Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Vaarallisimmat aivoverenvuodot harvinaistuvat nopeasti – syynä ilmeisesti tupakoinnin väheneminen

Muutos on poikkeuksellisen suuri, sanoo tutkimuksen toinen päätekijä, professori Jaakko Kaprio.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Syy aivoverenvuotoon sairastuneiden määrän vähenemiseen on todennäköisesti tupakoinnin väheneminen.
Syy aivoverenvuotoon sairastuneiden määrän vähenemiseen on todennäköisesti tupakoinnin väheneminen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Aivohalvaus iskee tuhansiin joka vuosi

 Noin 14 000 suomalaista vuodessa kokee aivohalvauksen.

 Sairaudessa on kaksi muotoa, aivoinfarkti (”aivoveritulppa”) ja aivoverenvuoto. Aivoinfarkti on niistä yleisempi.

 Aivohalvauksen vaaraa voi vähentää korjaamalla elintapojaan. Se tarkoittaa painonhallintaa, liikuntaa, tupakoimattomuutta, kohtuullista alkoholin käyttöä sekä terveellistä ruokavaliota, jossa on vältettävä etenkin kovaa eläinrasvaa ja sokeria.

Vaaralliseen aivoverenvuotoon sairastuneiden määrä on vähentynyt Suomessa nopeasti. Syy on todennäköisesti tupakoinnin väheneminen, Helsingin yliopiston tutkijat arvioivat tuoreessa Neurology-lehdessä.

Tutkijat selvittivät niin sanotun lukinkalvon eli keskimmäisen aivokalvon alaiseen verenvuotoon sairastuneiden määrää 15 vuoden aikana. Tulos oli yllätys: sairastuneita onkin vähemmän kuin on arvioitu. Lisäksi määrä vähenee nopeasti.

Sairastumisten määrä laski tutkimusaikana alle 50-vuotiailla naisilla peräti 45 prosenttia ja miehilläkin 38 prosenttia.

Yli 50-vuotiailla kehitys ei ollut näin nopeaa. Naisten kokemat aivoverenvuodot vähenivät 16 ja miesten 26 prosenttia.

Muutos on poikkeuksellisen suuri, sanoo tutkimuksen toinen päätekijä, professori Jaakko Kaprio. Hän pitää todennäköisenä, että syy on tupakoinnin väheneminen. Sitä taas ovat edistäneet tupakointia rajoittavat säännökset, kuten työpaikkatupakoinnin kielto 20 vuotta sitten.

Samat tutkijat selvittivät tupakoinnin ja lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon yhteyttä toisessa tutkimuksessa, joka ilmestyi heinäkuussa aivohalvauksia käsittelevän Stroke-lehden verkkoversiossa. Laajojen Finriski-tutkimusten aineistosta selvisi, että tupakointi vaikutti verenvuodon vaaraan.

Mitä enemmän tupakkaa poltti, sitä isompi vaara oli. Suurin vaara oli paljon polttavilla naisilla.

Aivoverenvuoto on yksi muoto aivohalvauksesta, joka on vammauttavimpia sairauksia. Jopa puolet aivoverenvuodon saaneista kuolee puolen vuoden kuluessa.

Verenvuodon aiheuttaa aivoverisuonen pullistuma eli aneurysma, joka puhkeaa. Aneurysmat ovat yleisiä, ja niitä voi esiintyä jopa joka kymmenennellä 70 vuotta täyttäneellä.

Puhkeamiset taas eivät ole yleisiä, vaan niiden määrä osoittautui jopa puolet pienemmäksi kuin on arvioitu. Arviot eivät ole tarkkoja siksi, että kuolema sairaalan ulkopuolella tulkitaan usein sydänkuolemaksi. Oikea kuolinsyy selviää ruumiinavauksessa, joka tehdään valtaosalle Suomessa sairaalan ulkopuolella kuolleista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat