Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikymppisen Muikku-tutkimusaluksen viimeinen matka katkesi teknisiin ongelmiin

Tutkimusalus Muikku laskettiin vesille Rauman telakalta vuonna 1966. Tiistaina sen viimeinen tutkimusmatka loppui ennen aikojaan.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Terhi Ylimäinen
Merentutkimusalus Muikku Helsingissä vuonna 2013. Kannella Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.
Merentutkimusalus Muikku Helsingissä vuonna 2013. Kannella Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila. Kuva: Terhi Ylimäinen

Tutkimusalus Muikun viimeinen tutkimusmatka jäi kesken, kun tekniset ongelmat yllättivät sen merellä tämän viikon tiistaina.

Alus on ollut vuodesta 2010 lähtien Suomen ympäristökeskuksen (Syke) hallinnassa. Syken tiedotteen mukaan Muikku lähti maanantaina vuotuiselle Saaristomeren ja Suomenlahden näytteenottomatkalleen Turusta.

Tiistaina matka katkesi ennen aikojaan. Heti näytteidenoton alettua aluksella ilmeni teknisiä ongelmia, jotka liittyvät sen tutkimuslaitteiston toimivuuteen ja merikelpoisuuteen.

Tiedotteessa sanotaan, että värikkään menneisyyden omaava alus oli viimeisellä tutkimusmatkallaan ja poistetaan nyt käytöstä.

Syken verkkosivujen mukaan 27,7-metristä alusta on voitu ajaa noin neljän hengen miehistöllä riippuen siitä, seilataanko merellä vai järvellä. Muikulla on useita veden ominaisuuksia mittaavia laitteita, joista on saatu tietoa aluksen liikkuessa, sekä näytteenottovarustus.

Uransa aikana sitä on käytetty ainakin biologiseen, fysikaaliseen, kemialliseen ja merigeologiseen tutkimukseen.

Alus laskettiin vesille vuonna 1966 Särkkä-nimisenä, ja se toimi luotausaluksena Merenkulkulaitoksen alaisuudessa. Muikuksi alus kastettiin vuonna 1989, kun se siirtyi Mikkelin vesi- ja ympäristöpiirille.

Oikaisu 10.8.2016 kello 16:28: Otsikkoon on korjattu Muikun ikä. Muikku on 50-vuotias, ei 40 kuten otsikossa ensin kerrottiin.

Seppo Sirkka
Merentutkimusalus Muikku Suomenlahdella vuonna 1999.
Merentutkimusalus Muikku Suomenlahdella vuonna 1999.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat