Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilaat nakkaavat paketteja taivaalta ensi viikolla Kouvolassa – Harjoitukseen liittyen taivaalla saattaa näkyä myös kirkkaita valoilmiöitä

Tukilentolaivueen oma suurharjoitus alkaa maanantaina Kaakkois-Suomessa.

Kotimaa
 
Kari Lähdesmäki Ilmavoimat
Tukilentolaivueen Casa-kuljetuskoneet osallistuvat Sora 2016 -harjoitukseen.
Tukilentolaivueen Casa-kuljetuskoneet osallistuvat Sora 2016 -harjoitukseen. Kuva: Kari Lähdesmäki Ilmavoimat

Satakunnan lennoston Tukilentolaivue järjestää ensi viikolla Kaakkois-Suomessa Sora 2016 -lentotoimintaharjoituksen. Kyseessä on normaalisti Pirkkalasta käsin toimivan laivueen pääsotaharjoitus.

Harjoituksen keskuksena on Utti, josta käsin koneet lentävät lähinnä Selänpään ja Immolan lentokentille.

Tukilentolaivueeseen kuuluu yhteys- ja kuljetuskoneita. Pääkalustona ovat kaksimoottoriset taktiset Casa-kuljetuskoneet ja pienemmät yksimoottoriset Pilatus-yhteyskoneet.

Harjoitukseen osallistuu kaksi Casa-konetta, kolme Pilatusta ja kaksi Maavoimien NH90-kuljetushelikopteria. Lisäksi mukana on Karjalan lennoston Hornet-hävittäjiä.

”Sora on Tukilentolaivueen oma laivueharjoitus, joka on vuosien saatossa laajentunut eri yhteistoimintatahojen kanssa. Teemme yhteistoimintaa Hävittäjälentolaivue 31:n ja Utin jääkärirykmentin kanssa”, kertoo Tukilentolaivueen komentaja, everstiluutnantti Markus Leivo.

”Pyrimme harjoittelemaan meidän resursseillamme mahdollisimman isolla volyymillä. Harjoituksen nimi kertoo paljon mitä harjoitellaan”, Leivo sanoo.

Lentotoiminta pehmeältä pohjalta ja päällystämättömiltä kentiltä ei ole lentäjille normaalia rutiinia. Niitä varten on järjestettävä omaa koulutusta ja taitoa ylläpitävää harjoitusta.

”Harjoitus on alun perin järjestetty pelkästään Immolassa. Casa-kalustolla on harjoiteltu lähestymisiä ja laskuja Immolan kentän päällystämättömälle kiitotielle. Se on edelleen kantava teema, mutta olemme tuoneet mukaan muitakin elementtejä, kuten henkilö- ja materiaalipudotuksia.”

Henkilöpudotuksiin laskuvarjolla osallistuu Utin jääkärirykmentin kantahenkilökuntaa, ja ne tapahtuvat Kuopion suunnalla. Materiaalipudotuksia harjoitellaan Utin ympäristössä.

”Meille ei ole vielä luotu isoa materiaalinpudotuskykyä, mutta pienmateriaalia voimme pudottaa”, Leivo sanoo.

”Esimerkiksi talviolosuhteissa voisimme pudottaa maastoon suksipaketteja. Nyt teemme harjoituspaketteja, joita pudottelemme. Tavoitteena on mahdollisimman tarkasti pudottaa pienmateriaali siihen kohteeseen, mihin on tarkoitus.”

Paketit pudotetaan maastoon laskuvarjolla.

”Paketit ovat kiinni koneen järjestelmissä pakkolaukaisunarulla. Kun ne nakataan ovesta ulos, niin pakkolaukaisunaru vetää varjon auki.”

Sora 2016 -harjoitus alkaa maanantaina ja päättyy perjantaina. Lentotoiminta tapahtuu päivisin kello 7–22.

Harjoitukseen liittyen koneet lentävät myös matalalla. Taivaalla saattaa näkyä myös kirkkaita valoilmiöitä, jotka johtuvat koneiden omasuojajärjestelmien laukaisemista soihduista.

Oikaisu 10.8. kello 18:40: Tukilentolaivueen kotitukikohta on Pirkkala, ei Tikkakoski.

Kari Lähdesmäki Ilmavoimat
Tukilentolaivueen Casa-kuljetuskoneet osallistuvat Sora 2016 -harjoitukseen.
Tukilentolaivueen Casa-kuljetuskoneet osallistuvat Sora 2016 -harjoitukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat