Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne HSTV:n Studio Kulmapöydässä: Sdp ottaisi enemmän rahaa rikkailta

Kotimaa
 
Sdp:n Antti Rinne, pitäisikö suuremmat palkkaerot hyväksyä?
Sdp:n Antti Rinne, pitäisikö suuremmat palkkaerot hyväksyä?
Voisiko Sdp luopua poliittisista virkanimityksistä tai onko lisäleikkaukset hyväksyttävä, jos Suomen työllisyys ei kohene? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne Studio Kulmapöytä -ohjelmassa 12. elokuuta 2016.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee hallituksen leikkauksia ja velkaantumisvauhtia. HS:n Kulmapöydässä perjantaina vieraillut suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja sanoo, että Sdp olisi jättänyt leikkaukset sosiaalietuuksista ja koulutuksesta tekemättä. Rahaa Sdp ottaisi enemmän rikkailta.

”Jos olisimme olleet hallituksessa mukana, olisi ihan toisenlainen hallitusohjelma rakennettu. Talouden sopeutuksessa olisimme ottaneet myös tulopuolta käyttöön: meillä on aliverotettua finanssisektoria, miljoonaperijöitä ja isotuloisia ihmisiä, joilla olisi maksukykyä osallistua paremmin yhteiskunnan kehitykseen.”

”Sdp:n hallitusohjelmasta olisivat puuttuneet myös leikkaukset, jotka kohdistuvat ikääntyviin ihmisiin, työttömiin, opiskelijoihin, lapsiperheisiin ja erityisesti koulutukseen, joka on tulevaisuuden kannalta tärkeää”, Rinne sanoo.

Rinne muistuttaa, että hallitus jatkaa leikkauslinjaa koko vaalikauden.

”Hallituksen retoriikka on aika hassu, kun se sanoo, että päätökset on tehty hallitusohjelman mukaisesti. Mutta leikkauksethan jatkuvat joka vuosi. Myös 2017 leikataan koulutuksesta, lapsiperheiltä, työttömiltä, opiskelijoilta ja ikäihmisiltä.”

”Joka vuosi koko vaalikauden ajan tulee lisää ikäviä leikkauksia.”

Rinne sanoo olevansa huolestunut myös valtion velkaantumisesta uunituoreessa bujdettiesityksessä.

”Valtio ottaa erittäin paljon uutta velkaa. Se on enemmän kuin otettiin tähän mennessä ensimmäisessä ja viimeisessä budjetissani.”

”Valtion pitäisi miettiä velkaantumisen taittamista myös tulopuolen näkökulmasta. Verotuksessa pitäisi tehdä korjausliike, johon sisältyy muun muassa finanssiliiketoiminnan vero. Se on käytössä Norjassa ja Tanskassa, Ruotsissa sitä suunnitellaan.”

EU-sääntöjä finanssikurista Rinne olisi valmis myös löysäämään, jotta talouteen saataisiin lisää vauhtia.

”Säännöt kahlitsevat liian paljon järkeviä tulevaisuuden investointeja, joilla meidän taloutemme saataisiin kasvuun. Suomessa on nyt niin iso rakennemuutos elinkeinopuolella tapahtunut, että sinne pitäisi uusia paukkuja saada.”

”Nyt alkaa olla aika miettiä Euroopan sääntöjä, esimerkiksi 60 prosentin velkarajaa ja kolmen prosentin alijäämää uudestaan. EU-rajat ovat syntyneet ihmisten toimesta, neuvotteluissa yön pimeinä hetkinä”, Rinne muistuttaa.

Rinteen mukaan hänen valtiovarainministerikaudellaan keskustelu rajojen muutoksista alkoi jo lämmetä.

Rinne kiittelee hallitusta kuitenkin ymmärryksestä, että työttömyyden hoitoon tarvitaan uusia toimia.

”Hallitus käyttää nyt veroelementtiä hyväksi kasvun aikaansaamiseksi.”

Rinne ei kuitenkaan usko, että palkkaeroja revittämällä ja matalapalkka-aloja synnyttämällä työllisyysaste kohenisi.

HS:n haastattelussa keskiviikkona valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki totesi, että Suomessa pitäisi hyväksyä suuremmat palkaerot ihmisten työllistämisen helpottamiseksi.

”On ihan ok, että palkkaerot kasvavat, kun puhutaan tehtävien vaativuuden ja ihmisten suorituskykyjen perusteella syntyvistä palkkaeroista. Mutta jos palkkaerot kasvavat satakertaisiksi, kohtuuttomiksi, ne jopa kansainvälisten tutkimusten mukaan estävät talouskasvua.”

”Pitää täsmentää, mistä puhutaan. Ymmärsin, että Hetemäki haluaa luoda Suomeen matalapalkkatyötä, jotta saadaan pitkäaikaistyöttömät töihin.”

Nykyisillä säännöksilläkin päästäisiin Rinteen mukaan jo työttömyyden hoidossa eteenpäin.

”Onhan meillä työehtosopimuksissa elementtejä, joita voidaan käyttää hyväksi. Eri toimijoiden pitäisi käydä nyt ammattiliittojen kanssa neuvottelut, että harjoittelumääräyksiä työehtosopimuksissa voitaisiin paremmin soveltaa juuri pitkäaikaistyöttömien tai maahanmuuttajien kohdalla.”

”Meidän pitää Suomessakin tottua siihen, että maailma on muuttunut ja ammattia pitää vaihtaa useaan kertaan. Siihen pitää nyt rakentaa järjestelmiä. Minusta työehtosopimusjärjestelmä on se paikka, jossa alakohtaisesti kyetään arvioimaan parhaiten, miten se toteutuu.”

Rinne kysyttäessä kiitteli valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok) eläkeläisten verotuksen kevennyksestä eilisessä bujdettiesityksessä. Rinteen mukaan vuodenvaihteesta jäänyt valuvika eläkeläisverotuksessa ei kuitenkaan vielä korjautunut.

Pienten ja keskisuurten yritysten arvonlisäperinnän muutosta Rinne niin ikään kiittelee.

”On hieno juttu, että arvonlisävero pannaan maksuun vasta kun rahat ovat tilillä. Se on pienille yrityksille erityisen tärkeää.”

”Me olisimme nostaneet arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa kuitenkin 30  000 euroon. Sillä olisi tässä ja nyt saatu aikaan se, että pienet yritykset pääsisivät kasvamaan ja uskaltaisivat palkata uusia ihmisiä.”

Keskustalainen Maria Kaisa Aula ilmoitti vastikään, että hän ei hae Kelan pääjohtajaksi, vaikka häntä on paikalle veikkailtu. Aulan mukaan poliittisista virkanimityksistä pitäisi luopua kokonaan.

Rinteen mukaan poliittinen vaikuttaminen ei saisi olla myöskään viran este.

”On tärkeää, että tehtävään kuin tehtävään valitaan ihminen, joka on paras tehtävää hoitamaan. Se, että on toiminut politiikassa, ei voi johtaa siihen, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen politiikan kautta tekisi ihmisen jotenkin pätemättömäksi muuhun työhön.”

Sdp:n Antti Rinne: "Huono, järkyttävä päätös"
Sdp:n Antti Rinne: "Huono, järkyttävä päätös"
Hallituksen tekemät muutokset turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisiin olivat Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan erittäin huonoja. Rinne vieraili Studio Kulmapöydässä 12. elokuuta 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat