat ovat koruttomat. Keskeistä ovat työllisyysaste, julkisen talouden tila ja velkaantumiskehitys sekä väestön ikääntyminen.”

Työllisyyspakettia ei VM:n esitykseen sisälly. Jo keväällä sovittiin, että siitä päätetään vasta varsinaisessa budjettiriihessä.

Elvytystä vaativille ei Hetemäki lämpene.

”Finanssipolitiikka on hyvässä asennossa. Se ei ole kiristävää, vaan neutraalia.”

”Sitä paitsi valtio tukee nyt esimerkiksi asuntorakentamista ja muita investointeja ennätyssuurilla valtiontakauksilla. Ne eivät vaan näy valtion menoissa tai finanssipolitiikan mittareissa.

Hetemäki kavahtaa myös vaateita tinkiä velkaantumistavoitteesta.

”Silloin lähdetään tielle, jossa emme pysty enää lunastamaan eläke- ja palvelulupauksia.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat