Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdistysrekisterissä suursiivous – 40 000 yhdistystä vaarassa kadota

Patentti- ja rekisterihallitus siivoaa yhdistysrekisteristä pois yhdistyksiä, joiden toiminnasta se ei ole kuullut aikoihin.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on poistamassa ylläpitämästään yhdistysrekisteristä yhdistyksiä, joiden se katsoo lopettaneen toimintansa. Poisto uhkaa noin 40 000 yhdistystä eri puolilta Suomea. Määrä on merkittävä, sillä rekisterissä on yhteensä noin 135 000 yhdistystä.

Vaarassa olevat yhdistykset eivät ole tehneet ilmoitusta yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen. Jos yhdistys haluaa pysyä rekisterissä, sen tulee tehdä viimeistään ensi vuoden tammikuun 12. päivään mennessä ilmoitus PRH:lle. Jos ilmoitusta ei kehotuksesta huolimatta tule, yhdistys poistuu rekisteristä tammikuun 2017 aikana.

Poistoaikeen taustalla on heinäkuussa 2016 voimaan tullut yhdistyslaki, jonka tavoitteena on lisätä yhdistysrekisterin ajantasaisuutta ja mahdollistaa toimimattomien yhdistysten poistaminen.

Yhdistys voi toimia joko rekisteröimättömänä tai rekisteröitynä. Kun yhdistys merkitään yhdistysrekisteriin, siitä tulee kuitenkin itsenäinen oikeushenkilö ja se saa oikeuskelpoisuuden. Tällöin se voi esimerkiksi tehdä sopimuksia ja kauppoja tai omistaa kiinteää omaisuutta.

Suomessa on lisäksi myös laissa tai asetuksessa erikseen määriteltyjä yhdistyksiä, kuten Suomen Punainen Risti.

PRH:n lista poistouhan alla olevista yhdistyksistä on luettavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat