Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilä lykkää investointivarausta

Pääministeri on varovaisen myönteinen Suomen talouden kehityksestä.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
”Maailma voi muuttua puolessa vuodessa paljon. Lähtöoletus on se, että olemme tehneet neljän miljardin säästöt ja niiden pitäisi riittää”, totesi pääministeri Juha Sipilä HS:lle Kesärannassa.
”Maailma voi muuttua puolessa vuodessa paljon. Lähtöoletus on se, että olemme tehneet neljän miljardin säästöt ja niiden pitäisi riittää”, totesi pääministeri Juha Sipilä HS:lle Kesärannassa. Kuva: Mika Ranta / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan niin sanotusta investointivarauksesta ei päätetä elokuun lopun budjettiriihessä.

”Asia pitää selvittää kunnolla. Aina kun verokannustimia käytetään, pitää olla varma niiden tehosta ja vaikutuksesta”, Sipilä sanoo HS:n haastattelussa.

Hallitusohjelman mukaiset selvitykset valmistuvat syksyn aikana, joten hallitus voisi päättää investointivarauksesta aikaisintaan kevään kehysriihessä.

HS kertoi heinäkuun lopussa, että keskusta toivoi nopeampaa aikataulua. Kokoomus on puolestaan halunnut odottaa selvitysten valmistumista. Kokoomuksen kanta voitti.

Etenkin elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on ajanut sitä, että investointivaraus tulisi jo budjettiriiheen päätettäväksi. Rehn on edelleen sitä mieltä, että investointien verokannustimista olisi ollut hyvä saada päätös jo budjettiriihessä.

”En hirttäydy yhteen malliin, mutta meillä on polttava tarve sellaisiin ratkaisuihin, joilla orastavaa investointien kasvua voidaan vauhdittaa”, Rehn sanoo.

Investointivaraus on mainittu keskustan tavoitteena sen eduskuntavaaliohjelmassa.

Sipilän mukaan investointien vähäisyys on Suomessa iso ongelma. ”Pitää kuitenkin huolellisesti selvittää, onko investointivaraus se keino, jolla saadaan investoinnit liikkeelle.”

Investointivaraus tarkoittaa sitä, että yritys voisi tehdä verotettavasta voitostaan varauksen, josta se ei maksa veroa.

”Investointivaraus on siirrettyä veronmaksua, lainaa valtiolta yritykselle”, Sipilä sanoo.

Hänen mukaansa rahoitus on Suomessa yksi keskeisiä investointien esteitä. ”Varsinkin isompien investointien osalta – kuten biojalostamoiden. Niitä on Suomessa jo kolmisenkymmentä putkessa”, Sipilä sanoo.

Jos selvityksissä kallistutaan investointivarauksen käyttökelpoisuuteen, se voitaisiin Sipilän mukaan ottaa käyttöön jo ennen ensi vuoden loppua. ”Mitä aikaisemmin se saadaan voimaan, sitä parempi”, hän sanoo.

Sipilä kertoo yleisesti ottaen olevan sitä mieltä, että Suomen yritysverotus on kilpailukykyinen.

”Yhteisöveron taso ei ole pääongelma. Pikemminkin se on se, että yrityksille ei jää verotettavaa tulosta viivan alle. Kyse on kilpailukykyongelmasta eikä se parane veroastetta laskemalla.”

Sipilä sanoo olevansa ”varovaisen myönteinen” Suomen taloustilanteen suhteen.

”Nythän olemme positiivisissa luvuissa talouskasvun suhteen”, Sipilä sanoo.

Valtiovarainministeriön kesäkuun ennusteessa tälle vuodelle ennustetaan 1,4 prosentin kasvua. Sitä saatetaan joutua laskemaan maailmantalouden epävarmuuden vuoksi.

”Viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun työllisten määrä on kasvanut 33 000:lla. Jos pystyttäisiin pitämään tällainen trendi vuoteen 2019 asti, oltaisiin 72 prosentin työllisyysasteessa, öbaut”, Sipilä sanoo. Tuo 72 prosenttia on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite, jonka saavuttamista ekonomistit pitävät hyvin vaikeana.

Sipilällä on vahva usko kilpailukykysopimuksen vaikutukseen. Sen myötä yritysten yksikkötyökustannusten pitäisi alentua. Sopimuksen toimet tulevat voimaan ensi vuoden alussa, ja Sipilä uskoo vaikutusten alkavan näkyä ensi vuoden lopulla.

”Investoinnit ja talous ovat jossain mielessä fiilislajeja. Kilpailukykysopimus lisää uskoa.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on (kok) varoittanut, että mikäli työttömyysaste ei nouse riittävästi, keväällä joudutaan ehkä tekemään uusia menoleikkauksia hyvinvointipalveluihin.

”Maailma voi muuttua puolessa vuodessa paljon. Lähtöoletus on se, että olemme tehneet neljän miljardin säästöt ja niiden pitäisi riittää”, Sipilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat