Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pokémon Go -peli askarruttaa kouluja – ”Pitää olla hereillä, ettei mitään vaaratilanteita tule”

Koululaisten keskuudessa suosittu Pokémon Go -peli on saanut monet koulut miettimään, pitäisikö kännykän käytön sääntöjä päivittää.

Kotimaa
 
Muuttaako Pokémon Go koulujen kännykkäsääntöjä
Muuttaako Pokémon Go koulujen kännykkäsääntöjä
Uuden mobiilipelin, Pokémon Go:n, suosio koululaisten keskuudessa mietityttää syyslukukauden alussa koulujen opettajia ja rehtoreita. Joudutaanko kännykkäsääntöjä muokkaamaan uusiksi?

Suosittu mobiilipeli Pokémon Go on saanut monet koulut miettimään, pitäisikö lasten ja nuorten kännykän käytön sääntöjä päivittää. Opetushallituksen lakimies Laura Francke sanoo, että kouluissa ollaan tänä syksynä aivan uudenlaisen ilmiön edessä.

”Asiaa kyllä mietitään nyt, kun peli on saanut niin suuren suosion. Erityisesti turvallisuusnäkökulmaa varmasti pohditaan – etenkin, jos koulun vieressä on vilkasliikenteisiä katuja”, Francke toteaa.

Näin on esimerkiksi Helsingin Oulunkylän yhteiskoulussa, jossa koulutyö alkaa huomenna torstaina.

”Olen ajatellut, pitäisikö tarkistaa koulun alue, että kuinka monta Pokestoppia täällä oikein on”, rehtori Mirva Lindström kertoo.

Lindström ei usko, että koulun sääntöjä täytyisi olennaisesti tarkentaa pelin takia. Kännykän käyttö Oulunkylän koulussa ei ole sallittua tuntien aikana ilman opettajan lupaa, kuten ei monessa muussakaan koulussa. Välitunneilla käyttöä ei ole rajoitettu. Myös Pokémonia saa siis pelata, mutta koulualueelta poistuminen on yläkoululaisilta kielletty.

”Tähän sääntöön ei pelin takia tehdä poikkeuksia. Lukiolaisethan saavat liikkua vapaasti.”

Lindströmin mukaan peliä saatetaan pelata esimerkiksi liikuntatunneille siirryttäessä. Näissä tilanteissa oppilaita pitää ohjeistaa olemaan erityisen varovaisia, Lindström korostaa.

Myös muita rehtoreita pelaamisen turvallisuus mietityttää. Jyväskylän Kuokkalan yhtenäiskoulun rehtori Seppo Pulkkinen kertoo, että Pokémon Go -pelin pelaamista ei ole koulussa silti erikseen kielletty.

”Eihän peli sinänsä huono asia ole, jos oppilaita saa liikkumaan. Koulualueelta ei silti poistuta, ja meidänkin koulun lähellä on paljon stoppeja, joten siinä pitää olla hereillä, ettei mitään vaaratilanteita tule.”

Osassa kouluja kännyköiden viihdekäyttö on kokonaan kiellettyä koulupäivinä. Helsingin Kaisaniemen ala-asteella kännyköitä käytetään tunneilla opetuksen apuvälineinä. Muuten kännykät pysyvät repussa, myös välitunnilla.

Kaisaniemen ala-asteen rehtori Merja Kuosmanen kertoo, että Pokémonin suosion vaikutus nähdään vasta lähiviikkoina.

”Meillä ei kerätä puhelimia pois, mutta lapsia on haluttu kannustaa siihen, että ei seistä passiivisina paikallaan ja tuijoteta puhelinta vaan leikitään ja ollaan yhdessä. Tämä on mennyt hyvin, mutta tilanteet voivat toki muuttua”, Kuosmanen pohtii.

Kuosmasen mukaan on mahdollista, että Pokémonia voitaisiin käyttää jatkossa myös opetuksen apuna.

”En näe sille mitään estettä, että hyödynnettäisiin esimerkiksi lähellä olevaa kivaa Pokestoppia. Lapset saattavat itsekin keksiä, miten peliä voisi hyödyntää. En muutenkaan epäile ollenkaan, etteikö oppilaiden kanssa päästä yhteisymmärrykseen pelin käytöstä koulupäivän aikana.”

Myös Oulun yhtenäisperuskoulu Kellon rehtori Timo Soini uskoo, että pelin pelaamisesta tuskin tulee ongelmia koulupäivän aikana.

”Yläkoululaiset saavat pelata, kunhan eivät poistu koulun pihalta. Tunneilla puhelimet ovat äänettömällä, jos niitä ei tarvita opetukseen. Toki nähtäväksi jää, millaisia vaikutuksia pelillä on koulutyöhön.”

Opetushallituksen Francken mukaan etenkin viestintäteknologian käyttöä kannustavien uusien opetussuunnitelmien myötä olisi suotavaa, jos opetuksessa käytettäisiin hyväksi yhä enemmän mobiililaitteita.

Opetushallitus antoi kouluille viime keväänä ohjeet järjestyssääntöjen tekemiseen. Ohjeet pitävät sisällään myös mobiililaitteiden käytön. Ohjeet ovat suosituksia eivätkä velvoita kouluja.

Uusien ohjeiden mukaan puhelimen käyttö tunnilla voidaan kieltää, jos se häiritsee opetusta. Jos puhelinta käytetään häiritsevästi esimerkiksi kiusaamiseen, opettajat saavat estää oppilaita käyttämästä puhelinta myös välitunneilla.

Muuten kännykän käyttöä välitunnilla ei voida koulun järjestyssäännöissä Opetushallituksen mukaan kieltää kokonaan, sillä sen katsotaan rajoittavan liikaa oppilaan perusoikeuksia, kuten sananvapautta.

”Mitään varsinaista linjausta meillä ei juuri Pokémon -peliin ole, mutta jos pysytään pihan alueella, miksi ei voisi pelata? Samalla oppilaat liikkuvat”, Francke sanoo.

Kaikki asiantuntijat eivät ole sitä mieltä, että kyseessä olisi uusi ilmiö. OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo huomauttaa, että sinänsä pelien pelaaminen ei ole uusi juttu.

”Ilmiö ei ole uusi, vaikka peli on. Etukäteen tai varmuuden vuoksi tuskin on syytä tehdä kieltoja, vaan reagoida tarpeen mukaan.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pokémon Go -peli on saanut monet koulut pohtimaan kännykän käytön sääntöjään.
Pokémon Go -peli on saanut monet koulut pohtimaan kännykän käytön sääntöjään.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat