Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp vaatii lisätoimia työllistämiseen – Rinne: Hallitus on lisännyt suomalaisten eriarvoisuutta

Puolueen mielestä talouspolitiikan suunta on väärä: Leikkaukset eivät synnytä kasvua.

Kotimaa
 
Timo Hartikainen / Lehtikuva
Kansanedustaja Antti Lindtman SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puoluejohdon kesäkokouksessa Kuopiossa keskiviikkona.
Kansanedustaja Antti Lindtman SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puoluejohdon kesäkokouksessa Kuopiossa keskiviikkona. Kuva: Timo Hartikainen / Lehtikuva

Kuopio

Sdp:n puoluejohto lähetti Kuopion kesäkokouksesta terveisiä hallitukselle: Muuttakaa talouspoliittista linjaanne. Terveiset budjettiriiheen kuuluivat: Älkää unohtako työttömiä.

Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan hallituksen päätökset ovat lisänneet oleellisesti suomalaisten eriarvoisuutta. Toimeentuloa leikkaamalla ei synny uutta työtä ja talouskasvua.

”Sdp:n vaihtoehto tulee olemaan työllisyyttä ja talouskasvua vahvasti tukeva, oikeudenmukainen ja reilu vaihtoehto porvarihallituksen budjetille”, Rinne sanoi.

Sdp kaivoi esiin hallituksen syntilistan viime vuodelta. Rinne vaati hallitukselta ”varhaiskasvatuksen ja koulutuksen leikkausten perumista, eläkeläisten, vammaisten, opiskelijoiden, lapsiperheiden ja työttömien toimeentuloa leikkaavin säästöpäätösten, maksujen korotusten ja veroratkaisujen muuttamista”.

Rinteen mukaan leikkauspolitiikalla Suomen talous- ja työllisyyskehitys on jäätynyt ja tavoite 110  000 uudesta työllisestä on karannut vain kauemmaksi.

Rinne sanoi kuulleensa, että jo päätettyjä leikkauksia ei tulla perumaan. Vaikka uusia leikkauksia ei tehtäisikään, jo tehtyjen päätösten vaikutukset tuntuvat koko hallituskauden, hän huomautti.

Hän palasi myös Sdp:n lempilapseen, eläkeläisten verotuskohteluun. ”Hallitus unohtaa tai sitten tarkoituksella jättää eläkeläisten ja työttömien verotuksen epäkohtia korjaamatta. Tätä me emme hyväksy.”

Hyvänä Rinne pitää hallituksen lupausta keventää palkansaajien veroja kilpailukykysopimuksen vastineeksi.

Sdp olisi valmis kumoamaan hallituksen leikkauspäätökset, mutta korvaavista tuloista Rinne ei puhunut. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vihjasi veropohjan laajennukseen finanssisektorille. Viime vuoden vaihtoehtobudjetissa puolue esitti pankkien liiketoimintaveroa. Koko vaihtoehto nojasi tulojen puolelta paljolti harmaan talouden kitkemiseen ja verosuunnittelun ehkäisyyn.

Lindtman lupasi seurata ”haukan lailla” lisääkö hallitus budjettiriihessään rahoitusta työllisyyden parantamiseksi. Sdp:n politiikassa korostuu työttömyyden vähentäminen, mikä on tärkeätä julkisen talouden tasapainottamisen kannalta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli vähintään vuoden työttömänä olleita on nyt 126 000.

”Pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Maan hallitus on leikannut juuri tämän joukon työllistymisen kannalta äärimmäisen tärkeää aktiivisten työllisyystoimien määrärahaa rajusti”, Rinne sanoi.

Nykyhallitus on tosiaan päättänyt, että hallituskauden loppuun mennessä määrärahat julkisiin työvoimapalveluihin ja yrityspalveluihin tulevat vähenemään kiihtyvällä tahdilla. Vuonna 2019 leikkaus aktiivisen työllistämisen rahoista on jo noin 110 miljoonaa euroa.

Sdp julkisti keskiviikkona 15-kohtaisen ohjelman pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi. Siinä Lauri Ihalainen ja Tarja Filatov esittävät yhä ”Rinteen mallia”, jossa työtön voisi tarjota työllistymisseteliä työnantajalle. Seteli kattaisi palkasta peruspäivärahan (700 euroa) verran.

Sdp esittää, että ne 4 000 ihmistä, joiden on käytännössä mahdotonta palata takaisin työelämään, vapautetaan työnhausta ja päästetään eläkkeelle.

He esittävät myös työllisyydenhoidon kuntakokeilujen jatkamista ja kuntasakkojen alentamista koska valtio ei pysty aktivoimaan työttömiä.

Asiantuntijoiden mukaan pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8,8 miljardia euroa. Siihen sisältyvät maksetut tuet ja etuudet sekä menetetyt verotulot.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat