Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiovarainministeri Orpo: Budjettia tehdään mollivoittoisessa sävyssä

”Talous- ja työllisyyskehitys ei ole vastannut niitä odotuksia, joiden varaan hallitusohjelma tehtiin”

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) antoi lausunnon budjettiriihestä Espoossa Moisniemessä keskiviikkona. Budjettia tehdään hyvin tiukoissa raameissa, hän kertoi.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) antoi lausunnon budjettiriihestä Espoossa Moisniemessä keskiviikkona. Budjettia tehdään hyvin tiukoissa raameissa, hän kertoi. Kuva: Mika Ranta / HS

Ensi vuoden budjettia valmistellaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan ”mollivoittoisessa sävyssä”.

”Kun katsotaan maailmalle, niin sieltä ole näkyvissä apua Suomen talouskasvulle”, Orpo sanoi keskiviikkona iltapäivällä Espoon Moisniemessä. Vaikka ulkoiseen apuun ei voi luottaa, Orpon mukaan kotimaisessa kysynnässä on silti positiivisia merkkejä. Työtuntien määrä on kasvanut. Rakennusala vetää hyvin.

”Se ei kuitenkaan riitä. Siksi budjettia tehdään hyvin tiukoissa raameissa”, Orpo sanoi.

Valtiovarainministeriö aloitti keskiviikkoaamuna oman sisäisen budjettiriihensä, jossa ministeri käy ministeriön virkamiesjohdon kanssa läpi ministeriön budjettiesitystä. Lounastauolla Orpo kommentoi neuvotteluiden edistymistä ja oli hyvin niukkasanainen.

Valtiovarainministeriön sisäinen riihi jatkuu vielä torstaina.

Ensi viikolla valtiovarainministeriö käy kahdenkeskisiä neuvotteluita eri ministeriöiden kanssa. Varsinainen koko hallituksen budjettiriihi on elokuun lopussa. Siellä hallitus myös sopii työllisyys- ja kasvupakettinsa sisällöstä.

Orpon mukaan talous- ja työllisyyskehitys ei ole vastannut niitä odotuksia, joiden varaan hallitusohjelma reilu vuosi sitten rakennettiin.

”Siksi nyt tarvitaan määrätietoisia toimia työllisyystilanteen parantamiseksi”, hän sanoi.

Erityisen suurena ongelmana Orpo korosti pitkäaikaistyöttömyyttä, jonka helpottamiseksi hallituksen tulee ensi vuoden budjetissa löytää keinoja.

Orpo toisi jälleen varoituksen, että mikäli työllisyystilannetta ei saada parannettua, hallitus joutuu tekemään lisäleikkauksia ensi kevään kehysriihessä.

”Sitä en halua. Se on pois hyvinvointipalveluista”, Orpo sanoi.

Yksityiskohtia Orpo ei valtiovarainministeriön esityksestä suostunut tämän enempää kertomaan.

Hallitus aikoo kilpailukykysopimuksen mukaisesti keventää ensi vuonna ansiotuloveroitusta 415 miljoonalla eurolla. Kevennys saattaa nousta 515 miljoonaan, jos sopimuksen kattavuus nousee 90 prosenttiin. Orpo ei halunnut vielä määritellä, miten kevennykset rahoitetaan.

”Itse uskon myös verotuksen dynamiikkaan. Jos laskemme työn verotusta, se tuo kasvavan ostovoiman myötä lisää tuloja. Ja kannustaa ottamaan työtä vastaan eli pienentää verokiilaa. Veronalennuksilla on siis itse itseään rahoittavia vaikutuksia”, Orpo sanoi.

Veronkevennykset tulevat kaikille tuloluokille, painottaen pieni- ja keskituloisia.

Valtiovarainministeriö ennusti suhdannekatsauksessaan kesäkuussa 1,4 prosentin talouskasvua tälle vuodelle. Ensi vuodelle se povasi prosentin kasvua. Seuraava ennuste julkaistaan elokuun lopun budjettiriihen aikaan.

Orpo kertoi, että ei tiedä uuden ennusteen lukuja.

”Yleinen tunnelma on kuitenkin sellainen, että tuskin se ennuste ainakaan niistä kesäkuun luvuista nousee. Meitä ympäröivä tilanne on sellainen, että tuskin ulkomailta saadaan apua Suomen talouskasvuun.”

Mikko Stig
Orpo pitää erityisen suurena ongelmana pitkäaikaistyöttömyyttä.
Orpo pitää erityisen suurena ongelmana pitkäaikaistyöttömyyttä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat