Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luomupavun iduista tuli ärhäkkä epidemia – Parikymmentä ihmistä sai salmonellan Pirkanmaalla

Salmonellaan sairastui Pirkanmaalla maalis–toukokuussa 19 ihmistä. Tällä viikolla selvisi, että kaikki olivat syöneet ituja.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Laborantti Eija Fogelholm pipetoi rikastettua salmonellanäytettä VIDAS-pikatestiin Tullilaboratoriossa.
Laborantti Eija Fogelholm pipetoi rikastettua salmonellanäytettä VIDAS-pikatestiin Tullilaboratoriossa. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Tullilaboratoriotutkii myös ruokia

 Tullilaboratorio tutkii osan maahan tulevista elintarvikkeista. Pirkanmaalla epidemian aiheuttaneet pavut tulivat kuitenkin Hollannista eli sisämarkkinoiden kautta.

 Näytteitä otetaan suunnitelman mukaan. Se taas perustuu riskiarvioon.

 Lisänäytteitä otetaan, jos komissio on ottanut jonkin tuotteen tehovalvontaan tai joku Euroopan maa on antanut tuotteesta hälytyksen. Laboratorio tekee myös jatkoseurantaa tuotteista, joissa ilmeni aiemmin jotakin.

Parikymmentä ihmistä sai Pirkanmaalla salmonellan todennäköisesti mungpavun iduista. Salmonellaan sairastui maalis–toukokuussa 19 ihmistä, ja tällä viikolle selvisi, että kaikki olivat syöneet ituja.

Kesän mittaan on tullut ilmi vielä kolme salmonellatartuntaa, jotka saattavat olla yhteydessä kevään sairastumisiin.

Pavut olivat alkujaan kiinalaisia luomumungpapuja, jotka tulivat Suomeen Hollannin kautta. Ne idätettiin Suomessa. Ituja jaeltiin muun muassa kauppoihin.

”Ihmiset olivat hyvin sairaita”, kertoo epidemiaa selvitellyt Tampereen hygieenikkoeläinlääkäri Katri Jalava.

”He olivat kuumeisia, ja useampi joutui tiputukseen. Taudinkuva oli vakava.”

Sairastuneiden salmonellakanta selvitettiin, ja se osoittautui kaikilla samaksi. Sen perusteella voitiin päätellä, että taudin aiheuttaja oli yhteinen.

”Kanta on vastustuskykyinen monelle antibiootille. Se tuli todennäköisesti ulkomailta, koska kotimaiset kannat eivät ole näin vastustuskykyisiä.”

Idut ovat tavallinen salmonellan lähde. Salmonellabakteeri menee lepotilaan kuivan pavun pinnalla, mutta idätys antaa sille otolliset olot kasvaa: on kosteaa ja lämmintä.

Itujen aiheuttamia epidemioita on koettu Suomessakin, mutta ei aivan viime aikoina, kertoo Eviran ylitarkastaja Elina Leinonen.

Yksitoista suomalaista sairastui salmonellaan keväällä 2009. Kaikki olivat syöneet sinimailasen ituja, ja kaikilla oli sama salmonellakanta. Taudinkuva oli silloinkin vakava.

Sinimailasen siemenet oli tarkastettu maahan tuotaessa, mutta salmonellaa ei ollut löydetty.

Kohtalokkain ituepidemia oli Saksassa ja Ranskassa viitisen vuotta sitten, kun yli 60 hyväkuntoista ihmistä kuoli syötyään sarviapilan ituja, joissa oli ehec-bakteeria. Sen jälkeen Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa ja tautien ehkäisy- ja torjuntakeskus ECDC suosittelivat, että idut tulee kuumentaa kunnolla.

EU myös kiristi ituihin liittyviä säädöksiä. Tavoite oli muun muassa parantaa jäljitettävyyttä.

Pirkanmaan epidemian lähteeksi selvisi yksi papusäkki isommasta erästä, josta oli jaettu papuja muuallekin. Idättämö tarkastettiin, ja siellä oli kaikki kunnossa.

Sairastumisia sattui vain Pirkanmaalla. Ehkä siksi, että siellä papuja idätettiin, Jalava pohtii. ”Jos tekee kuivista pavuista ruokaa, niitä pitää keittää kauan, ja salmonella tuhoutuu samalla.”

Erän pavut on vedetty myynnistä. Kolmen yrityksen markkinoimia puolen kilon kuluttajapakkauksia oli ollut myynnissä ruokakaupoissa ja luontaistuoteliikkeissä eri puolilla maata maaliskuusta alkaen.

Salmonellaepäily koski vain tätä erää papuja.

Sairastuneet ovat aikuisia. Lapsiperheiden ravitsemussuositus ohjaa, että pienille lapsille tarjottavat idut pitää kuumentaa.

Kaukoidässä ituja lisätään usein wokkiruokiin, jolloin ne kuumennetaan ja salmonella tuhoutuu. Lännessä taas ituja syövät etenkin terveystietoiset aikuiset, joilla voi olla sairauksia.

Elintarvikkeessa oleva taudinaiheuttaja saattaa olla kohtalokkaampi niille, joiden immuunipuolustus on heikentynyt sairauden takia. ”Aiempi kokemus on osoittanut, että jos tuotteessa on vähän salmonellaa, perusterve ei ehkä sairastu”, Jalava sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat