Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa sadat salaavat homoutensa armeijassa – ”Ei olisi ikinä tullut mieleen kertoa”

Joka vuosi sadat seksuaalivähemmistöjen edustajat ovat armeijassa kaapissa, koska he pelkäävät ikäviä seurauksia. HS:n haastattelemat nykypäivän alokkaat hyväksyvät kuitenkin avoimesti homon tupakaverin.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Onko homo armeijassa haukkumasana? – näin alokkaat vastaavat
Onko homo armeijassa haukkumasana? – näin alokkaat vastaavat
HS kysyi alokkailta, onko homo armeijassa haukkumasana. Entä miten alokkaat suhtautuvat siihen, jos tupakaveri on homo?

Helsingissä asuva Lasse Pipinen muistelee, että armeijan aloittaminen vuonna 1998 oli jännittävää. Samalla se oli myös innostavaa, sillä oli kunnia päästä palvelemaan isänmaata. Hän koki kuitenkin olevansa erilainen kuin enemmistö samana päivänä asepalveluksen aloittaneista.

”Ei olisi tullut ikinä mieleen kertoa armeijassa, että olen homo”, Pipinen sanoo.

Vuosittain sadat suomalaiset homot jakavat Pipisen kokemuksen. Puolustusvoimien mukaan suurin osa armeijaan menevistä seksuaalivähemmistöjen edustajista salaa oman suuntautumisensa, koska he pelkäävät, että paljastumisesta seuraa vaikeuksia.

Esimerkiksi tämän vuoden heinäkuussa palveluksen aloitti 12 000 alokasta. Heidän joukossaan voi arvioida olevan satoja seksuaalivähemmistöjen edustajia, sillä suurin osa homomiehistä käy intin.

Pipinen muistelee, että 1990-luvun lopulla homo-sanaa käytettiin armeijassa haukkumasanan ominaisuudessa. Sanan halventava käyttö ei tullut yllätyksenä, sillä hän oli tottunut homotteluun muuallakin yhteiskunnassa.

”Tuskin homoudesta kertomisesta olisi seurannut mitään ikävää, mutta oli parempi olla ottamatta riskiä”, Pipinen sanoo.

Pipinen uskoo, että nykyään tilanne on parantunut. Hänen mielestään tänä päivänä varusmies voisi hyvinkin olla avoimesti homo.

”Näille 2000-luvun taitteessa syntyneille nuorille taitaa olla ihan sama, mikä toisen suuntautuminen on”, Pipinen sanoo.

HS lähti Haminan varuskuntaan selvittämään, millaisia asenteita nykypäivän alokkailla on homoja kohtaan. Kysyimme alokkailta, miten he suhtautuisivat siihen, jos heidän tupakaverinsa olisi homo. Haastattelimme yhden tuvallisen verran alokkaita, eli kahdeksaa asepalveluksen heinäkuussa aloittanutta nuorta.

Kukaan haastatelluista ei kokenut ongelmaksi sitä, jos heidän tupakaverinsa olisi homo.

“Ei se hetkauta minun elämääni suuntaan tai toiseen”, sanoi Samu Salopaasi.

Vain yksi vastaaja kertoi, että hän oli käyttänyt homo-sanaa haukkumasanana.

”Joskus se tulee suusta haukkumasanana, vaikka ei tarkoita sitä kuitenkaan. En ole kuullut sitä sanottavan pitkään aikaan”, sanoi Markus Sihvonen.

Yleisin vastaus oli sellainen kuin Sanna Tiihosella:

”Jokainen saa olla sellainen kuin on.”

Haastattelujen perusteella näkyy merkkejä siitä, että nykyään varuskunnassa voisi kertoa avoimesti olevansa homo ilman, että siitä seuraa ongelmia.

Mika Ranta / HS
”Tuskin homoudesta kertomisesta olisi seurannut mitään ikävää, mutta oli parempi olla ottamatta riskiä”, Lasse Pipinen muistelee palvelusaikojaan.
”Tuskin homoudesta kertomisesta olisi seurannut mitään ikävää, mutta oli parempi olla ottamatta riskiä”, Lasse Pipinen muistelee palvelusaikojaan.

Kerron puhelimessa haastatteluiden sisällöstä ihmisoikeusjärjestö Setan puheenjohtajalle Panu Mäenpäälle.

“Ihan mahtavaa. Tämä on osoitus siitä, että asenteet muuttuvat ja eteenpäin mennään. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut paljon”, Mäenpää sanoo.

Vaikka homoudesta voisikin nykyään kertoa avoimesti, kynnys avoimuuteen on monille korkea. Netin keskustelupalstoilta löytyy esimerkiksi tällaisia kokemuksia:

”Älä vaan rupee korostamaan tai mainostamaan omaa homouttasi. Oot mukana heterojätkien läpän heitossa ihan täysillä, niin kukaan edes epäile, että mikä oot miehiäsi. Silloin pärjäät siellä ihan yhtä hyvin kuin kaikki muutkin”, kirjoittaa nimimerkki Sotamies X Suomi24-foorumilla vuonna 2009.

”Tuntuisi siltä että fiksuinta olisi kaikin puolin pitää kyseinen juttu omana asianaan”, kirjoittaa nimimerkki Dalleer Aamukampa.net-foorumilla vuonna 2010.

Moni intin käyvä homo ei koe tarpeelliseksi kertoa homoudestaan, eikä asia tule luontevasti koskaan esiin. Vasta silloin asiasta tulee ongelma, jos kokee joutuvansa salaamaan jotakin itsestään.

”Homoille voi tulla tunne, että he eivät kelpaa. Peittelyyn kuluu turhaan energiaa”, Setan Panu Mäenpää sanoo.

Seksuaalinen suuntautuminen voi tulla asepalveluksen aikana esiin esimerkiksi silloin, kun alokkaat juttelevat keskenään tuvassa. Vuonna 2008 intin käynyt mies kertoo, että hän salasi oman suuntautumisensa muuttamalla tarinoissaan miehet naisiksi.

”Pelkäsin, että joudun hyvän kaveripiirin ulkopuolelle, jos totuus paljastuu”, mies kertoo.

Hänen mukaansa kouluttajat olettivat puheissaan, että armeijan miehet ovat kiinnostuneita naisista. Tällaisia juttuja kuullessaan hän koki olonsa ulkopuoliseksi.

Puolustusvoimat on alkanut havahtua siihen, että seksuaalivähemmistöjen edustajia pitää tukea asepalveluksen aikana. Varusmiesten kouluttajien uudet ohjeet julkaistiin vuosi sitten kesällä. Niissä sanotaan näin:

”Jokaisen pitää saada ratkaista itse, kertooko seksuaalisesta suuntautumisestaan, sukupuoli-identiteetistään tai sukupuolen ilmaisustaan. Ilmapiirin tulee olla sellainen, että kertominen on turvallista ja siihen suhtaudutaan asiallisesti.”

Varusmiehiä koulutetaan tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta, kiusaamisesta ja syrjimättömyydestä yhteensä kolmen tunnin verran.

”Kyllä siinä ajassa perusasiat pystytään opettamaan”, sanoo erikoissuunnittelija Esa Janatuinen Pääesikunnan koulutusosastolta.

”Jokaisen alokkaan pitäisi koulutuksen perusteella tietää miten toimia, jos hän ei tule kohdelluksi yhdenveroisesti”, sanoo verkkoviestinnän päällikkö Anna Lind Pääesikunnasta.

Monien mielestä Puolustusvoimilla riittää kuitenkin vielä työtä yhdenvertaisuuden tukemisessa. Se ei esimerkiksi ryhtynyt julkisesti kannattamaan kesällä järjestettyä Pride-tapahtumaa, jossa ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi sotilaspuvussa. Puolustusvoimat kommentoi, että se ei halunnut ottaa kantaa Pride-tapahtuman puolesta tai vastaan.

”En näe mitään syytä, miksei Puolustusvoimat voisi marssia perustuslakiin kirjatun yhdenvertaisuuden puolesta. Ruotsissakin Puolustusvoimat ovat aina mukana Pridessa, sanoo Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Haminan kasarmilla näkyy, millaisten mullistusten keskellä Puolustusvoimat tällä hetkellä on. Vuodenvaihteen jälkeen valmistuneissa uusissa tiloissa pelataan pelikonsolilla ison television äärellä ja jokaisen alokkaan lukollisessa kaapissa on pistorasia älypuhelimen lataamista varten. Alikersantit sanovat keränneensä vapaa-ajallaan kasarmin lähistöltä Pokémoneja.

”Asepalvelus on nykyään ihan erilainen kuin silloin, kun minä olin alokkaana”, sanoo Haminan jääkärikomppanian päällikkö Erno Salo.

Kaikesta näkee, että Puolustusvoimat haluaa uusien alokkaiden viihtyvän, jotta palveluksen keskeyttäisi entistä harvempi. Voisi kuvitella, että uudistusten myötä myös seksuaalivähemmistöjen edustajien hyvinvointiin kiinnitettäisiin aiempaa enemmän huomiota.

Lasse Pipisen asepalvelus jäi aikanaan kesken. Syynä ei kuitenkaan ollut hänen homoutensa.

”Homous ei kai suoraan liittynyt keskeyttämiseeni, vaan se, että kolmen kuukauden jälkeen totesin, että kuljetuskomppaniassa on tylsää. Olisin halunnut aliupseerikouluun, mutta taisin olla liian pullamössö päästäkseni sinne”, Pipinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat