Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan Maria Kaisa Aula ei hae Kelan pääjohtajaksi – ”puoluemandaateista syytä luopua”

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Maria Kaisa Aula Helsingissä viime tammikuussa.
Maria Kaisa Aula Helsingissä viime tammikuussa. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula (kesk) ilmoittaa, ettei ole käytettävissä Kelan pääjohtajaksi. Helsingin Sanomissa kerrottiin 4. elokuuta, että Aula on vahvin ehdokas Kelan johtoon. Keskustalähteiden mukaan Aulan valinta oli käytännössä varma, vaikka hakuaika tehtävään ei ole vielä edes alkanut.

Nykyinen pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk) jää eläkkeelle loppuvuodesta.

”En kuitenkaan aio hakea Kelan pääjohtajan tehtävää. Olen tämän myös Keskustan johdolle ilmoittanut sen jälkeen kun asiasta ryhdyttiin lehdissä spekuloimaan”, Aula kirjoittaa keskiviikkona tiedotteessaan.

Aula perustelee asiaa sillä, että poliittisista virkanimityksistä pitäisi luopua.

”Olen aiemmissa tehtävissäni toiminut koko ajan siihen suuntaan, että poliittisin mandaatein valituista johtajista eduskunnan hallinnassa olevissa yhteisöissä luovutaan”, Aula kirjoittaa.

Hän viittaa tällä siihen, että muun muassa Yleisradion hallituksessa ja hallintoneuvostossa ajoi linjaa, jonka mukaan Ylen johtajat pitää valita ammatillisin perustein, ei puoluekannan pohjalta.

”Yleisradiossa pitkä projektimme tuli päätökseen, kun Lauri Kivinen valittiin toimitusjohtajaksi puhtaasti ammatillisin perustein. 1990-luvun alussa talossa oli vielä puolenkymmentä poliittisin mandaatein valittua johtajaa”, Aula kirjoittaa.

Kelan pääjohtajan paikka on ollut historiallisesti keskustan mandaatti. Kelan on pääjohtaja on jo 62 vuotta ollut maalaisliitosta ja keskustasta.

”En pidä mitenkään johdonmukaisena, että olisin ehdokkaana prosessissa, jossa Kelan pääjohtaja valitaan puoluemandaatin perusteella. Myös Kelassa puolueille mandatoiduista johtajanpaikoista tulisi luopua”, Aula kirjoittaa.

Hänen mukaansa puolueiden tulisi yhteisesti sitoutua Kelan koko johtajiston valintojen uudistamiseen. Kelan johtajistossa on nykyisellään pääjohtajan lisäksi myös kokoomuksen ja Sdp:n mandaattipaikat.

Aula haluaisi, että Kelassa luovuttaisiin kokonaan kaikista poliittisista mandaattipaikoista.

”Keskusta toteuttaisi tässä ajassa parhaiten omaa perusturvaa puolustavaa ideologiaansa avaamalla muiden puolueiden kanssa keskustelun Kansaneläkelaitoksen johtamisesta ilman ennalta määrättyjä puolueiden mandaattipaikkoja. Tämä olisi tehtävä nopeasti, koska pääjohtajan paikka on jo julistettu haettavaksi.”

Aulan mukaan jatkossa suora poliittinen vaikuttaminen ja ”omistajaohjaus” olisi keskitettävä Kelan hallitukseen ja valtuutettuihin.

Aula kertoo, että tämä ei tarkoita sitä, että esimerkiksi Yleen aiemmin poliittisin perustein valitut johtajat olisivat olleet huonoja. ”Yhtiöön valikoitua monia todella kauaskatseisia ja osaavia johtajia. En myöskään tarkoita sitä, etteikö ymmärrystä politiikasta ja päätöksenteosta tarvittaisi YLE:ssä ja KELA:ssakin. Hyvä johtaja osaa pitää yhteydet omistajaan eli eduskuntaan kunnossa.”

Hän kehuu myös Kelan nykyisen pääjohtajan Liisa Hyssälän työtä.

Aulan mukaan poliittisesti ennaltamäärätty johtajien valinta haittasi kuitenkin Yleisradion mainetta ja rajasi johtajien toimintamahdollisuuksia.

”Tieto poliittisesti ’läänitetystä’ prosessista toki vaikuttaa myös siihen, ketkä tehtäviä ylipäätään hakevat. Julkisesti myrkyisät poliittiset valintaprosessit ovat myös hakijoille raskaita.”

Aulan mukaan jäsenkirjaperusteiset johtajavalinnat haittaavat myös politiikan ja poliitikkojen mainetta kansalaisten silmissä.

Lisäksi Aula perustelee kieltäytymistään henkilökohtaisilla syillä.

”Perheellämme on hyvä elämä Viitasaarella ja haluan olla lähellä puolisoani ja lapsiani. Muutto työviikoiksi Helsinkiin merkitsi isoa lovea elämänlaatuun ja arkea erossa perheestä. Sitä hintaa en ole halukas maksamaan.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat