Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akava: Liian moni uusi ylioppilas jää vaille opiskelupaikkaa

Akavan mukaan opintoalaa pitäisi voida vaihtaa paljon nykyistä joustavammin, jotta opintoalan vaihtajat eivät veisi tuoreiden ylioppilaiden paikkoja.

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Heti lukion jälkeen opiskelupaikan saaneiden osuus on laskenut.
Heti lukion jälkeen opiskelupaikan saaneiden osuus on laskenut. Kuva: Tapio Vanhatalo
Fakta

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

1 Jos et saanut opiskelupaikkaa, voit vielä hakea korkeakoulujen yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Lisähaussa paikkoja on tarjolla lähinnä ammattikorkeakouluissa. Lisätietoja on osoitteessa Opintopolku.fi.

2 Myös ammatillisen koulutuksen vapaiksi jääneitä paikkoja voi hakea lisähaussa.

3 Korkeakoulujen syksyn yhteishaun hakuaika on 7.–21.9.

4 Avoimessa yliopistossa ympäri Suomen kuka tahansa voi valmentautua pääsykokeisiin tai suorittaa tutkintoja. Avoimet yliopisto-opinnot ovat maksullisia, ja oikeus opintojen suorittamiseen on määräaikainen. Opiskelijat valitaan opintoihin yleensä ilmoittautumisjärjestyksessä.

5 Valmiuksia jatko-opintoihin voi parantaa esimerkiksi hakeutumalla kansanopistoon. Myös ulkomailta löytyy yliopistoja ja korkeakouluja, joihin voi hakea syksylläkin.

Liian moni tuore ylioppilas jää vaille haluamaansa opiskelupaikkaa, sanoo korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava.

Opetushallituksen mukaan uusista ylioppilaista vain 37 prosenttia on päässyt tänä syksynä jatkamaan opiskelua joko ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, järjestö huomauttaa.

Jatkokoulutukseen haki keväällä 22 405 uutta ylioppilasta. Opiskelupaikan sai reilut 8 000.

”Nuorten olisi päästävä opiskelemaan nopeasti, sillä tiedetään, että välivuosien kertyessä kynnys kouluttautumiseen kasvaa. Suoraan lukion imussa tulleilla kynnys lukea pääsykokeisiin on vielä matala”, sanoo Akavan koulutuspoliittinen asiantuntija Ida Mielityinen.

Akavan mukaan heti lukion jälkeen opiskelupaikan saaneiden osuus on laskenut jo ainakin vuodesta 2008 alkaen.

”Tilastokeskuksen tietojen mukaan tällöin 40 prosenttia ylioppilaista aloitti jatko-opinnot seuraavana syksynä. Vuoteen 2014 mennessä osuus laski 33 prosenttiin”, järjestön tutkija Joonas Miettinen kertoo.

Jatko-opinnot aloittaneiden naisten osuus on laskenut hieman enemmän kuin miesten.

Akavan mielestä ylioppilaille tulisi tarjota esimerkiksi avoimen yliopiston opintoja nykyistä houkuttelevammin, koska ne saattavat opintopolkua alkuun.

”Erityisesti yliopistoissa pitäisi olla nykyistä laajemmin mahdollisuus aloittaa opinnot kaksi kertaa vuodessa”, Mielityinen painottaa.

Tuoreiden ylioppilaiden opiskelupaikkoja vievät Akavan mukaan muun muassa jo aiemmin opiskelupaikan saaneet. Yli puolet paikoista erityisesti yliopistoissa, mutta myös ammattikorkeakouluissa, menevät niille, joilla on jo tutkintoon johtava paikka tai tutkinto, huomauttaa Mielityinen.

Akavan mukaan opintoalaa pitäisikin voida vaihtaa paljon nykyistä joustavammin. Tämä vähentäisi painetta tutkintoon johtavan koulutuksen päässä.

”Meillä on hirvittävä määrä opiskelijoita, jotka vaihtavat hyvinkin lähellä olevalle koulutusalalle ja joutuvat käymään valintaprosessin läpi, koska järkeviä siirtoväyliä ei ole. Tilannetta parantaisi, jos avoimessa yliopistossa tai yliopistoissa olisi tarjolla erikoistumiskoulutuksia.”

Akavan mukaan heikentynyt tilanne jatkaa opintoja nopeasti näkyy jo työelämässä olevien koulutustasossa. Työvoimatutkimuksen mukaan 30-vuotiaista työvoimaan kuuluvista seitsemän prosenttia ei ole suorittanut lukion jälkeen tutkintoa. Lisäksi 30-vuotiaasta työvoimasta 12 prosenttia on suorittanut vain peruskoulun.

”Viidennes 30-vuotiaasta työvoimasta tarvitsee ehdottomasti lisäkoulutusta, kun se on nykyään tarpeen korkeakoulutuksen saaneillekin. Ammatillisen koulutuksen leikkaaminen 190 miljoonalla eurolla heikentää heidän mahdollisuuttaan lisäkoulutukseen vielä entisestään”, Mielityinen huomauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat